Αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. στο ΔΝΤ- Ρέγκλινγκ: Το βλέπουμε θετικά

Αίτημα της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. στο ΔΝΤ- Ρέγκλινγκ: Το βλέπουμε θετικά Facebook Twitter
Getty Images
0

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έστειλε επιστολή για πρόωρη αποπληρωμή χρέους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η επεξεργασία της επιστολής είναι σε εξέλιξη, από πλευράς μας το βλέπουμε θετικά, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, όταν ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές», συμπλήρωσε.

«Επιβεβαιώνω ότι όντως λάβαμε αυτή την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης. Η επεξεργασία της επιστολής είναι σε εξέλιξη. Υπήρξε μία προκαταρκτική συζήτηση με τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Euro Working Group πριν από δύο εβδομάδες. Από πλευράς μας, το βλέπουμε θετικά, επειδή με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα μπορέσει να αποφύγει κάποιες πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουμε αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς το ΔΝΤ και τον Νοέμβριο του 2019. Τότε ήταν ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το τωρινό αίτημα αφορά 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θα χρειαστούμε μία διαδικασία, επειδή χωρίς παραίτηση άλλων πιστωτών από το δικαίωμα αυτό (waiver), η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αποπληρώσει κι εκείνους, κυρίως τον ESM και τον EFSF. Αλλά, όπως συνέβη και τον Νοέμβριο του 2019, ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν να υπάρξει εκ νέου παραίτηση από αυτό το δικαίωμα», εξήγησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε ότι αν εξελιχθούν όλα ομαλά, αυτό θα συμβεί περίπου στις αρχές Μαρτίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ