Ν. Κορέα: Δικαστήριο επιβάλλει στην Ιαπωνία την καταβολή αποζημίωσης για υποθέσεις σεξουαλικής δουλείας του ΒΠΠ

Ν. Κορέα: Δικαστήριο επιβάλλει στην Ιαπωνία την καταβολή αποζημίωσης για υποθέσεις σεξουαλικής δουλείας του ΒΠΠ Facebook Twitter
Ν. Κορέα: Δικαστήριο επιβάλλει στην Ιαπωνία την καταβολή αποζημίωσης για υποθέσεις σεξουαλικής δουλείας του ΒΠΠ (Unsplash)
0

Δικαστήριο της Σεούλ διατάσσει την Ιαπωνία να καταβάλει αποζημίωση για υποθέσεις σεξουαλικής δουλείας εν καιρώ πολέμου.

Η Ιαπωνία από την πλευρά της καταγγέλλει την απόφαση δικαστηρίου της Νότιας Κορέας ως «απαράδεκτη». Η απόφαση αφορά σε καταβολή αποζημίωσης σε γυναίκες που είχαν υποστεί πέσει θύματα σεξουαλικής δουλείας από τον ιαπωνικό στρατό πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το κεντρικό περιφερειακό δικαστήριο της Σεούλ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ιαπωνία καλείται να αποζημιώσει 12 γυναίκες που αναγκάστηκαν να εργαστούν ως λεγόμενες «γυναίκες παρηγοριάς», σε μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ορισμένοι ιστορικοί λένε ότι έως και 200.000 γυναίκες - κυρίως Κορεάτισες, αλλά και Κινέζες, κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Ασίας και ένας μικρός αριθμός Γιαπωνέζων και Ευρωπαίων - εξαναγκάστηκαν ή εξαπατήθηκαν ώστε να εργαστούν σε στρατιωτικά πορνεία από το 1932 μέχρι και την ήττα της Ιαπωνίας το 1945.

Ενώ ορισμένες από αυτές, που επέζησαν από τις συνθήκες σεξουαλικής δουλείας εν καιρώ πολέμου, έχουν αποδεχτεί «ανθρωπιστικές» πληρωμές από την ιαπωνική κυβέρνηση, πολλές ήταν εκείνες που ζήτησαν επίσημη αποζημίωση και απολογία.

Νομικοί λένε ότι είναι απίθανο η Ιαπωνία να τηρήσει την δικαστική απόφαση. Ωστόσο, μια ομάδα υποστήριξης για τις γυναίκες αυτές, είπε ότι ενδέχεται να λάβει νομικά μέτρα για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της ιαπωνικής κυβέρνησης στη Νότια Κορέα εάν η Ιαπωνία αρνηθεί τις αποζημιώσεις.

Η Ιαπωνία επιμένει ότι όλες οι αξιώσεις αποζημίωσης διευθετήθηκαν όταν οι χώρες εξομάλυναν τους διπλωματικούς δεσμούς τους το 1965. Πρόσθεσε δε ότι το ζήτημα είχε επιλυθεί «οριστικά και ανεπιστρεπτί» με μια συμφωνία του 2015, που στη συνέχεια απορρίφθηκε από τη Σεούλ.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι καθεμία από τις 12 γυναίκες είχε δικαίωμα 100 εκατομμυρίων γουόν, δηλαδή 91.000 δολαρίων. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι διμερείς συμφωνίες, που ανέφερε η Ιαπωνία, δεν επηρεάζουν το δικαίωμα των εναγόντων να ζητήσουν αποζημίωση.

«Ήταν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκε συστηματικά, σκόπιμα και εκτεταμένα από την Ιαπωνία κατά παράβαση των διεθνών κανόνων», δήλωσε ο δικαστής Kim Jeong-gon.

Το δικαστήριο είπε ότι οι γυναίκες ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιαπωνικά στρατεύματα που προκάλεσαν σωματική βλάβη, αφροδίσιες νόσους και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ενώ σημαντικές ήταν και οι «μεγάλες ψυχικές ουλές», που άφησαν.

Η Ιαπωνία, η οποία μποϊκοτάρει τη δικαστική διαδικασία, υποστήριξε ότι η κυρίαρχη ασυλία - μια αρχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που παρέχει στα κράτη ασυλία από τη δικαιοδοσία αλλοδαπών δικαστηρίων - εφαρμόζεται στην υπόθεση.

Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Katsunobu Kato, χαρακτήρισε την ετυμηγορία «λυπηρή» και «απαράδεκτη», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Νότιας Κορέας στην Ιαπωνία, Nam Gwan-pyo, να υποβάλει καταγγελία.

Ο Nam είπε ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει την απόφαση να έχει «ανεπιθύμητο αντίκτυπο» στις διμερείς σχέσεις Ιαπωνίας- Νότιας Κορέας.

«Τόνισα ότι ήταν πολύ σημαντικό και για τις δύο πλευρές να ανταποκριθούν με ήρεμο και συγκρατημένο τρόπο προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Ο χρόνος εξαντλείται για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα στην επίλυση ενός ζητήματος, που έχει πλήξει τους διμερείς δεσμούς τους, από τότε που οι γυναίκες, που επέζησαν της σεξουαλικής δουλείας, δημοσιοποίησαν για πρώτη φορά πριν από 30 χρόνια το θέμα.

Επτά από τα 12 θύματα έχουν πεθάνει από την υποβολή της αγωγής το 2013. Τώρα εκπροσωπούνται από τα μέλη των οικογενειών τους.

Στα τέλη του 2015, οι χώρες δήλωσαν ότι έλυσαν το ζήτημα όταν η Ιαπωνία συμφώνησε να συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο γιέν σε ένα ίδρυμα για να στηρίξει τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, ενώ ο τότε πρωθυπουργός, Shinzo Abe, πρόσφερε την «πιο ειλικρινή του συγγνώμη».

Αλλά το 2018, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Moon Jae-in, ακύρωσε τη διευθέτηση - η οποία είχε συμφωνηθεί υπό τον προκάτοχό του - λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζει τις επιθυμίες των επιζώντων γυναικών ή τη δύναμη του αισθήματος περί δικαίου  του λαού της Νότιας Κορέας.

Το δικαστήριο στη Σεούλ πρόκειται να αποφανθεί την επόμενη εβδομάδα σε παρόμοια υπόθεση που ασκήθηκε εναντίον της Ιαπωνίας από άλλες 20 γυναίκες και τις οικογένειές τους.

Mε πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM