Το μουσείο του Ερμιτάζ καλείται να δώσει πρόωρο τέλος σε έκθεση με φαμπερζέ, καθώς, μεταξύ των εκθεμάτων, που ανήκουν στη συλλογή ενός Ρώσου ολιγάρχη, υπάρχουν «τουλάχιστον είκοσι απομιμήσεις».
Σε μία επιστολή ο έμπορος έργων τέχνης Andre Ruzhnikov, κατηγορεί των διευθυντή του Ερμιτάζ, Mikhail Piotrovsky, ότι «διαλύει την αυθεντία του μουσείου» με τη φιλοξενία της έκθεσης «Fabergé, Jeweller to the Imperial Court» που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει έως τα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ruzhnikov στον Guardian, ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν τουλάχιστον είκοσι απομιμήσεις και πιστεύει πως η έκθεση πρέπει να κλείσει άμεσα. «Θέλω να σταματήσει η ντροπή. Θέλω η έκθεση να σταματήσει και να ξεχαστεί, αυτό είναι όλο. Δεν μπορεί το Ερμιτάζ να ντροπιάζεται έτσι».
Το Ερμιτάζ και ο Alexander Ivanov, στον οποίο ανήκει η συλλογή, αρνούνται τις κατηγορίες και ο ολιγάρχης παρουσίασε έγγραφα για την αυθεντικότητα των εκθεμάτων, τα οποία υπήρξαν δάνειο από το Μουσείο Φαμπερζέ στο Μπάντεν - Μπάντεν, που άνοιξε το 2009. Ο διευθυντής του Ερμιτάζ και ο Ruzhnikov δεν απάντησαν στο αίτημα το Guardian για σχολιασμό.
Σημειώνεται πως ο διευθυντής του μουσείου αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης ότι η αυθεντικότητα κάθε νέου έργου που εμφανίζεται στην αγορά μπορεί να αμφισβητηθεί και ότι «η συναίνεση της κοινότητας των εμπειρογνωμόνων δεν είναι εύκολη».
Ένα από τα φαμπερζέ που αμφισβητούνται είναι εκείνο που φέρεται να προσέφερε ο Τσάρος Νικόλαος Β' στην αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα για τη 10η επέτειο του γάμου τους, το 1904. Σύμφωνα με ειδικούς μερικά από τα πορτρέτα που κοσμούν το αυγό έχουν στηριχθεί σε πρόσφατα επιχρωματισμένες φωτογραφίες οι οποίες είχαν ληφθεί μετά το 1904. Παράλληλα ανέφερε πως το πορτρέτο του τσάρου φαίνεται να στηρίζεται σε μια «ξεπερασμένη» φωτογραφία του 1894 που τον απεικόνισε με τέσσερα μετάλλια, και όχι με πέντε που φορούσε στη στολή του από το 1896 και μετά.
Το ενδιαφέρον για τις δημιουργίες του Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ εκτοξεύθηκε τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται πως το 80% των αγοραστών είναι Ρώσοι. Καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται, ο Ivanov αναδείχθηκε ως ένας κορυφαίος μεσάζοντας που συνδέει όλους τους συλλέκτες αυτών των έργων. «Υπάρχει μία ουρά από ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν πράγματα για εμένα», είχε δηλώσει στον Independent το 2010. «Αν το αγοράσω, οι άνθρωποι ξέρουν πως αξίζει κάτι».
Το 2007 κατέβαλε το ποσό των 14 εκατ. δολαρίων για να αγοράσει ένα αβγό που κάποτε άνηκε στους Ρότσιλντ, σε δημοπρασία του Christie's στο Λονδίνο. Το αβγό βρέθηκε στο επίκεντρο φορολογικής διένεξης μεταξύ της Βρετανίας και του Ρώσου ολιγάρχη.
Με πληροφορίες από Guardian