ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μια νέα απόφαση του γαλλικού υπουργείου Παιδείας την περασμένη Παρασκευή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους εκπαιδευτικούς. Δύο είναι τα κύρια σημεία της οργής δασκάλων και καθηγητών.
Το πρωτόκολλο στα σχολεία χαλάρωσε: εφεξής το προσωπικό δεν θα θεωρείται ότι ήρθε σε επαφή άπαξ και τρεις μαθητές από διαφορετική οικογένεια βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό. Η απόφαση αλλάζει ό,τι είχε αλλάξει στο πρωτόκολλο πριν από μερικές μέρες.
Η δεύτερη αλλαγή, και αντίθετη με ό,τι είχε αποφασιστεί πριν από 15 μέρες, αφορά το ότι μια τάξη δεν θα κλείνει αυτόματα άπαξ και εντοπιστεί κρούσμα με το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, διότι μελέτες έδειξαν ότι αυτός ο μεταλλαγμένος ιός κυκλοφορεί μεν γρήγορα, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνος. Οι αντιρρήσεις επικεντρώνονται στο ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις των μολύνσεων από τη βρετανική παραλλαγή φθάνουν περίπου στο 20%. Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας δήλωνε την Πέμπτη ότι «οι τρεις παραλλαγές αγγλική, βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικανική μας ανησυχούν ιδιαιτέρως».
Σημειωτέον, εδώ και δύο εβδομάδες ίσχυε το αυτόματο κλείσιμο της τάξης για τις παραλλαγές βραζιλιάνικη και νοτιοαφρικανική. Εφεξής, αν μεν ένας μαθητής βρεθεί θετικός, η τάξη κλείνει, αλλά αν ένας διδάσκων (ή δύο που διδάσκουν στην τάξη) βρεθούν θετικοί, η τάξη δεν κλείνει αυτόματα. Επίσημη αιτιολογία για αυτή τη διαφορά μεταξύ διδασκόντων και μαθητών δεν έχει δοθεί.
Φαίνεται πως και στη Γαλλία προχωρούν ψηλαφώντας, και δεν λείπουν οι κόντρες μεταξύ των υπουργών για το δέον γενέσθαι.
Πηγή: Libération
• • •
ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Χθες έπεσε το αντροκρατούμενο κάστρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς ως Γενική Διευθύντρια του ορίστηκε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφρικανή, Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα.
Με σπουδές στο ΜΙΤ και το Χάρβαρντ και μεγάλη εμπειρία από τη θητεία της ως υπουργός Οικονομικών στη Νιγηρία και σε διευθυντική θέση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Οκόντζο-Ιουεάλα φυσικά έχει τα προσόντα για τη θέση αυτή.
Στην πρώτη της συνέντευξη στο Reuters, η Οκόντζο-Ιουεάλα ξεκαθάρισε ότι η κορυφαία προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας: «Ουδείς είναι ασφαλής έως ότου ο καθένας να είναι ασφαλής... Με όρους της ανθρώπινης υγείας, καθώς και σε οικονομική βάση, το να είναι κάποιος εθνικιστής αυτή την εποχή έχει μεγάλο κόστος για τη διεθνή κοινότητα».
Η νέα επικεφαλής του ΠΟΕ είπε ότι μελέτες έδειξαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη δυνητική της εκροή, αν οι φτωχές χώρες δεν εμβολιάσουν γρήγορα τον πληθυσμό τους, οι δε πλούσιες χώρες θα επιβαρυνθούν περίπου το μισό από αυτό το ποσό.
Καθώς η μάχη των πατεντών για τα εμβόλια βρίσκεται σε εξέλιξη, η επιλογή της Οκόντζο-Ιουεάλα ως επικεφαλής του ΠΟΥ φαίνεται να ενισχύει όσους είναι υπέρ της προσωρινής άρσης των υποχρεώσεων που επιβάλλουν τα δικαιώματα πατεντών: «Μια κορυφαία προτεραιότητα για μένα θα είναι να διασφαλίσω, πριν από την πολύ σημαντική σύνοδο των υπουργών... ότι θα φθάσουμε σε λύσεις όσον αφορά το πώς ο ΠΟΕ θα καταστήσει προσπελάσιμα τα εμβόλια, θεραπείες και διαγνώσεις με δίκαιο και προσιτό τρόπο για όλες τις χώρες, ιδίως στις φτωχές».
• • •
ΕΝΑΣ ΣΕΪΧΗΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Πάμε και στο αντίθετο άκρο. Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλου των ομάδων έγινε στις 11 Φεβρουαρίου στο Κατάρ. Όλα πήγαν καλά, το ματς τέλειωσε, και έφθασε η στιγμή της απονομής των επάθλων.
Πρώτοι πέρασαν οι διαιτητές. Μπροστά ήταν τρεις άντρες διαιτητές που δέχτηκαν το μετάλλιο από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, τον χαιρέτησαν με γροθιά λόγω κορωνοϊού, προχώρησαν και χαιρέτησαν με τον ίδιο τρόπο τον σεΐχη Αλ Τανί, μέλος της βασιλικής οικογένειας και πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κατάρ. Άριστα μέχρις εδώ.
Μετά ήταν η σειρά δύο διαιτητριών. Χαιρετούν παρομοίως τον Ινφαντίνο, ο οποίος κάτι τις λέει. Κατόπιν περνάνε μπροστά από τον σεΐχη, δίχως να τον χαιρετίσουν.
Όταν το βίντεο έγινε viral, εκδόθηκε ανακοίνωση από το Κατάρ ότι επρόκειτο για «παρεξήγηση», και ότι δήθεν το περιστατικό οφείλεται στα μέτρα υγιεινής προστασίας. Ουδείς, βεβαίως, πείστηκε, δεδομένου ότι οι δύο γυναίκες είχαν χαιρετίσει προηγουμένως τον Ινφαντίνο, ο δε σεΐχης χαιρέτησε τους άντρες. Εξάλλου, ένας τρίτος διαιτητής (δεν φαίνεται στο βίντεο) αρνήθηκε με δική του πρωτοβουλία να χαιρετίσει τον σεΐχη.
Δείτε το βίντεο.
Finale du championnat du monde des clubs au Qatar, remise des prix.
— Vibrons Foot (@VibronsFoot) February 14, 2021
Le président de la FIFA, demande aux femmes de l'équipe arbitrale de ne pas ennuyer le cheikh et d'éviter les contacts...
pic.twitter.com/XHkZRaJfvd
• • •
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ) ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Οι αλγόριθμοι βρίσκονται παντού. Οι αλλαγές που επιφέρουν είναι αθόρυβες μεν, ουσιαστικές δε.
Oι χρηματοπιστωτικές εταιρείες έχουν μετατραπεί σε τεχνολογικές επιχειρήσεις. Η JP Morgan Chase απασχολεί 50.000 τεχνολόγους (technologists), εκ των οποίων τα 2/3 είναι μηχανικοί λογισμικού. Δηλαδή, περισσότερους μηχανικούς από όσους οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας: το Facebook, λόγου χάριν, απασχολεί συνολικά κάπου 30.000 άτομα.
Τι επιπτώσεις είχε η μαζική είσοδος μηχανικών στον χρηματοπιστωτικό τομέα;
Υπάρχουν πλέον πολλοί σπασίκλες και φύτουλες. Κάποια αστεία δεν ακούγονται πλέον, οι συζητήσεις για το (αμερικανικό) ποδόσφαιρο αντικαταστάθηκαν από αξιολογήσεις εστιατορίων.
Το περιβάλλον χαλάρωσε, η αδρεναλίνη μειώθηκε, οι φωνές καταλάγιασαν. Το χρήμα δεν το φέρνουν άτομα που φωνάζουν στο τηλέφωνο, αλλά άτομα που κάθονται μπροστά στον υπολογιστή τους, γράφουν αλγορίθμους, και χρειάζονται συγκέντρωση για να κάνουν τη δουλειά τους. Πριν, η διαχείριση των συναλλαγών γινόταν με πλήρη ενέργεια. Τώρα, μέσω του υπολογιστή.
— Από τη συνέντευξη ενός ανώνυμου «αλγοριθμικού τρέιντερ» στο Logic
• • •
ΙΡΕΝΑ ΣΕΝΤΛΕΡ
Ήταν μέγιστη αδικία, που επί πολλές δεκαετίες μετά τον Β΄ΠΠ, λίγοι γνώριζαν τι είχε κάνει αυτή η θαρραλέα γυναίκα.
Έπρεπε να φθάσει το 2000 για να αρχίσει να μαθαίνει ο κόσμος την Πολωνίδα, καθολική, σοσιαλίστρια, και μέλος της παράνομης οργάνωσης Żegota στην κατεχόμενη από τους ναζί Βαρσοβία, Ιρένα Σέντλερ (Irena Sendler, στα πολωνικά Sendlerowa, 15.02.1910 - 12.05.2008). Κι αυτό συνέβη εντελώς απροσδόκητα: τέσσερις μαθήτριες ενός λυκείου του Κάνσας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή τους, εξιστόρησαν τη δράση της σε ένα θεατρικό έργο, βραβεύθηκαν, η δε επιτυχία του έργου τους υπήρξε εντυπωσιακή — έδωσαν περί τις 400 παραστάσεις.
Εάν υπάρχει «κοινοτοπία του καλού», αυτή η κοινωνική λειτουργός και νοσοκόμα αποτελεί την ενσάρκωσή του. Έχοντας, ως υπάλληλος της Πρόνοιας, άδεια εισόδου στο Γκέτο της Βαρσοβίας, η Σέντλερ, κατάφερε να φυγαδεύσει με απίστευτους τρόπους 2.500 εβραιόπουλα από το γκέτο, και να τα παραδώσει ασφαλή με πλαστά πιστοποιητικά σε οικογένειες και θρησκευτικά ιδρύματα.
Τελικά, συνελήφθη από τους Ναζί, βασανίστηκε φρικτά, δεν έδωσε ούτε μισό όνομα, καταδικάστηκε σε θάνατο, και λίγο πριν την εκτέλεσή της δραπέτευσε με τη βοήθεια των συναγωνιστών της.
Οι σχέσεις με το κομμουνιστικό καθεστώς δεν υπήρξαν καλές, μάλιστα φυλακίστηκε και ανακρίθηκε από τη μυστική αστυνομία, λόγω των σχέσεων της με τον πιστό στην εξόριστη πολωνική κυβέρνηση «Στρατό της Πατρίδας». Πέρα από τη σεμνότητά της, αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίον έμεινε στην αφάνεια.
Είναι γεγονός ότι, αφότου έγινε γνωστή η δράση της στον Β΄ΠΠ, τιμήθηκε ποικιλοτρόπως. Μου αρέσει, όμως, η επόμενη εικόνα, που κάποια από τα παιδιά που έσωσε την επισκέφτηκαν, μεγάλοι πια, στο σπίτι της. Κάτι λέει αυτό· ή μάλλον πάρα πολλά.
• • •
ΜΑΥΡΟΣ ΠΑΝΘΗΡΑΣ
Πριν από δύο χρόνια, ο Will Burrard-Lucas κατάφερε να φωτογραφήσει τον εξαιρετικά σπάνιο και πανέμορφο αφρικανικό μαύρο πάνθηρα.
Ήταν η πρώτη υψηλής ποιότητας φωτογράφηση ενός μαύρου πάνθηρα εδώ και 100 χρόνια στο φυσικό του περιβάλλον.
Το νέο βιβλίο του Burrard-Lucas «The Black Leopard» περιέχει πολλές φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξε όλον τον επόμενο χρόνο μετά την πρώτη φωτογράφηση.