Η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα 50 λιρών, στο οποίο απεικονίζεται η μορφή του Άλαν Τούρινγκ.
Ο μαθηματικός διαδραμάτισε καίριας σημασίας ρόλο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βοηθώντας στην αποκωδικοποίηση γερμανικών μηνυμάτων. Όμως, μεταπολεμικά η Βρετανία του επιφύλαξε φρικτή αντιμετώπιση, καθώς καταδικάστηκε επειδή ήταν ομοφυλόφιλος.
Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε ανακοινώσει από το 2019 ότι ο Τούρινγκ θα βρίσκεται στο νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών. Επελέγη από μία λίστα περίπου 1.000 ανθρώπων, που προέκυψε από τις προτάσεις που είχαν κάνει σχεδόν 220.000 πολίτες. Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους ήταν ο Στίβεν Χόκινγκ, η Μάργκαρετ Θάτσερ και οι μαθηματικοί Τσαρλς Μπάμπατζ και Άντα Λάβλεϊς.
Η επιστημονική συνεισφορά του Τούρινγκ «αντιπροσωπεύει το πνεύμα του έθνους» και «μας έδειξε τον δρόμο προς το μέλλον», δήλωσε ο Άντριου Μπέιλι, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας, παρουσιάζοντας το νέο χαρτονόμισμα, που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα συμπληρωθούν 109 χρόνια από τη γέννηση του Τούρινγκ.
«Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας ομοφυλόφιλος άνδρας, του οποίο η δουλειά που έφερε αλλαγές στην επιστήμη των υπολογιστών, το “σπάσιμο” κωδικών και την εξελικτική βιολογία δεν ήταν αρκετή για να γλιτώσει τη φρικτή μεταχείριση στην οποία υποβλήθηκε. Τοποθετώντας στον σε αυτό το νέο χαρτονόμισμα, τον τιμάμε για τα επιτεύγματά του και τις αξίες που συμβολίζει, για τις οποίες όλοι μπορούμε να είμαστε πολύ υπερήφανοι», τόνισε ακόμη ο Μπέιλι.
Η δουλειά του Άλαν Τούρινγκ αποτέλεσε μία θεωρητική βάση για τη σύγχρονη επιστήμη υπολογιστών και την τεχνητή νοημοσύνη. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν μέλος της ομάδας στο κέντρο αποκωδικοποίησης της Βρετανίας που ανέπτυξε μηχανές για να γίνεται πιο γρήγορα το «σπάσιμο» των κωδικών σε γερμανικά μηνύματα που είχαν υποκλαπεί. Αυτή η δουλειά, σύμφωνα με ιστορικούς, πιθανότατα επέσπευσε το τέλος του πολέμου και έσωσε ζωές.
Όμως, αυτή η δραστηριότητα του Τούρινγκ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό κρυφή κατά τη διάρκεια της ζωή του. Τα επιτεύγματά του, αν και σπουδαία, δεν στάθηκαν ικανά να τον προστατεύσουν από τη δίωξη λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του.
Το 1952 καταδικάστηκε, με τους βικτωριανούς νόμους που ποινικοποιούσαν την ομοφυλοφιλία και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χημικό ευνουχισμό. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στα 41 του και η έρευνα κατέληξε ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.
Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες- το 2009- προκειμένου η βρετανική κυβέρνηση να απολογηθεί για την «φρικτή» αντιμετώπιση του Τούρινγκ. Η Ελισάβετ του απένειμε βασιλική χάρη το 2013, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε νόμος με το όνομά του, που απένειμε χάρη σε ανθρώπους που είχαν καταδικαστεί στο παρελθόν για ομοφυλοφιλία.
Με πληροφορίες από NYΤ