Η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε να λειτουργεί ανοιχτή γραμμή όπου οι κάτοικοι μπορούν να αναφέρουν παραβιάσεις άλλων αναφορικά με τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας που επέβαλε η Κίνα στις αρχές του έτους.
Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ μπορούν να στείλουν εικόνες, αρχεία ήχου και βίντεο στην ανοιχτή γραμμή. Όπως είναι αναμενόμενο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι η υπηρεσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει όσους έχουν αντίθετες πολιτικές απόψεις.
Η αστυνομική υπηρεσία στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε στο Facebook ότι η ανοιχτή γραμμή επιτρέπει στους ανθρώπους να καταγγείλουν ζητήματα «εθνικής ασφάλειας» χωρίς να μοιράζονται τα προσωπικά τους στοιχεία. Οι κάτοικοι μπορούν να υποβάλουν τις πληροφορίες μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, email ή κειμένου.
Η ανοιχτή γραμμή δεν απαντά σε κλήσεις, ούτε παρέχει απαντήσεις, ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν θα συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες για όσους αναφέρουν παραβιάσεις του νόμου. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ποινικοποιεί την απόσχιση, την ανατροπή και τη συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις. Έχει σιγήσει πολλούς διαδηλωτές από τότε που τέθηκε σε ισχύ.
«Οι πληροφοριοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ανοιχτή γραμμή εναντίον ατόμων που δεν τους αρέσουν ή βρίσκονται σε διαφορετικό πολιτικό στρατόπεδο», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια της Κίνας στο Human Rights Watch, Maya Wang, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Η εισαγωγή της ανοιχτής γραμμής έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στη σελίδα της αστυνομικής υπηρεσίας στο Facebook. «Είναι πραγματικά σοκαριστικό. Θα μπορείτε να αναφέρετε αμέσως ένα ψευδές περιστατικό» έγραψε ένας χρήστης. «Υποστηρίξτε τη συνεργασία μεταξύ της αστυνομίας και του λαού για να προσαγάγετε τους προδότες στη δικαιοσύνη! Υποστηρίξτε την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ για την αυστηρή επιβολή του νόμου.» ανέφερε κάποιος άλλος.
Το Πεκίνο συνέχισε να ενισχύει τον έλεγχο της πόλης βάσει του εθνικού νομοσχεδίου ασφαλείας. Υποστηρίζει δε, ότι απαιτείται νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ταραχών και της αστάθειας μετά από μήνες διαμαρτυριών.
Ωστόσο, ο νόμος έχει κατακριθεί ευρέως από τις δυτικές κυβερνήσεις και τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τους επικριτές να λένε ότι τερματίζει τις ελευθερίες, που ισχύουν για 50 χρόνια μετά τη λήξη της βρετανικής κυριαρχίας στο Χονγκ Κονγκ το 1997.
Μετά την καθιέρωσή του τον Ιούνιο, μια σειρά από φιλοδημοκρατικές ομάδες διαλύθηκαν από φόβους για την ασφάλειά τους.
Την περασμένη μόλις εβδομάδα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον ακτιβιστή Tony Chung σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια, λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του έξω από το αμερικανικό προξενείο. Ο κ. Chung, 19 ετών, είχε προγραμματίσει να εισέλθει στο προξενείο και να ζητήσει άσυλο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επτά πολιτικοί υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ συνελήφθησαν για συγκρούσεις που συνέβησαν στο Νομοθετικό Συμβούλιο της πόλης τον Μάιο.
Εκφράζονται δε φόβοι, ότι ο νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει μελλοντικές διαμαρτυρίες στο κοινοβούλιο, με πολύ πιο αυστηρές ποινές.
Με πληροφορίες του BBC