Μακρόν: Αίτημα για μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής

Μακρόν: Αίτημα για μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής Facebook Twitter
EPA
0

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

 
«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.

Την ίδια ώρα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση επέδειξε σπάνια ενότητα σήμερα καταδικάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, αποκαλώντας τα σχόλιά του «αρρωστημένη ρητορική» που θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει παγκόσμια ρήξη.

Τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο σύμμαχός του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (Iyi), εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση όπου αναφέρεται πως τα σχόλια του Μακρόν θα μπορούσαν να προκαλέσουν «καταστροφικές συγκρούσεις» μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής πίστης.

Η διαμάχη μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού ακολουθεί την επίθεση έξω από γαλλικό σχολείο τη 16η Οκτωβρίου, όπου ένας νεαρός τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε τον Σαμιέλ Πατί, έναν καθηγητή που είχε δείξει στους μαθητές του τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, σε μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.

Τα σκίτσα εκτέθηκαν στη Γαλλία στο πλαίσιο αλληλεγγύης και ο Μακρόν δήλωσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειες να σταματήσει τα συντηρητικά πιστεύω του Ισλάμ να επιβληθούν των γαλλικών αξιών, προκαλώντας την οργή των μουσουλμανικών χωρών.

«Με τις απερίσκεπτες ενέργειές του υπό το πρόσχημα της "στήριξης της ελευθερίας της έκφρασης", (ο Μακρόν) πυροδοτεί μια σύγκρουση, μια ρήξη, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της οποίας μπορούν να επηρεάσουν βαθιά και αρνητικά τους ανθρώπους κάθε πίστης», τονίζουν τα τέσσερα κόμματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που δεν συμμετείχε στην έκδοση της κοινής δήλωσης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο - Τι λένε αποχαρακτηριμένα έγγραφα της MİT

Διεθνή / Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Τουρκία - Τι λένε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της MİT

Οι αναφορές αποκαλύπτουν πώς πράκτορες των Σοβιετικών παρακολουθούσαν στενά τον Λέοντα Τρότσκι κατά την εξορία του στην Πρίγκηπο μεταξύ 1929 και 1933
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Διεθνή / Politico: Πώς ο Φρίντριχ Μερτς έγινε καγκελάριος σε 31 ημέρες και άλλαξε τη Γερμανία για πάντα

Έναν μήνα πριν τις εκλογές, ένας Αφγανός αιτών άσυλο δολοφόνησε ένα δίχρονο παιδί και τον κηδεμόνα του σε πάρκο της Βαυαρίας, γεγονός που εργαλειοποιήθηκε από τo λαϊκιστικό ακροδεξιό AfD
LIFO NEWSROOM
Έχασε τον γιο της σε επίθεση πριν την 11η Σεπτεμβρίου – Έφτιαξε ένα μνημειώδες γλυπτό θρήνου

Διεθνή / Μητέρα θύματος του Λόκερμπι δημιούργησε γλυπτό απόγνωσης: «Κάθε μορφή είναι μια παγωμένη εικόνα του πόνου»

Η ίδια η Lowenstein συμπεριέλαβε τον εαυτό της στο έργο: η μορφή της είναι γονατιστή, συντετριμμένη, όπως ήταν τη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει τον γιο της
LIFO NEWSROOM