Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τον πυρήνα ενός πλανήτη - Η σπάνια ανακάλυψη σε απόσταση 730 ετών φωτός

Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τον πυρήνα ενός πλανήτη - Η σπάνια ανακάλυψη σε απόσταση 730 ετών φωτός Facebook Twitter
0

Οι αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να δουν μέσα σε έναν πλανήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον εκτεθειμένο πλανητικό πυρήνα που πιθανότατα υπήρξε στο κέντρο ενός «αέριου γίγαντα» σε τροχιά γύρω από κάποιο μακρινό αστέρι. Με τον όρο «αέριος γίγαντας» περιγράφεται ένας  μεγάλος πλανήτης που δεν αποτελείται πρωτίστως από πετρώματα ή από κάποια άλλη στερεή ύλη. Ο πλανητικός πυρήνας έχει μέγεθος περίπου όσο ο Ποσειδώνας και είναι σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον ήλιο που βρίσκεται σε απόσταση 730 ετών φωτός μακριά.

Στην πραγματικότητα είναι τόσο κοντά στο αστέρι που ολοκληρώνει μία τροχιά γύρω του μόλις μέσα σε 18 ώρες ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνεια αυτού του πλανητικού πυρήνα αγγίζει τους 1800 βαθμούς Κέλβιν, δηλαδή τους 1526,85 βαθμούς Κελσίου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature. Οι αστρονόμοι εντόπισαν τον πυρήνα, που ονομάστηκε TOI 849 b, κατά την αναζήτηση δεδομένων που είχαν συλλεχθεί από τον δορυφόρο Survey Exoplanet Suriting Transiting (TESS) της NASA. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πλανήτης αποκαλύφθηκε καθώς μειώθηκε η φωτεινότητα ενώ περνούσε μπροστά από το αστέρι του. Η τοποθεσία όπου εντοπίσθηκε είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τους επιστήμονες καθώς, ο TOI 849 b, βρίσκεται στην λεγόμενη «ποσειδώνια έρημο» μία περιοχή όπου δεν έχουν υπάρχουν πλανήτες στο μέγεθος του Ποσειδώνα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν και ανέλυσαν το εύρημα χρησιμοποιώντας το όργανο HARPS ενός τηλεσκοπίου στο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο της Χιλής. 

O φασματογράφος HARPS μπορεί να ανιχνεύσει τη μάζα των πλανητών χρησιμοποιώντας μια τεχνική που οι αστρονόμοι αποκαλούν «παρατήρηση της ακτινικής ταχύτητας». 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πλανητικός πυρήνας είχε μάζα δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από τη μάζα του Ποσειδώνα, η οποία όμως χαρακτηρίζεται και από υψηλή πυκνότητα και γι αυτό πήρε το μέγεθος αυτό. «Θα περιμέναμε από έναν τόσο μεγάλο πλανήτη να έχει συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες υδρογόνου και ηλίου κατά τον σχηματισμό του και να είχε εξελιχθεί σε κάτι παρόμοιο με τον Δία», δήλωσε ο David Armstrong, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Επιστήμονες είδαν για πρώτη φορά τον πυρήνα ενός πλανήτη - Η σπάνια ανακάλυψη σε απόσταση 730 ετών φωτός Facebook Twitter

«Το ότι δεν βλέπουμε αυτά τα αέρια μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως πρόκειται για έναν πλανητικό πυρήνα που έχει εκτεθεί. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε έναν ακέραιο εκτεθειμένο πυρήνα ενός "αέριου γίγαντα" γύρω από ένα άστρο», πρόσθεσε. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο πυρήνας αυτός άνηκε σε έναν «αέριο γίγαντα» που η ατμόσφαιρά του «αποσχίστηκε» είτε επειδή βρίσκεται σε κοντινή τροχιά με το αστέρι είτε λόγω σύγκρουσης με άλλον πλανήτη. Σύμφωνα με ένα τρίτο σενάριο ο «αέριος γίγαντας» δεν σχημάτισε ποτέ ατμόσφαιρα. Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα, με άλλα τηλεσκόπια ώστε να μάθουν περισσότερα για τη σύστασή του. 

Σύμφωνα με τον David Armstrong η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι πλανήτες όπως αυτός «υπάρχουν και μπορούν να εντοπισθούν» προσθέτοντας πως «έχουμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε τον πυρήνα ενός πλανήτη με τρόπο που δεν μπορούμε στο δικό μας ηλιακό σύστημα». 

Καθώς υπάρχουν ακόμα μεγάλα ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με τη φύση του πυρήνα του Δία, για παράδειγμα, οι «τόσο περίεργοι και ασυνήθιστοι εξωπλανήτες μας ανοίγουν έναν παράθυρο στον σχηματισμό πλανητών φαινόμενο που δεν θα είχαμε άλλον τρόπο για να μελετήσουμε».

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM
Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Τech & Science / Έκτακτη ανάγκη με τα αντιβιοτικά: «Μπορεί να στοιχίσει 40 εκατομμύρια ζωές τα επόμενα 25 χρόνια»

Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, απαιτώντας διεθνή συνεργασία, έρευνα και υπεύθυνη χρήση των διαθέσιμων πόρων
LIFO NEWSROOM
Το μυστήριο για την αιτία του καρκίνου στους νέους οδηγεί στο έντερο - Τι λένε οι επιστήμονες

Τech & Science / Το μυστήριο για τον καρκίνο στους νέους κάτω των 50 οδηγεί στο έντερο

Πώς το Ozempic, από φάρμακο για απώλεια βάρους, θα δοκιμαστεί για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου - Οι παράγοντες κινδύνου - «Κάτι μας διαφεύγει» λένε οι επιστήμονες που ψάχνουν την αιτία εμφάνισης καρκίνου στους νέους
LIFO NEWSROOM