Οχτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η WWF, η Greenpeace και ο Αρκτούρος, υποστηρίζουν πως η υπουργική απόφαση για τους δασικούς χάρτες, «επιβεβαιώνει τις χειρότερες ανησυχίες» τους, σε σχέση με την προστασία της ελληνικής φύσης.
Ειδικά για τους δασικούς χάρτες υπογραμμίζουν πως αίρεται αναδρομικά η αποδεικτική ισχύ όλων ανεξαιρέτως των δασικών χαρτών, κυρωμένων και μη, με αποτέλεσμα:
-την απομείωση της προστασίας της δασικής γης,
-την επ' αόριστο καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του δασολογίου
-την πρόκληση σοβαρού πλήγματος στην ασφάλεια δικαίου και την ισονομία
Κατά της περιβαλλοντικές οργανώσεις, τόσο η σχετική ρύθμιση του ν. 4685/2020, όσο και η ίδια η υπουργική απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη «καταβαραθρώνουν το κύρος των δασικών χαρτών», εισάγοντας εκ των υστέρων έναν «ευρύτατο και ασαφή» κύκλο πράξεων εξαίρεσης περιοχών, «χωρίς μάλιστα καμία πρόνοια ελέγχου της νομιμότητάς τους».
«Έρχεται δηλαδή η πολιτεία, με μια απλή υπουργική απόφαση, να αναιρέσει ήδη κυρωμένους χάρτες, εισάγοντας ως κατηγορίες εξαιρέσεων πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, ή με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας, όπως με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας», υπογραμμίζουν.
Πλήττεται η σοβαρότητα της διαδικασίας
Οι οργανώσεις δημαρτύρονται και για σχετική διάταξη του άρθρου 49 του ν. 4685/2020, που κατά τις ίδιες πλήττει σοβαρά το κύρος των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων και η σοβαρότητα της όλης διαδικασίας, καθώς προβλέπεται ότι στην περίπτωση που στο τέλος κάθε μήνα δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση εκατό (100) υποθέσεων, δεν θα καταβάλλεται αποζημίωση στα μέλη της ΕΠ.Ε.Α.
«Μπορεί εύλογα να φανταστεί κάποιος με πόση βιασύνη θα εξεταστούν υποθέσεις περίπλοκες και δύσκολες, ειδικά σε περιοχές βεβαρημένες με αυθαίρετες εγκαταστάσεις ή μίξη χρήσεων γης», σχολιάζουν.
«Δεν έχουμε απλώς εξαίρεση ορισμένων τμημάτων (επιπρόσθετες κατηγορίες αποφάσεις παραχώρησης και οικιστικές πυκνώσεις) από τους δασικούς χάρτες, αλλά άρση της αποδεικτικής ισχύος όλων των δασικών χαρτών, κυρωμένων και μη, και μάλιστα αναδρομικά, είτε θίγονται από αντιρρήσεις είτε όχι», προσθέτουν.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν το υπουργείο να καταργήσει το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 και την υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956, τα οποία θεωρούν αντισυνταγματικά, και να προωθήσει άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις το έργο της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών και του δασολογίου.
«Η πανδημία αναδεικνύει περίτρανα τη σύνδεση υγιούς φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη υγεία, ενώ είναι πλέον επιστημονικά αναμφισβήτητο ότι τα ζωντανά φυσικά οικοσυστήματα αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις στην κλιματική αλλαγή. Οι οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να θέσει επιτέλους την προστασία των οικοσυστημάτων στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ως εθνικό συμφέρον και ζήτημα ανθρώπινης επιβίωσης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις:
Αρκτούρος
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Καλλιστώ
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
Greenpeace
MEDASSET
WWF Ελλάς»
σχόλια