«Ποια ανωμαλία, ρε μάνα;». Του Στέφανου Ξενάκη

«Ποια ανωμαλία, ρε μάνα;». Του Στέφανου Ξενάκη Facebook Twitter
Η ερώτηση είναι στη ζωή σου τι ψάχνεις. Γιατί αυτό που ψάχνεις, θα το βρεις.
0



ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Πρώτη μέρα των σχολείων, λίγο διαφορετική φέτος, με τον Covid και τις μάσκες. Μην τρελαθούμε όμως. Το μόνο σίγουρο στη ζωή είναι ότι τα πράγματα θα αλλάζουν κι εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε και όχι να γκρινιάζουμε. Είναι ενήλικη στάση να ακολουθείς τις οδηγίες των ειδικών. Η άποψή σου είναι σεβαστή, αλλά η εφαρμογή του νόμου είναι αδιαπραγμάτευτη.

Κάποιες φορές, νομίζω, περιμένουμε με το δάχτυλο στη σκανδάλη τι θα πάει στραβά. Τρίβουμε τα χέρια μας. Το μέγεθος των μασκών, η διαθεσιμότητα του αντισηπτικού, όλα. Κι ας έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Προτιμούμε να έχουμε δίκιο από το να είμαστε ευτυχισμένοι. Τραγικό!

Γιορτή η σημερινή μέρα λοιπόν. Τα σχολικά επιτέλους ξανά στους δρόμους. Τα προαύλια γεμάτα παιδιά, κι ας φοράνε μάσκες. Η χαρά των παιδιών δεν καταλαβαίνει από μάσκες. Η πρώτη μέρα και για τις κόρες μου ‒ και για τη μεγάλη και Α' Γυμνασίου. Στην τρελή χαρά κι εγώ.

Είναι σαν το ντεπόζιτο του καλοριφέρ. Το θέλω γεμάτο. Γεμάτο φόβο. «Δόξα τω Θεώ», τώρα με τον κορωνοϊό είναι φουλαρισμένο. Όταν όμως τελειώσει ο κορωνοϊός, πώς θα το γεμίσω; Πρέπει να βρω. (Ευκολάκι, ανοίγεις πάλι δελτίο.)

Μιλάω με τη μάνα μου.

«Μανούλα, τι κάνεις;»

«Καλά είμαι, Στεφανάκο. Αλλά δεν βλέπεις εκεί έξω τι γίνεται, με όλες αυτές τις ανωμαλίες;»

«Ποιες ανωμαλίες, ρε μάνα;» (φορτώνω)

«Όλο αυτό με τις μάσκες» (ανεβαίνει η κοκκινίλα όπως στα καρτούν)

«Τι με τις μάσκες, ρε μάνα;» (πληρωμένη ερώτηση)

«Που τα παιδιά πρέπει να φοράνε μάσκες. Όλο αυτό». (βγάζω καπνούς πια)

«Ποια ανωμαλία, ρε μάνα; Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα φέτος και πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Αν δεν φοράμε μάσκα, θα γκρινιάζουμε που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται. Αν φοράμε μάσκα, θα γκρινιάζουμε που φοράμε μάσκα».

Κάποια στιγμή, μια φίλη είχε ανεβάσει ένα ωραίο: «Ήλιο έχει, δεν θέτε. Βροχή έχει, δεν θέτε. Τελικά, τι θέτε;»

Της απαντάει ένα καλό ένας από κάτω. «Θέμε να μη θέμε».

Ο τύπος είχε δίκιο. Είμαστε εθισμένοι στο κακό, στο πρόβλημα, στην γκρίνια, σε αυτό που δεν «θέμε». Το πρόβλημα είναι μέσα, όχι έξω. Απλώς το προβάλλουμε έξω. Νομίζω ότι θρέφει τα πεπτίδιά μας ή κάποιες μυστήριες μαζοχιστικές διαστροφές μας. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Νομίζω, επίσης, ότι οι γενιές μας έχουν ένα καλό κι ένα κακό. Δεν γνωρίσαμε πόλεμο. Δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε όλη αυτή την ευλογία και την ξεφορτωνόμαστε άρον-άρον. Δεν φάγαμε, βλέπεις, μπομπότα. Και ήταν και τυχεροί όσοι είχαν μπομπότα.

Το μεσημέρι πάω στο μαγειρείο δίπλα στο σπίτι μου. Κρυφακούω το διπλανό τραπέζι. Μιλάνε για ένα επεισόδιο σε κάποιο σχολείο με τις μάσκες από ένα μεσημεριανό δελτίο. Τσαμπουκάδες και τέτοια. Απαξίωση το συναίσθημα. «Ελλαδάρα», τελειώνει ειρωνικά ο τύπος.

Μεγάλε, αν ψάχνεις να βρεις τι δεν πάει καλά, θα το βρεις. Κι όταν είμαστε έντεκα εκατομμύρια, αποκλείεται να μην πέσεις πάνω στον μαλάκα. Κι αν ανοίξεις και το δελτίο, θα τον βρεις εύκολα.

Η ερώτηση είναι στη ζωή σου τι ψάχνεις. Γιατί αυτό που ψάχνεις, θα το βρεις. Θες λύση; Θα τη βρεις. Θες πρόβλημα; Θα το βρεις. Θες γκρίνια; Θα τη βρεις. Θες φόβο; Αυτόν κι αν θα τον βρεις.

Είναι σαν το ντεπόζιτο του καλοριφέρ. Το θέλω γεμάτο. Γεμάτο φόβο. «Δόξα τω Θεώ», τώρα με τον κορωνοϊό είναι φουλαρισμένο. Όταν όμως τελειώσει ο κορωνοϊός, πώς θα το γεμίσω; Πρέπει να βρω. (Ευκολάκι, ανοίγεις πάλι δελτίο.) Μου θυμίζει τους «Βαρβάρους» του Καβάφη.

 

«Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους./ Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις»

Είναι Ιούλιος του 2006, λίγο πριν παντρευτώ. Ο κολλητός μου ο Κώστας με έχει προειδοποιήσει ότι, λίγο πριν από τον γάμο, θα αγχωθώ. Είναι μια ώρα πριν από τον γάμο και δεν έχω αγχωθεί.

Τον παίρνω τηλέφωνο: «Κώστα, έχω αγχωθεί που δεν έχω αγχωθεί». Απάντηση: «Μην αγχώνεσαι, θα αγχωθείς».

Aν κάποιος μας άκουγε από την άλλη, θα μας είχε πάει σούμπιτους στο Δαφνί.

Φοβάμαι που δεν φοβάμαι.


Μη φοβάσαι, θα φοβηθείς.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο ιός του τρόμου. Του Στέφανου Ξενάκη

Υγεία & Σώμα / Ο ιός του τρόμου. Του Στέφανου Ξενάκη

Υπάρχει ένας άλλος ιός στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται κάθε μέρα, χωρίς να το γνωρίζουν. Πολύ πιο επικίνδυνος, πολύ πιο ύπουλος, πολύ πιο θανατηφόρος. Είναι ο ιός του τρόμου. Κλέβει λίγο λίγο τη ζωή σου, χωρίς να το παίρνεις χαμπάρι.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM