Ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο: Δύο γυναίκες πίσω από τον πρόεδρο για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ

Μπάιντεν: Δύο γυναίκες πίσω από τον πρόεδρο για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Για πρώτη φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ, στο φόντο πίσω από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά την πρώτη του ομιλία εφ’ όλης της ύλης στο Κογκρέσο βρίσκονται δύο γυναίκες.

Η αντιπρόεδρός Κάμαλα Χάρις και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Η Πελόζι, στα 81 της χρόνια η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ήδη έχει ακούσει αρκετές προεδρικές ομιλίες.

Προκάλεσε σάλο τον Φεβρουάριο του 2020, σχίζοντας μπροστά στις κάμερες το αντίτυπο της ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης, που είχε μόλις εκφωνήσει ο Ρεπουμπλικάνος τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά για πρώτη φορά έχει την Κάμαλα Χάρις πλάι της. Είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν στα περίπου 245 χρόνια της ιστορίας των ΗΠΑ.

Κόρη μεταναστών από την Ινδία και την Τζαμάικα, η πρώην γερουσιάστρια και πρώην εισαγγελική λειτουργός είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Όπως τόσες άλλες γυναίκες, νοιώθω υπερηφάνεια για αυτή τη στιγμή, διότι μας βλέπω να εκπροσωπούμαστε», σχολίασε μέσω Twitter η Δημοκρατική βουλεύτρια Μπάρμπαρα Λι. «Αυτό οφειλόταν να έχει γίνει καιρό πριν».

Στα αρνητικά της ιστορικής αυτής εικόνας: και οι δυο φορούν μάσκες, υποχρεωτικές πλέον στο ημικύκλιο, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2007 ως το 2011, η Πελόζι, αναδείχθηκε ξανά στο κορυφαίο αξίωμα το 2019.

Η Κάμαλα Χάρις από την άλλη, είναι πρώτη στη σειρά διαδοχής του προέδρου. Η Νάνσι Πελόζι είναι δεύτερη.

Η πρώτη ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο

Οι ΗΠΑ έχουν μπει ξανά «σε κίνηση», «η Αμερική πάει ξανά μπροστά», δήλωσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

«Πριν από εκατό ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις φλόγες», όμως τώρα είναι εκ νέου «έτοιμη να απογειωθεί» χάρη στα σχέδια στήριξης της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν αφότου ανέλαβε την προεδρία, υποστήριξε ο κ. Μπάιντεν.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ομιλία του στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 σε εξέλιξη, μιλώντας για μια «από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού» στην ιστορία των ΗΠΑ.

«Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση» των εμβολίων τους και «οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο», υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως «μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ, δεν «επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα», όμως είναι «έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους σε όλα τα πεδία».

Επανερχόμενος στην εσωτερική πολιτική κονίστρα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως αποκατέστησε την πίστη των Αμερικανών στη δημοκρατία.

Ο κ. Μπάιντεν, που με βάση το κείμενο της ομιλίας του αναμένεται να αυτοπροβληθεί ως μέγας υποστηρικτής της μεσαίας τάξης και να υποσχεθεί τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, επέμεινε στο μήνυμα πως μετά τις πρώτες εκατό ημέρες του στο αξίωμα οι ΗΠΑ «μετατρέπουν τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη».

Επιχειρηματολόγησε πως οι δημόσιες δαπάνες και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται – συνολικού ύψους σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – είναι επένδυση ζωτικής σημασίας στο μέλλον της Αμερικής.

«Ήρθα να μιλήσω για την κρίση – και την ευκαιρία» που παρουσιάζεται στη χώρα. «Για την ανοικοδόμηση του έθνους μας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας». Ώστε η Αμερική «να κερδίσει το μέλλον της», είπε.

Κάλεσε δε, να αυξηθούν οι φόροι στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του να γίνουν επενδύσεις και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί», είπε ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός που πέρασε δεκαετίες στη Γερουσία.

Ο κ. Μπάιντεν εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα που η ομάδα του βάπτισε American Families Plan («Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες»), εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.

Μεταξύ άλλων, κάλεσε τη Γερουσία να εγκρίνει τον Μάιο το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος παρότρυνε τη Γερουσία να δείξει «θάρρος» και να εγκρίνει οριστικά το κείμενο, που έχει ήδη υιοθετηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών.

«Ξέρω πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις δικές τους ιδέες», συνέχισε, όμως «πρέπει να εργαστούμε μαζί και να βρούμε συναίνεση, να τελειώσουμε τον επόμενο μήνα, πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ» την 25η Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη.

Με πληροφορίες του AFP/Reuters/BBC 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM