Βλάστησαν οι σπόροι της κινεζικής διαστημικής αποστολής στη Σελήνη

Βλάστησαν οι σπόροι της κινεζικής διαστημικής αποστολής στη Σελήνη Facebook Twitter
CLEP
0

Η Κινεζική Διαστημική Υπηρεσία επιβεβαίωσε πως βλάστησαν οι σπόροι που μετέφερε η αποστολή Chang'e 4 στη Σελήνη. 

Είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε βιολογική ύλη αυξάνεται στη Σελήνη και θεωρείται ήδη ένα σημαντικό βήμα για την εξερεύνηση του διαστήματος. 

Στις 3 Ιανουαρίου η Κίνα η πρώτη χώρα που «άγγιξε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Η αποστολή Chang'e μετέφερε όργανα για να αναλύσει την γεωλογία της περιοχής. 

Στο παρελθόν φυτά έχουν βλαστήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά ποτέ στη Σελήνη.

Η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των διαστημικών αποστολών μακράς πνοής, όπως μια αποστολή στον Άρη που θα διαρκέσει περίπου δυόμιση χρόνια. 

Αυτό σημαίνει πως οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα στο διάστημα, ελαττώνοντας την ανάγκη επιστροφής στη Γη για ανεφοδιασμό. 

Το κινεζικό διαστημικό σκάφος που προσεληνώθηκε, μετέφερε μεταξύ άλλων χώμα με σπόρους πατάτας και βαμβακιού, μαγιά και αβγά μύγας. 

Τα φυτά βρίσκονται σε ένα σφραγισμένο δοχείο στο σκάφος. Στόχος είναι, μέσω των καλλιεργειών, να δημιουργηθεί μια μικρή βιόσφαιρα, ένα τεχνητό, αυτοσυντηρούμενο περιβάλλον. 

Σήμερα τα κρατικά Μέσα της Κίνας επιβεβαίωσαν πως σχηματίστηκαν τα πρώτα μπουμπούκια από τους σπόρους βαμβακιού. 

Η People's Daily, το επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία ενός σπόρου που είχε βλαστήσει αναφέροντας πως αποτελεί «την ολοκλήρωση του πρώτου βιολογικού πειράματος της ανθρωπότητας στο φεγγάρι». 

 Ο αστρονόμος Fred Watson, εκ μέρους του Αυστραλιανού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου, δήλωσε στο BBC πως η εξέλιξη αυτή συνιστά «καλά νέα». 

«Η έρευνα υποδηλώνει πως μπορεί να μην υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα για τους αστροναύτες στο μέλλον που θα προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα δικά τους φυτά σε ελεγχόμενο περιβάλλον στο φεγγάρι.»

«Πιστεύω πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στη χρήση της Σελήνης ως σημείο εκκίνησης, ειδικά για τις πτήσεις στον Άρη καθώς είναι σχετικά κοντά στη Γη», ανέφερε ο κ. Watson. 

Ο επικεφαλής σχεδιαστής του πειράματος, καθηγητής Xie Gengxin, δήλωσε στην South China Morning Post πως «έχουμε λάβει υπόψη μας τη μελλοντική επιβίωση στο διάστημα.»

«Μαθαίνοντας για την ανάπτυξη αυτών των φυτών σε περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας θα μας επιτρέψει να θέσουμε τα θεμέλια για μελλοντική εγκαθίδρυση διαστημικής βάσης.»

Ακόμη ανέφερε πως το βαμβάκι θα χρησιμοποιηθεί για ένδυση ενώ οι πατάτες θα μπορούν να είναι πηγή τροφής για τους αστροναύτες και το κραμβελαίο για λάδι. 

Το πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας είπε πως οι σπόροι παρέμειναν αδρανείς με τη χρήση «βιολογικής τεχνολογίας» κατά τη διάρκεια του εικοσαήμερου ταξιδιού από τη Γη στη Σελήνη. 

Ξεκίνησαν να αναπτύσσονται μόνο όταν οι εκλεκτές από τη Γη έδωσαν εντολή για να ποτιστούν οι σπόροι. Το πρακτορείο ανέφερε πως τουλάχιστον 170 φωτογραφίες έχουν σταλθεί στη Γη. 

Την Παρασκευή το Chinese Lunar Exploration Program (CLEP) έδωσε στη διασημότητα αρκετές φωτογραφίες ανάμεσά τους μια πανοραμικά πλάνα του σημείου προσελήνωσης όπως επίσης και ένα βίντεο που δείχνει το όχημα να αγγίζει την επιφάνεια του φεγγαριού. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Τech & Science / Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM