Βρετανοί γιατροί προειδοποιούν για σοβαρές- και πιθανά θανάσιμες- εγκεφαλικές διαταραχές, που προκαλούνται από τον κορωνοϊό, σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή που είναι στη φάση της ανάρρωσης.
Νευρολόγοι δημοσιοποίησαν πληροφορίες για πάνω από 40 ασθενείς με κορωνοϊό στη Βρετανία, οι οποίοι εμφάνισαν επιπλοκές που κυμαίνονταν από φλεγμονή εγκεφάλου και παραλήρημα, έως νευρική βλάβη και εγκεφαλικό. Σε κάποιες περιπτώσεις, το νευρολογικό πρόβλημα ήταν το πρώτο και κύριο σύμπτωμα που παρουσίασε ο ασθενής.
Οι περιπτώσεις αυτές, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain, αποκάλυψαν αύξηση περιστατικών της νόσου οξεία διάσπαρτη εγκεφαλομυελίτιδα (Adem) κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορωνοϊού στη Βρετανία. Στο ινστιτούτο νευρολογίας του UCL, οι περιπτώσεις ασθενών με Adem αυξήθηκαν από μία το μήνα, που ήταν πριν από την πανδημία, σε 2 ή 3 την εβδομάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μία γυναίκα 59 ετών έχασε τη ζωή της από αυτή την επιπλοκή.
Δώδεκα ασθενείς είχαν φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα, 10 είχαν παραλήρημα ή ψύχωση, 8 υπέστησαν εγκεφαλικό και άλλοι 8 είχαν άλλα προβλήματα, που διαγνώστηκαν κατά κύριο λόγο ως σύνδρομο Guillain-Barré. Πρόκειται για νόσημα που επιτίθεται στα νεύρα, προκαλεί παράλυση και είναι θανάσιμο στο 5% των περιπτώσεων.
Οι περιπτώσεις αυτές που κατέγραψαν οι Βρετανοί γιατροί ενισχύουν τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχει στην υγεία ο κορωνοϊός. Μια 55χρονη που αναφέρεται στην έρευνα- η οποία δεν είχε ιστορικό ψυχιατρικής ασθένειας- άρχισε να συμπεριφέρεται παράξενα μία ημέρα μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Έβαλε και έβγαλε πολλές φορές το παλτό της, άρχισε να έχει παραισθήσεις και ανέφερε ότι είδε μαϊμούδες και λιοντάρια στο σπίτι της. Η γυναίκα επέστρεψε στο νοσοκομείο και η κατάστασή της βελτιώθηκε σταδιακά με τη χορήγηση αντιψυχωσικών φαρμάκων.
Μία άλλη γυναίκα, 47 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πονοκέφαλο και μούδιασμα στο δεξί της χέρι, μία εβδομάδα μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων που παρουσίαζε (βήχας και πυρετός). Αργότερα, έπεσε σε λήθαργο και δεν ανταποκρινόταν. Οι γιατροί έκαναν επείγουσα επέμβαση, προκειμένου να αφαιρέσουν τμήμα του κρανίου, ώστε να ανακουφιστεί η πίεση στον εγκέφαλό της.
«Βλέπουμε πράγματα για τον τρόπο που η Covid-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο, που δεν είχαμε δει σε άλλους ιούς», δήλωσε ο Μάικλ Ζάντι, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και σύμβουλος στο ινστιτούτο του UCL. Για αυτό τον λόγο κάλεσε γιατρούς οι οποίοι έχουν ασθενείς με προβλήματα μνήμης, μούδιασμα, κόπωση ή αδυναμία να συζητήσουν για αυτά τα περιστατικά με νευρολόγους. «Φαίνεται ότι ο εγκέφαλος εμπλέκεται σε αυτή την ασθένεια», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει καλύτερη έρευνα προκειμένου οι ειδικοί να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει με τον εγκέφαλο.
Με πληροφορίες από Guardian