ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ κρίσιμη καμπή στη μάχη με την πανδημία, με το τρίτο κύμα να έχει φτάσει στην κορύφωσή του, τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται, και να πρέπει να επιταχυνθούν, και το σύστημα υγείας να παραμένει εδώ και εβδομάδες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αντέχοντας οριακά στην υφιστάμενη πίεση από τις αυξημένες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Στο σύνολο των ανθρώπων που θα προσβληθούν από τον ιό Sars-Cov-2, περίπου το 80% δεν θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο, καθώς θα παρουσιάσει ήπια έως μέτριας βαρύτητας συμπτώματα και θα παραμείνει σπίτι. Για όλους αυτούς τους νοσούντες, που στη γλώσσα των γιατρών αποκαλούνται «περιπατητικοί ασθενείς», το ζητούμενο είναι να λάβουν μια θεραπεία που θα μειώσει το ιικό φορτίο του κορωνοϊού, θα περιορίσει την ενδοοικογενειακή μετάδοση, που φαίνεται να είναι από τις κύριες εστίες διασποράς του ιού αυτήν την εποχή, θα επιταχύνει την ανάρρωση και θα περιορίσει την ταλαιπωρία τους. Στο πλαίσιο αυτό πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα έχει δείξει η έρευνα έξι Ελλήνων καθηγητών από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πάνω σε τρία ιδιαίτερα θεραπευτικά κρητικά βότανα με γνωστές αντιοξειδωτικές και αντιλεγμονώδεις ιδιότητες. Πριν από αρκετά χρόνια, ο καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας Ηλίας Καστανάς, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής, ο καθηγητής Βιολογίας κ. Στέργιος Πυρίντσος και ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γεώργιος Σουρβίνος, μαζί με τους συνεργάτες τους, μελέτησαν και αξιοποίησαν παραδοσιακές θεραπευτικές πρακτικές από τη χρήση κρητικών βοτάνων και κατέληξαν σε τεκμηριωμένα επιστημονικά ευρήματα που οδήγησαν στη γέννηση του Κρητικού Ιάματος. «Το Κρητικό Ίαμα είναι ένα καινοτόμο φυτικό σκεύασμα που περιέχει έναν μοναδικό πατενταρισμένο συνδυασμό από αιθέρια έλαια τριών κρητικών βοτάνων, του δίκταμου, του θυμαριού και του φασκόμηλου, σε συγκεκριμένες αναλογίες με κλινικά αποδεδειγμένη αντιική δράση έναντι των ρινοϊών του κοινού κρυολογήματος και του ιού της γρίπης ΑΗ1Ν1» εξηγεί ο κ. Σουρβίνος.
«Η χορήγηση του Κρητικού Ιάματος με τα αιθέρια έλαια των τριών βοτάνων σε συγκεκριμένη αναλογία, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μειώνει το ιικό φορτίο, βελτιώνει τα συμπτώματα του κορωνοϊού και επιπλέον εμποδίζει τη μετάδοση της λοίμωξης»
Πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊού
Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης φανερώνει πως τα αιθέρια έλαια των τριών βοτάνων όχι μόνο επισπεύδουν την ανάρρωση «περιπατητικών ασθενών» με ήπια συμπτώματα της νόσου αλλά, όπως τεκμηριώθηκε, έχουν και προληπτική δράση. Ο Ρεθεμνιώτης καθηγητής κ. Χ. Λιονής και οι συνάδελφοί του στην ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν κάνει ήδη την προδημοσίευσή τους στον διακομιστή μελετών υγείας medRxiv του Πανεπιστημίου Γέιλ, ενώ αναμένεται και η δημοσίευση της σχετικής εργασίας σε διεθνές, έγκυρο επιστημονικό περιοδικό.
«Η χορήγηση του Κρητικού Ιάματος με τα αιθέρια έλαια των τριών βοτάνων σε συγκεκριμένη αναλογία, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού και μειώνει το ιικό φορτίο, βελτιώνει τα συμπτώματα του κορωνοϊού και επιπλέον εμποδίζει τη μετάδοση της λοίμωξης» επισημαίνει από το Πανεπιστήμιο Κρήτης ο κ. Καστανάς, συμπληρώνοντας ότι «αν τα ευρήματά αυτά επαληθευτούν σε τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική μελέτη, ο συνδυασμός των αιθέριων ελαίων του Κρητικού Ιάματος μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη προσθήκη για την πρόληψη και θεραπεία των “περιπατητικών ασθενών” με ήπιας μορφής νόσο από κορονοϊό Covid-19». Η ανάγκη για απλές, οικονομικές και εύκολα χορηγήσιμες θεραπείες είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, τώρα που το ιικό φορτίο στην κοινότητα είναι ιδιαίτερα υψηλό, με το φαινόμενο «πινγκ-πονγκ» της αλληλλομετάδοσης του ιού από τους εργασιακούς χώρους στην οικογένεια και πίσω να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα περνά από τους εμβολιασμούς και τη μείωση του ιικού φορτίου, που παραμένει υψηλό στα μητροπολιτικά κέντρα, ιδιαίτερα στην Αττική, στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας, σε αυτόν τον πόλεμο με την Covid δεν περισσεύει κανείς κι αυτό ισχύει και για τους υγειονομικούς και για τα φαρμακευτικά όπλα. Καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει στην ιατρική φαρέτρα η μία και μοναδική θαυματουργή θεραπεία που να στοχεύει επιλεκτικά στον κορωνοϊό, αξιοποιούμε όλους τους καρπούς της έρευνας σε επίπεδο ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων και οικονομικών σκευασμάτων παλιάς ή νέας κοπής που, εκτός νοσοκομείου, θα κάνουν τη διαφορά στους «περιπατητικούς ασθενείς», που αποτελούν σημαντική πληθυσμιακή ομάδα του πανδημικού κύματος και που, αν μείνουν χωρίς υποστηρικτική αγωγή, μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ήδη πολύ πιεσμένο σύστημα υγείας.