Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει σε «ζόμπι» τις αράχνες που ζουν σε σπήλαια

Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει σε «ζόμπι» τις αράχνες που ζουν σε σπήλαια Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Pexels
0

Επιστήμονες στην Ευρώπη εντόπισαν ένα- μέχρι πρότινος- άγνωστο είδος μύκητα που μετατρέπει τις αράχνες των σπηλαίων σε «ζόμπι».

Ο μύκητας αυτός προκαλεί πρόωρο θάνατο και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα πτώματα των αραχνών για να εξαπλωθεί. Το πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος, που ονομάζεται Gibellula attenboroughii, δρα με παρόμοιο τρόπο με τον μύκητα στα μυρμήγκια-ζόμπι, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιανουαρίου στο περιοδικό Fungal Systematics and Evolution.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο μύκητας επηρεάζει τον εγκέφαλο των αραχνών εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο και πολλά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με την εξελικτική πορεία του μύκητα και τις οικολογικές επιπτώσεις. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τα μυρμήγκια, τις σφήκες και πολύ λίγα άλλα παραδείγματα. Και τώρα αυτό είναι σε μια διαφορετική ''οικογένεια''. Είναι κάτι πραγματικά ενδιαφέρον που δεν είναι πολύ συνηθισμένο στον παρασιτικό κόσμο», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ João Araújo, μυκητολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Δανίας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Το εύρημα ανοίγει νέες ερευνητικές ευκαιρίες για την καλύτερη κατανόηση των μυκήτων που ελέγχουν τα ζώα και φωτίζει την ποικιλομορφία των μυκήτων που δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, είπαν οι ερευνητές. Σημειώνεται πως το νέο είδος μύκητα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κατηγορίας που μολύνει αποκλειστικά τις αράχνες. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως ένας μύκητας πιθανώς «χειραγωγούσε» τις αράχνες για να μετακινηθούν στην κάτω πλευρά των φύλλων πριν πεθάνουν, όπως περιγράφεται σε μια μελέτη του Νοεμβρίου 2022 που συντάχθηκε από τον Araújo. Ωστόσο, αυτό «το γεγονός δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό» όσο με το γεγονός πως ο νέος μύκητας στοχεύει τις αράχνες των σπηλαίων, είπε ο Araújo.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι μόνο ο μύκητας Gibellula attenboroughii μολύνει τις αράχνες Metellina merianae και Meta menardi. Και τα δύο είδη ζουν σε σπήλαια που βρίσκονται στην Ευρώπη. Περίπου 150.000 είδη μυκήτων έχουν βρεθεί, αλλά υπολογίζεται ότι ο αριθμός είναι μόνο περίπου το 5% της ποικιλίας των μυκήτων που αναμένεται να ανακαλυφθεί, είπε ο Δρ Μάθιου Νέλσεν, εξελικτικός βιολόγος και ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σικάγο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Ο Araújo είπε ότι αυτός και η ομάδα του σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη μελέτη της ομάδας μυκήτων που μολύνει τις αράχνες για να κατανοήσουν πώς σχετίζονται αυτά τα είδη, την προέλευσή τους, πώς εξελίχθηκαν και πολλά άλλα. Περαιτέρω κατανόηση αυτών των μυκήτων θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πιθανή εφαρμογή στην προστασία των καλλιεργειών ή ακόμα και στην ανθρώπινη ιατρική. «Φανταστείτε, έναν μύκητα που μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά μιας αράχνης. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι πραγματικά επαναστατικό για το Αλτσχάιμερ και τις εκφυλιστικές ασθένειες και αυτές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Οπότε ίσως υπάρχει ελπίδα εκεί».

Με πληροφορίες από CNN

 
 
 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: «θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται στη Μύκονο»

Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Περιβάλλον / Συμφωνία του Παρισιού: Μόνο 13 από τις 195 χώρες τήρησαν την προθεσμία του ΟΗΕ για νέους κλιματικούς στόχους

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, δεσμεύει τις χώρες να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Περιβάλλον / ΥΠΕΝ: Ακύρωσε την έγκριση αιολικού σταθμού στα Βαρδούσια Όρη

Ακυρώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαρδούσια Όρη, ο οποίος προγραμματιζόταν να κατασκευαστεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Νatura, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ