«Έξυπνα» αυτοκίνητα και προσωπικά δεδομένα: Τι δεδομένα κοινοποιούν τα μηχανοκίνητα οχήματα

«Έξυπνα» αυτοκίνητα: Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά δεδομένα οδηγού και επιβατών Facebook Twitter
0

Τα μηχανοκίνητα οχήματα παράγουν πληθώρα δεδομένων, τα περισσότερα τεχνικής φύσης, που χρησιμοποιούνται μόνο τοπικά στο αυτοκίνητο.

Ωστόσο ορισμένοι τύποι δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών αφού τα συνδεδεμένα οχήματα επιτρέπουν την κοινή χρήση ορισμένων από αυτά τα δεδομένα με τρίτους.

Ο τύπος δεδομένων που δημιουργούν τα αυτοκίνητα - και τα οποία έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ορισμένων υπηρεσιών - διαφέρει από μάρκα σε μάρκα, ακόμη και εντός της μάρκας, από μοντέλο σε μοντέλο.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα μηχανοκίνητα οχήματα, όπως φορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία, τα οποία παράγουν όλες αυτές τις πληροφορίες επίσης, αναφέρουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι δεδομένων που παράγονται από οχήματα για να βελτιώσουν την οδηγική εμπειρία, να αυξήσουν την άνεση για τον οδηγό, να βελτιστοποιήσουν τα προϊόντα και να συμβάλουν σε κοινωνικούς στόχους όπως η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμου: πίεση ελαστικών, ταχύτητα οχήματος, απόσταση σε μίλια, κατανάλωση καυσίμου, επίπεδο λαδιού, κατάσταση κινητήρα, κατάσταση φόρτισης μπαταρίας, γωνία διεύθυνσης, εξωτερική θερμοκρασία του οχήματος.

Τα δεδομένα που παράγονται από οχήματα δεν περιλαμβάνουν δεδομένα που εισάγονται από χρήστες οχημάτων (όπως λίστες επαφών κινητού τηλεφώνου και επιλεγμένους προορισμούς για πλοήγηση), ούτε δεδομένα που λαμβάνονται από εξωτερικές πηγές (για παράδειγμα πληροφορίες που μεταδίδονται από οδικές μονάδες, άλλα οχήματα ή ευάλωτους χρήστες του δρόμου).

Τα περισσότερα δεδομένα που δημιουργούνται από το αυτοκίνητό σας είναι κυρίως τεχνικής φύσης. Υπάρχουν μόνο προσωρινά, χρησιμοποιούνται τοπικά σε συστήματα οχημάτων και δεν αποθηκεύονται ποτέ, αναφέρουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM