Κίνα: Η ομάδα του ΠΟΥ θα φτάσει στη Γουχάν στις 14/1- Θα κάνει έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Κίνα: Η ομάδα του ΠΟΥ θα φτάσει στη Γουχάν στις 14/1- Θα κάνει έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού Facebook Twitter
EPA
0

Η ομάδα των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που θα κάνει έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού, θα φτάσει στη Γουχάν την Πέμπτη (14/1), ανακοίνωσε η Κίνα.

Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, εξέφρασε την απαγοήτευσή του, επειδή δεν επετράπη η είσοδος στην Κίνα σε δύο στελέχη της ομάδας που είχαν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους. Κάτι που το Πεκίνο απέδωσε σε παρανόηση.

«Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα φθάσουν αεροπορικώς από τη Σιγκαπούρη στην Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου», δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν.

Ο ίδιος δεν απάντησε σε ερώτηση αν η ομάδα θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα μόλις φθάσει και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το δρομολόγιο της αποστολής.

Η Γουχάν είναι η πρώτη περιοχή στην οποία εντοπίστηκε ο κορωνοϊός. Οι ειδικοί του ΠΟΥ θέλουν κατά την επίσκεψή τους εκεί να συνομιλήσουν με Κινέζους επιστήμονες που ερευνούν την προέλευση του ιού. Επίσης, μεταξύ άλλων, θέλουν να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο κορωνοϊός να πέρασε από τα ζώα στον άνθρωπο.

Ο Φάμπιαν Λέεντερτζ, καθηγητής επιδημιολογίας στο ινστιτούτο Robert Koch της Γερμανίας και μέλος της ομάδας επεσήμανε ότι θα είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός της πηγής προέλευσης του κορωνοϊού.

Έχοντας εμπλακεί και στην αντίστοιχη έρευνα για τον Έμπολα, τόνισε ότι η εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιες διαδικασίες απαιτούν χρόνο για να βγουν συμπεράσματα. «Θα δούμε πόσο θα πάρει. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να καταλήξουμε μόνο σε σενάρια, να μην μπορέσουμε να έχουμε επιστημονικές αποδείξεις», δήλωσε.

Όμως, ξεκαθάρισε- όπως και άλλοι επιστήμονες που μετέχουν στην αποστολή- ότι αυτή η έρευνα δεν έχει στόχο την απόδοση ευθυνών στην Κίνα. «Το θέμα δεν είναι να κρίνουμε ένοχη την Κίνα ή να πούμε "ξεκίνησε εδώ". Αφορά τον περιορισμό του κινδύνου. Και τα ΜΜΕ μπορούν να βοηθήσουν αποφεύγοντας την απόδοση ευθυνών τύπου Τραμπ. Η δουλειά μας δεν είναι πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε τους στενότερους συγγενικούς ιούς στις νυχτερίδες. Αλλά πρέπει να βρούμε την αρχική δεξαμενή, αν υπήρξαν ενδιάμεσοι ξενιστές ή ακόμη και ενδιάμεσοι ανθρώπινοι ξενιστές», συμπλήρωσε ο επιδημιολόγος και συμπλήρωσε ότι η Γουχάν παραμένει το καλύτερο σημείο έναρξης, παρότι η Κίνα λέει πως μπορεί να υπάρχουν μέρη εκτός της χώρας από όπου θα μπορούσε να προέρχεται ο ιός.

Και αυτό γιατί εκεί υπάρχουν «οι πιο γερές περιγραφές για κρούσματα σε ανθρώπους», ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε αν η αγορά της Γουχάν ήταν το σημείο στο οποίο πέρασε ο ιός στους ανθρώπους ή αν απλά ήταν το πρώτο περιστατικό μεγάλης διασποράς, εξήγησε.

«Από τη Γουχάν, μπορούμε να πάμε πίσω στον χρόνο ακολουθώντας τις αποδείξεις. Η πηγή προέλευσης μπορεί να παραμείνει στην περιοχή, ή να είναι σε άλλος μέρος της Κίνας ή ακόμη και σε μια άλλη χώρα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ