A21: Γνωρίστε την οργάνωση που δρα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων

A21: Γνωρίστε την οργάνωση που δρα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων Facebook Twitter
Η εμπορία ανθρώπων ή human trafficking, που αναγνωρίζεται και διεθνώς ως η μορφή της σύγχρονης σκλαβιάς, είναι από τις πιο οργανωμένες και σκληρές εγκληματικές δραστηριότητες
0



ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ προστίθενται κάθε χρόνο στη λίστα των θυμάτων του διεθνούς εμπορίου λευκής σαρκός και περίπου άλλα τόσα παιδιά αλλά και ενήλικες ωθούνται στην καταναγκαστική εργασία και την επαιτεία. Για να μιλήσουμε με πιο συγκεκριμένους αριθμούς, υπολογίζεται ότι 40 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται παγιδευμένοι σε δίκτυα trafficking σήμερα, πάνω από το 50% των καταγεγραμμένων περιστατικών το 2019 αφορούσε σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ ο τζίρος αυτής της ταχύτατα αναπτυσσόμενης βιομηχανίας ξεπερνά τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Κοντολογίς, σήμερα υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι στον κόσμο από ποτέ.


Η εμπορία ανθρώπων ή human trafficking, που αναγνωρίζεται και διεθνώς ως η μορφή της σύγχρονης σκλαβιάς, είναι από τις πιο οργανωμένες και σκληρές εγκληματικές δραστηριότητες, ένα φαινόμενο πολύ καλά καλυμμένο, το οποίο αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των ανθρώπων με τη χρήση της βίας και της εξαπάτησης.


Όσο φριχτό κι αν ακούγεται, η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θεωρείται το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, καθώς είναι χώρα τόσο προορισμού όσο και διέλευσης των θυμάτων, αφού συνορεύει με την Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα.

Όσο φριχτό κι αν ακούγεται, η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θεωρείται το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, καθώς είναι χώρα τόσο προορισμού όσο και διέλευσης των θυμάτων, αφού συνορεύει με την Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι σήμερα περίπου 89.000 άνθρωποι ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας στην Ελλάδα.

Η Α21 είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενώ πλέον δραστηριοποιείται σε 18 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Το όραμά της είναι ένας κόσμος χωρίς δουλεία και αυτό εκφράζεται μέσα από το όνομα του οργανισμού: Α21 - Καταργώντας τη δουλεία στον 21ο αιώνα (Abolishing slavery in the 21st century).

Η οργάνωση αναλαμβάνει τη φροντίδα και την ενδυνάμωση των επιζώντων trafficking, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε στέγαση, ιατρική φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και επαναπατρισμό –πάντα ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε θύματος–, με στόχο την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Παράλληλα, επιδιώκει την ποινική δίωξη των διακινητών και τη νομική εκπροσώπηση των διασωθέντων. Επίσης, συνεργάζεται στενά με τις Αρχές για την υποστήριξη ερευνών που στοχεύουν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση θυμάτων μέσω της τηλεφωνικής γραμμής πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων 1109. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη γραμμή είναι η μοναδική στην Ελλάδα αποκλειστικά για την εμπορία ανθρώπων. Σχεδιάστηκε με στόχο να δημιουργήσει έναν συγκεντρωτικό φορέα όπου ο πολίτης, το θύμα αλλά και κάθε ενδιαφερόμενη Αρχή ή οργανισμός να μπορεί να πληροφορηθεί ή να πληροφορήσει για οτιδήποτε σχετικό με την εμπορία ανθρώπων, από ύποπτα περιστατικά μέχρι τρόπους που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου.


«Η αναφορά της παραμικρής υποψίας, ενός πιθανού περιστατικού εμπορίας ανθρώπων στη Γραμμή 1109 –από έναν απλό πολίτη ή από έναν επαγγελματία που εργάζεται με ευάλωτο πληθυσμό, από έναν εκπαιδευτικό, γιατρό, νοσηλευτή, οδηγό λεωφορείου ή ταξί κ.ά.–, είναι μείζονος σημασίας, καθώς έχουμε δει, ακόμη και μέσα από μια κλήση, να διασώζονται ένας ή και περισσότεροι άνθρωποι» λέει η υπεύθυνη Προγράμματος Ενημέρωσης της Α21 Μαγδαληνή Ζαφειρίου.

A21: Γνωρίστε την οργάνωση που δρα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων Facebook Twitter
Από την άνοιξη του 2018 λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας της Α21, Freedom Centre, στη Θεσσαλονίκη, σε ασφαλή τοποθεσία, η οποία δεν γνωστοποιείται παρά μόνο στους ωφελούμενους.


Καθώς η εμπορία ανθρώπων χαρακτηρίζεται ως ένα αόρατο έγκλημα, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής έκτασή της, λόγω της σύνδεσής της με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, και ο αριθμός των αναγνωρισμένων θυμάτων παραμένει χαμηλός. Εκτιμάται, δε, πως η πλειονότητα των θυμάτων δεν έρχεται σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές, δεν διασώζεται, δεν αναγνωρίζεται και δεν λαμβάνει βοήθεια. Τα ίδια τα θύματα μπορεί να μη συνειδητοποιούν την κατάσταση της ομηρίας τους, φοβούνται να αναζητήσουν βοήθεια ή δεν γνωρίζουν το ειδικό νομικό πλαίσιο που μπορεί να τα προστατέψει.


«Στη χώρα μας, οι συχνότερες μορφές εμπορίας ανθρώπων είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση, η εξαναγκαστική εργασία και η εξαναγκαστική επαιτεία. Η πιο ορατή μορφή είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση, καθώς συχνά τα θύματα έρχονται σε επαφή με τους αποδέκτες των υπηρεσιών τους ή βρίσκονται σε κοινή θέα (σε νόμιμους ή παράνομους οίκους ανοχής, στο πεζοδρόμιο κ.α.). Είναι λιγότερο πιθανό να συναντήσει κανείς θύματα εξαναγκαστικής εργασίας και μη οικειοθελούς οικιακής εργασίας, καθώς βρίσκονται σε λιγότερο προσιτές περιοχές και εγκαταστάσεις και η επαφή τους με άλλους ανθρώπους είναι περιορισμένη» λέει η κ. Ζαφειρίου.


Σύμφωνα με την ίδια, το στοιχείο που κυριαρχεί στις ζωές των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα trafficking είναι ο φόβος, διότι έχουν υποστεί πολλή βία (με διαφορετικές μορφές), στέρηση της ελευθερίας τους και της δυνατότητας να ορίζουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους.


Για όλους τους παραπάνω λόγους η Α21 λειτουργεί πλέον και έναν ασφαλή Ξενώνα Κρίσης, δηλαδή μια κατοικία σε μυστική τοποθεσία όπου φιλοξενείται βραχυπρόθεσμα το διασωθέν θύμα, μέχρις ότου διασφαλιστεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η ασφάλειά του.


«Από την άνοιξη του 2018 λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας της Α21, Freedom Centre, στη Θεσσαλονίκη, σε ασφαλή τοποθεσία, η οποία δεν γνωστοποιείται παρά μόνο στους ωφελούμενους. Εκεί έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, συμμετοχής σε ομάδες ενδυνάμωσης και αντιμετώπισης του τραύματος» λέει η κ. Ζαφειρίου.

— Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει τη δράση σας;

Σε γενικές γραμμές, οι τομείς στους οποίους μπορεί κάποιος να βοηθήσει είναι οι ενημερωτικές εκδηλώσεις –που λόγω της πανδημίας έχουν μειωθεί πάρα πολύ και πραγματοποιούνται κατά βάση διαδικτυακά–, οι μεταφράσεις, η επεξεργασία εικόνων και γραφιστικών. Γενικότερα, όμως, ενθαρρύνουμε ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα με εμάς να πάρουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του περίγυρού τους πάνω στο έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων. 

+ 30 2310 537690

[email protected]

A21.org/Greece

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

 

Ελλάδα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM
Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Ελλάδα / Eurostat: Πρωτιά για Ελλάδα και Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών το 2023

Η Μεσίνα στην Ιταλία ήταν το πιο πολυσύχναστο επιβατικό λιμάνι της Ε.Ε., με 11,3 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ ακολουθούν το Ρέτζιο ντι Καλάμπρια στην Ιταλία με 11,1 εκατομμύρια επιβάτες και ο Πειραιάς με 9,6 εκατομμύρια
LIFO NEWSROOM
Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Φιλόλογος έμαθε σε μαθητές το τραγούδι «Ω έλατο» στη νοηματική

«Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείξαμε την ομορφιά και τη δύναμη της νοηματικής γλώσσας, δίνοντας στα παιδιά ένα ακόμη εργαλείο έκφρασης και επικοινωνίας», σημειώνει ο εκπαιδευτικός
LIFO NEWSROOM