«Σήμα κινδύνου» για το ΜΙΕΤ στέλνουν με επιστολή τους προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών στον απόηχο της παραίτησης του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.
Στο κείμενο, που έχει κοινοποιηθεί στην πλατφόρμα change.org αναφέρεται πως το «πανελλήνια αναγνωρισμένο και σε πλήρη ανάπτυξη» ΜΙΕΤ «σήμερα κινδυνεύει» καθώς «δέχεται, τις τελευταίες μέρες, τα βέλη μιας ανοίκειας και άδικης κριτικής, στο όνομα, πάντα, του "εκσυγχρονισμού", της "εξυγίανσης" και της "προόδου"».
Έως το βράδυ της Κυριακής πάνω από 2.000 άτομα έχουν συνυπογράψει το κείμενο.
Οι υπογράφοντες καταγγέλλουν πως μετά την ομαδική παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου γίνονται αναφορές στα Μέσα σε «νέα εποχή» που ξεκινά για το ΜΙΕΤ και «νέα φάση της σπουδαίας πορείας του».
«Και όμως» αναφέρουν, «πίσω από αυτές τις βαρύγδουπες λέξεις καταλαβαίνουμε πως, γι' άλλη μια φορά, απαξιώνεται ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της νεοελληνικής πνευματικής ζωής και λογιοσύνης».
«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι, ερευνητές, καλλιτέχνες, λογοτέχνες, εικαστικοί, εκδότες, φιλαναγνώστες και φιλότεχνοι, γνωρίζουμε και εκτιμούμε το αναντικατάστατο έργο του ΜΙΕΤ, το πολιτισμικό και επιστημονικό του αποτύπωμα, την προσφορά του στην ελληνική οικονομία, την κοινωνική λογοδοσία των συμβουλίων του, την ηθική και υλική υποστήριξή του στις νέες φοιτήτριες και στους φοιτητές», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
«Για όλους εμάς, το ΜΙΕΤ είναι παντού στην καθημερινή ζωή μας: στο χώρο του βιβλίου (...), στις επισκέψεις μας στα δύο εξαιρετικά βιβλιοπωλεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (...), στο εργαστήρι διετούς δωρεάν εκπαίδευσης επιμελητών εκδόσεων (...) στον καλλιτεχνικό τομέα (...), στο χώρο της παλαιογραφίας (...) στο χώρο της συντήρησης βιβλιακού και αρχειακού υλικού και χάρτινων έργων τέχνης (...), στο χώρο της χαρτογραφίας (...) στο χώρο του θεάτρου (...), στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στην προώθηση της έρευνας και, πάνω απ' όλα, στη χρήση του ανεκτίμητου Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου».
«Όλες και όλοι εμείς, συνεργάτες και φίλοι του ΜΙΕΤ, αναγνώστες των εκδόσεών του, πελάτες των βιβλιοπωλείων του, επισκέπτες των εκθέσεων και των συλλογών του, ζητάμε να σταματήσει αμέσως η δημόσια απαξίωση της προσφοράς του Ιδρύματος, δηλώνοντας πως το πνευματικό του κεφάλαιο αποτελεί υπερασπίσιμο δημόσιο αγαθό, που το έχει απόλυτη ανάγκη η νεοελληνική κοινωνία», αναφέρουν οι συντάκτες της καμπάνιας.
«Όχι μόνο επειδή αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας μας αλλά και επειδή μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε ακόμα το δημιουργικό μέλλον αυτού του τόπου. Με τις υπογραφές μας στηρίζουμε έναν λαμπρό θεσμό που στήριξε τα νεοελληνικά γράμματα και τις τέχνες, εδώ και μισό αιώνα», καταλήγουν χαρακτηριστικά.
σχόλια