Η Γερμανία εξέφρασε ανησυχίες για το ιταλικό μπλοκάρισμα της εξαγωγής εμβολίων της AstraZeneca, το Παρίσι δηλώνει ότι μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της Ρώμης, ενώ η Αυστραλία ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση της Ιταλίας.
Χθες έγινε γνωστό ότι η Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca προς την Αυστραλία. Έτσι, έγινε η πρώτη χώρα που προχώρησε σε αυτή την κίνηση, υπό τον ευρωπαϊκό μηχανισμο, έχοντας την έγκριση της Κομισιόν.
Η ιταλική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της AstraZeneca για την εξαγωγή δόσεων στην Αυστραλία, με το επιχείρημα ότι η εταιρεία δεν τηρεί τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον μηχανισμό που υιοθετήθηκε έπειτα από την κόντρα με τη συγκεκριμένη εταιρεία, οι φαρμακευτικές πρέπει να παίρνουν έγκριση για τις εξαγωγές δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό οι οποίες παρασκευάζονται εντός ΕΕ.
«Το μήνυμα είναι πολύ σαφές. Ότι περιμένουμε οι εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες η ΕΕ να βάλουν τα δυνατά τους για να συμμορφωθούν με τα συμβόλαια για τις παραδόσεις που έχουν κάνει με τις χώρες- μέλη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είναι σημαντική εξαγωγέας εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Όμως ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, εξέφρασε επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις παγκόσμιες παραδόσεις εμβολίων, έπειτα από την απόφαση της Ιταλίας.
«Με ένα μέτρο σαν κι αυτό, βραχυπρόθεσμα υπάρχει μια νίκη, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε εμάς μεσοπρόθεσμα, προκαλώντας διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων», δήλωσε ο Σπαν.
Αλλά και ο Μπερντ Λάνγκε, ο Γερμανός ευρωβουλευτής που είναι επικεφαλής στην επιτροπή Εμπορίου της Ευρωβουλής σχολίασε μέσω Twitter: «Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Λάθος. Λευκή κάρτα για τους μιμητές. Θα μπορούσε να έχει θανάσιμες συνέπειες, για παράδειγμα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Προμήνυμα μιας παγκόσμιας μάχης για τα εμβόλια του κορωνοϊού; Αναπόφευκτη κλιμάκωση».
Από την άλλη, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της Ιταλίας, δεδομένων των ελλείψεων εμβολίων στην Ευρώπη.
«Σαφώς καταλαβαίνω αυτό που έκανε η Ιταλία. Θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός. «Συζητάμε με τους Ιταλούς όπως και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας, για μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά της η Αυστραλία ζήτησε από την Κομισιόν να επανεξετάσει την απόφαση. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γκρεγκ Χαντ, δήλωσε πως η Αυστραλία έχει ήδη λάβει 300.000 δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ότι αυτή η ποσότητα επαρκεί μέχρι να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, επιχείρησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο που θα έχει στο πρόγραμμα εμβολιασμού η κίνηση της Ιταλίας. «Δεν υπολογίζαμε στη συγκεκριμένη παράδοση για την έναρξη του εμβολιασμού, οπότε θα συνεχίσουμε με αμείωτο ρυθμό», δήλωσε και πρόσθεσε:
«Στην Ιταλία πεθαίνουν 300 άνθρωποι την ημέρα. Οπότε σίγουρα μπορώ να καταλάβω το υψηλό επίπεδο αγωνίας που θα υπάρχει στην Ιταλία και σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Είναι σε ασυγκράτητη κρίση. Αυτό δεν ισχύει στην Αυστραλία».