Το 2011, η θαλάσσια βιολόγος Κριστίν Περγέντ-Μαρτίνι ανακάλυψε στον βυθό της Μεσογείου, πάνω από 100 ομοιόμορφους κύκλους, περίπου 400 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην Κορσική.
Κατά την έρευνα που πραγματοποιούσε για την χαρτογράφηση του πυθμένα, εμφανίστηκαν τα κυκλικά σχέδια, τα οποία είχαν διάμετρο περίπου 67 πόδια και έντονη συμμετρία, με σκοτεινές κηλίδες στο κέντρο τους, «που θύμιζαν τη μορφή τηγανητών αυγών». Παρά τις προσπάθειες να γίνει κατανοητή η προέλευση αυτών των σχηματισμών, οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να βρουν εξήγηση.
Μετά από μια σειρά αναλύσεων και ερευνών, ομάδες μελετητών συνεργάστηκαν με τον εξερευνητή και φωτογράφο Λορέντ Μπαλιέστα, ο οποίος είχε μελετήσει με τους Περγέντ-Μαρτίνι. Τα σενάρια για την προέλευση των κύκλων, επικεντρώνονταν στην ιδέα, ότι ίσως ήταν κρατήρες από υποβρύχιες εκρήξεις ή γεωλογικές ανωμαλίες, αλλά η τελική ανακάλυψη έφερε στην επιφάνεια κάτι απροσδόκητο. Ο Μπαλιέστα και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι οι κύκλοι αυτοί σχηματίστηκαν από ροδόλιθους, μια μορφή φυτικής άλγης που αναπτύσσεται με τον καιρό και συνδέεται με την προϊστορία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Η πρώτη επιστημονική εξήγηση ήρθε όταν οι ερευνητές επιβεβαίωσαν, μέσω ραδιοχρονολόγησης, ότι οι κύκλοι σχηματίστηκαν πριν από περίπου 21.000 χρόνια, στα τέλη της εποχής των παγετώνων. Η διαδικασία αυτή, με την αλγητική ανάπτυξη που υπήρξε σε συνθήκες λιγοστού φωτός, αποκαλύπτει, πώς το επίπεδο της θάλασσας αυξήθηκε με την υποχώρηση των πάγων, καταποντίζοντας τα φυτά και δημιουργώντας τα χαρακτηριστικά κυκλικά μοτίβα. Οι κύκλοι συνεχίζουν να εξελίσσονται και να αποκαλύπτουν τις αλλαγές που υπήρξαν στο θαλάσσιο περιβάλλον μέσω των αιώνων.
Η εξαιρετική αυτή ανακάλυψη έχει πυροδοτήσει ένα «κύμα» περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για την προστασία αυτών των φυσικών μνημείων, καθώς η παρουσία τους βρίσκεται σε περιοχές με εμπορική ναυσιπλοΐα. Το έργο της ομάδας, σε συνεργασία με την περιοχή προστασίας της θάλασσας Cap Corse, επικεντρώνεται στην ανάγκη για διατήρηση και προστασία αυτών των κυκλικών σχηματισμών από ανθρώπινες δραστηριότητες, με σκοπό τη μελέτη της ιστορίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της ανάπτυξής του μέσα στους αιώνες.
Με πληροφορίες από National Geographic