Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Τα τελευταία χρόνια ο καλός, ποιοτικός καφές έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς. Ο λόγος είναι απλός. Από την στιγμή που κάποιος θα γευτεί μια κούπα καφέ specialty, δεν συμβιβάζεται με κάτι κατώτερο. Πλέον το κοινό αναζητά την ποιότητα στην καθημερινότητά του, την οποία βρήκε σε καταξιωμένους επαγγελματίες νέας γενιάς, που του άνοιξαν νέους γευστικούς δρόμους και έχουν αναγάγει τον καφέ από μια απλή καθημερινή συνήθεια σε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων.

Τι κάνει, αυτούς τους καφέδες τόσο ξεχωριστούς;
Σίγουρα, η δουλειά των παραγωγών και η αφοσίωση τους στην ποιότητα είναι η αρχή για έναν specialty καφέ. Παράλληλα κάθε στάδιο παραγωγής και επεξεργασίας των καφέδων του «τρίτου κύματος» -όπως αλλιώς ονομάζονται οι specialty καφέδες- μέχρι να φτάσουν στην πόρτα μας εκτελείται με τέτοιο τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να ενεργοποιεί και να ικανοποιεί τις αισθήσεις μας.

Επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας specialty καφέ Kudu Coffee Roasters στη Λυκόβρυση, για να μάθουμε εκ των έσω όλα τα «μυστικά» που συντελούν στη δημιουργία ενός καφέ εξαιρετικής ποιότητας.

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Όπως μας εξήγησε η ομάδα της Kudu Coffee Roasters, η βάση για έναν καλό καφέ, είναι η πρώτη ύλη. Κύριο μέλημα τους η συνεχής αναζήτηση εκλεκτών κόκκων από μικρές φάρμες, αλλά και συνεταιρισμούς σε περιοχές όπου ευδοκιμεί ο καφές όπως η Αιθιοπία, η Ινδονησία και ο Παναμάς. Εκτός από τα ταξίδια στις χώρες του καφέ για να ανακαλύψουν κάτι μοναδικό, έχουν σταθερές συνεργασίες με φάρμες που τους στέλνουν κάθε χρόνο δείγματα από όλες τις παρτίδες τους σε πράσινο κόκκο.

«Μόλις λάβουμε τα δείγματα των νέων καφέδων τους καβουρδίζουμε και πραγματοποιούμε αρκετές γευσιγνωσίες για να βαθμολογήσουμε, να συγκρίνουμε και να αποφασίσουμε αν αυτός ο καφές μας καλύπτει γευστικά και θα ικανοποιήσει το κοινό μας. Όταν καταλήξουμε προχωράμε στην παραγγελία μας και περιμένουμε πώς και πώς να φτάσει στις αποθήκες μας».

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Εφόσον οι καφέδες φτάσουν στις εγκαταστάσεις τους, ξεκινάει μια ολόκληρη διαδικασία συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Πραγματοποιούνται μετρήσεις υγρασίας, έλεγχος της πυκνότητας των κόκκων, καθώς και αξιολογήσεις χρώματος και αρώματος, παράμετροι οι οποίοι είναι καθοριστικοί για την επεξεργασία του καβουρδίσματος.

Στη συνέχεια ακολουθούν ποιοτικοί έλεγχοι για την αναζήτηση του ιδανικού roast profile για κάθε καφέ ξεχωριστά.

«Ο κάθε καφές καβουρδίζεται σε 3-4 διαφορετικά προφίλ, ώστε να δούμε πού αποδίδει καλύτερα για φίλτρου και για εσπρέσο». Το καβούρδισμα του καφέ είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια παραγωγής του καφέ. Είναι το σημείο που ο roaster μπορεί είτε να καταστρέψει είτε να αναδείξει μια πρώτη ύλη ώστε να δημιουργηθεί το ιδανικό αποτέλεσμα.

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Η ομάδα της Kudu Coffee Roasters μας εξήγησε ότι για εκείνους μεγάλη σημασία έχει ο κάθε πελάτης τους να παίρνει στα χέρια του φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ. Γι' αυτό και όλοι οι καφέδες καβουρδίζονται on demand. Ο καφές που παραλαμβάνει το κοινό είναι καβουρδισμένος από 3 έως το πολύ 7 ημέρες πριν, ώστε μόλις ανοίγει τη συσκευασία να αναδύονται από μέσα όλα τα πλούσια αρώματα και οι επιγεύσεις από τροπικά φρούτα, σοκολάτες, μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και άνθη.

Το «ταξίδι» του specialty coffee από το καφεόδεντρο στην κούπα μας Facebook Twitter

Οι συσκευασίες διαθέτουν ειδικές βαλβίδες ώστε να επιτρέπουν στον καφέ να «αναπνέει», ενώ παράλληλα εμποδίζουν το οξυγόνο να εισχωρήσει, ώστε να μην οξειδωθεί ο καφές.


Στη συσκευασία αναγράφονται στοιχεία όπως η προέλευση, η ποικιλία, η επεξεργασία, η ημερομηνία καβουρδίσματος, καθώς και οι γεύσεις, τα αρώματα και το σώμα του καφέ που οι ίδιοι έχουν γευτεί στις γευσιγνωσίες τους για να βοηθάνε τον καταναλωτή να επιλέξει αυτόν που του ταιριάζει περισσότερο. Είναι καφές με ταυτότητα και χαρακτήρα.

Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Kudu Coffee Roasters μας έκανε να αλλάξουμε το πώς βλέπαμε τον καφέ μέχρι τώρα. Η παραγωγή του καφέ δεν είναι μια εκτελεστική διαδικασία, είναι τέχνη που θέλει μεράκι, προσήλωση και πάθος. Ο καφές δεν είναι μια συνήθεια, είναι εμπειρία, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα premium απόλαυσης που δεν επιδέχεται «ποιοτικές εκπτώσεις».

Βρείτε όλους τους καφέδες τους εδώ, καθώς και εξοπλισμό για να ετοιμάσετε τον πιο γευστικό καφέ από το σπίτι και το γραφείο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.