Δεινόσαυρος «κολύμπησε» έως την Αφρική - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Δεινόσαυρος «κολύμπησε» έως την Αφρική - Τι υποστηρίζει νέα μελέτη Facebook Twitter
ΕΡΑ - Αρχείο
0

Χάρη στα απολιθώματα ενός δεινοσαύρου, που εντοπίστηκαν στην Αφρική, επιστήμονες υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο είδος κάποτε ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα στον ωκεανό για να φτάσει στην ήπειρο. 

Ο νέος δεινόσαυρός, Ajnabia Odysseus, μέλος της οικογένειας των αδρόσαυρων, βρέθηκε ανάμεσα σε βράχια σε ένα ορυχείο στο Μαρόκο και η ηλικία του υπολογίζεται σε 66 εκατομμύρια χρόνια, στο τέλος της κρητιδικής περιόδου. Παρότι το μήκος ορισμένων δεινοσαύρων της οικογένειας μπορούσε να φτάσει έως και τα 15 μέτρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο Ajnabia Odysseus ήταν «συγκριτικά μικρός» με το μήκος του να φτάνει τα τρία μέτρα.

Οι επιστήμονες προβληματίστηκαν για το πώς ο δεινόσαυρος έφτασε στην Αφρική η οποία ήταν μία απομονωμένη ήπειρος - νησί κατά την ύστερη κρητιδική περίοδο.  

Οι αδρόσαυροι εμφανίστηκαν στη Νότια Αμερική και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στη Βόρεια Αμερική, στην Ασία και στην Ευρώπη. Ο Νίκολας Λόνγκριτς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και επικεφαλής της μελέτης, περιέγραψε την ανακάλυψη των απολιθωμάτων ως «το τελευταίο πράγμα που κάποιος θα περίμενε». 

«Ήταν τελείως εκτός τόπου, σα να βρίσκουμε ένα καγκουρό στη Σκωτία. Η Αφρική ήταν πλήρως απομονωμένη εξαιτίας του νερού, πώς έφτασαν εκεί», αναφέρει σε δήλωσή του ο Λόνγκριτς. Μετά από μελέτη των δοντιών και των γνάθων οι επιστήμονες συμπέραναν πως ο δεινόσαυρος ανήκει στην υποοικογένεια «lambeosaurinae». Η συγκεκριμένη οικογένεια με αφετηρία τη Νότια Αμερική επεκτάθηκε στην Ασία, στην Ευρώπη και στην Αφρική, η οποία περιτριγυριζόταν από ωκεανούς. 

Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι συγκεκριμένοι φυτοφάγοι δεινόσαυροι, με τις μεγάλες τους ουρές και τα δυνατά τους πόδια, ενδέχεται να ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα στην ανοιχτή θάλασσα, επιπλέοντας, κολυμπώντας ή αξιοποιώντας επιπλέοντα «σκουπίδια». 

Σύμφωνα με τον Λόνγκριτς είναι αδύνατο οι δεινόσαυροι αυτοί να περπάτησαν στην Αφρική, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη χερσαίων οδών ανάμεσα στις ηπείρους. «Η γεωλογία μάς λέει πως η Αφρική ήταν απομονωμένη από τους ωκεανούς. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να πας εκεί ήταν μέσω της θάλασσας». 

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα θηλαστικά, ανάμεσά τους πίθηκοι και τρωκτικά, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλα και επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα από ήπειρο σε ήπειρο. Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα, με το Πανεπιστήμιο του Μπαθ επικεφαλής και ερευνητές από την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Μαρόκο, πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζεται ότι και οι δεινόσαυροι διέσχισαν τους ωκεανούς. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cretaceous Research.

 

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

Περιβάλλον / «Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

«Τα δημόσια χρήματα πήγαν σε ανθρώπους που δεν τα είχαν πραγματικά ανάγκη», τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων
LIFO NEWSROOM
Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Περιβάλλον / Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Η φάλαινα δολοφόνος εντοπίστηκε να σπρώχνει το νεκρό μωρό της ανοιχτά του Σιάτλ - Έχει χάσει δύο από τα τέσσερα μωρά της και αυτό σχετίζεται με την κακή διατροφή, πιστεύουν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM