Το πιο μοναχικό σαλιγκάρι του κόσμου πέθανε και μαζί του εξαφανίστηκε ένα ολόκληρο είδος

Το πιο μοναχικό σαλιγκάρι του κόσμου πέθανε και μαζί του εξαφανίστηκε ένα ολόκληρο είδος Facebook Twitter
0

Ο Τζορτζ, ένα σαλιγκάρι που ζει στα δέντρα της Χαβάης -και το τελευταίο γνωστό μέλος του είδους Achatinella apexfulva- πέθανε την Πρωτοχρονιά. Ήταν 14 ετών, αρκετά μεγάλος σε ηλικία για σαλιγκάρι του είδους του. 

Είχε γεννηθεί σε καθεστώς αιχμαλωσίας σε μια μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών του Πανεπιστημίου της Χαβάης στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και λίγο αργότερα πέθαναν όλα τα υπόλοιπα σαλιγκάρια του είδους του. Τότε ήταν που απέκτησε το όνομα Τζορτζ, από την συνονόματη χελώνα στο Pinta Island, που επίσης ήταν η μοναδική του είδους της.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές έψαχναν συνεχώς να βρουν ένα ακόμη μέλος του είδους για να ζευγαρώσει ο Τζορτζ, αλλά μάταια. (Παρόλο που αυτά τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα, δύο ενήλικα πρέπει να ζευγαρώσουν για να κάνουν απογόνους και οι ερευνητές επέλεξαν να αναφέρονται στον Τζορτζ ως αρσενικό). 

«Είμαι λυπημένος αλλά περισσότερο θυμωμένος επειδή αυτό ήταν ένα τόσο ξεχωριστό είδος και το γνώριζαν ελάχιστοι», σχολίασε η Ρεμπέκα Ράντελ, βιολόγος του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρης που φρόντιζε τον Τζορτζ και το είδος του. 

Στη διάρκεια της ζωής του, στο πρόσωπο του Τζορτζ συγκεντρώθηκαν όλες οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν τα σαλιγκάρια της Χαβάης. «Το ξέρω πως ήταν απλώς ένα σαλιγκάρι, αλλά εκπροσωπούσε πολλά περισσότερα», λέει ο Ντέιβιντ Σίσκο, βιολόγος άγριας ζωής. 

Κάποτε στην Χαβάη ζούσαν αναρίθμητα σαλιγκάρια, τα οποία αποτελούν πολύ βασικό κομμάτι του οικοσυστήματος. Τον 19ο αιώνα μπορούσαν να συλλεχθούν σε διάστημα μιας ημέρας περισσότερα από 10.000 κελύφη σαλιγκαριών. 

Το πιο μοναχικό σαλιγκάρι του κόσμου πέθανε και μαζί του εξαφανίστηκε ένα ολόκληρο είδος Facebook Twitter

Μετά τον θάνατό του, το σώμα του Τζόρτζ θα διατηρηθεί σε αιθανόλη και το κέλυφος θα πάει στην μεγάλη συλλογή του Bernice Pauahi Bishop Museum, μαζί με περισσότερα από 2 εκατομμύρια ακόμη είδη σαλιγκαριών. 

Να σημειωθεί πως το 2017 ένα μικρό κομμάτι από το πόδι του Τζορτζ αποκόπηκε με προσοχή και εστάλη του Ζωολογικού Ινστιτούτου του Σαν Ντιέγκο για να δώσει στους επιστήμονες DNA σε περίπτωση που επιθυμούσαν να τον κλωνοποιήσουν- κάτι πιθανό να γίνει, αλλά όχι άμεσα. 

Οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν την εξαφάνιση περισσότερων ειδών σαλιγκαριών, ελπίζοντας πως ο θάνατος του Τζόρτζ θα βοηθήσει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

«Η κρίση της εξαφάνισης των σαλιγκαριών δεν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Αυτά τα είδη είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής του πλανήτη και όταν αρχίζουν να εξαφανίζονται, σημαίνει πως κάτι πηγαίνει πολύ λάθος με το περιβάλλον», τονίζει η Ρεμπέκα Ράντελ. 

Με πληροφορίες από National Geographic

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM