Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ταξιδιώτες τρίτων χωρών να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την άφιξη τους

Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να έχουν εμβολιαστεί 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους οι ταξιδιώτες τρίτων χωρών Facebook Twitter
Pixabay
0

Την τροποποιητική σύσταση σχετικά με τον προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών λόγω κορωνοϊού στην ΕΕ ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτή η τροπολογία ανταποκρίνεται στις συνεχιζόμενες εκστρατείες εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με την εισαγωγή ορισμένων αποφάσεων χαλάρωσης για άτομα, που έχουν εμβολιαστεί και με τη διευκόλυνση των κριτηρίων άρσης των περιορισμών για τρίτες χώρες.

Ταυτόχρονα, λαμβάνει υπόψη τους πιθανούς κινδύνους που δημιουργούν οι νέες μεταλλάξεις, καθορίζοντας έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για γρήγορη αντίδραση στην εμφάνιση μιας μετάλλαξης, που προκαλεί ανησυχία, σε μια τρίτη χώρα.

Εάν τα κράτη μέλη αποδέχονται απόδειξη εμβολιασμού για να χαλαρώσουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως τεστ ή καραντίνα, θα πρέπει αρχικά να άρουν τους περιορισμούς για τα μη απαραίτητα ταξίδια για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν λάβει την τελευταία συνιστώμενη δόση εγκεκριμένου από τον EMA εμβολίου τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη.

Τα κράτη μέλη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα μπορούσαν επίσης να άρουν τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών σε όσους έχουν λάβει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν την τελευταία συνιστώμενη δόση ενός εμβολίου που ολοκλήρωσε τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Κατά την άρση αυτών των περιορισμών, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αμοιβαιότητα κατά περίπτωση.

Για να αρθούν οι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια για μια τρίτη χώρα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες αυξάνεται από 25 σε 75. Η πρόοδος στον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

Ταυτόχρονα, για να ανταποκριθεί στον κίνδυνο που ενέχουν οι νέες παραλλαγές, η ανίχνευση σε μια χώρα παραλλαγών ενδιαφέροντος πρέπει τώρα να εξεταστεί μαζί με μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Άλλα υφιστάμενα κριτήρια εξακολουθούν να ισχύουν, συμπεριλαμβανομένης μιας σταθερής ή φθίνουσας τάσης νέων περιπτώσεων, του αριθμού των τεστ που πραγματοποιήθηκαν, ενός ποσοστού θετικότητας 4% μεταξύ όλων των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν, της συνολικής απόκρισης στην COVID-19 στη χώρα και της αξιοπιστίας των διαθέσιμων πληροφοριών.

Μόλις εγκριθεί, ο κανονισμός για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα παρέχει τη βάση, μέσω εκτελεστικής πράξης της Επιτροπής, για την διαχείριση πιστοποιητικών εμβολιασμού τρίτων χωρών ισοδύναμων με τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά.

Μέχρι τότε, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά τρίτων χωρών που περιέχουν τουλάχιστον ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να είναι σε θέση να επαληθεύουν την αυθεντικότητα, την εγκυρότητα και την ακεραιότητα του πιστοποιητικού.

Όταν η επιδημιολογική κατάσταση μιας τρίτης χώρας ή περιοχής επιδεινωθεί γρήγορα, ιδίως εάν έχει εντοπιστεί μια μετάλλαξη ανησυχίας ή ενδιαφέροντος, τα κράτη μέλη πρέπει να υιοθετήσουν έναν επείγοντα, προσωρινό περιορισμό για όλα τα ταξίδια στην ΕΕ.

Αυτό το φρένο έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να ισχύει για πολίτες της ΕΕ, κατοίκους της ΕΕ για πολλά χρόνια και ορισμένες κατηγορίες βασικών ταξιδιωτών, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να υπόκεινται σε κατάλληλα μέτρα, τεστ και καραντίνας, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Όταν ένα κράτος μέλος εφαρμόζει αυτούς τους περιορισμούς, τα κράτη μέλη που συνέρχονται στο πλαίσιο του Συμβουλίου θα πρέπει να επανεξετάζουν επειγόντως την κατάσταση με συντονισμένο τρόπο και σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή. Τέτοιοι περιορισμοί πρέπει να επανεξετάζονται τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Διεθνή / Γερουσιαστής «σπάει» κάθε ρεκόρ με ομιλία άνω των 25 ωρών κατά του Τραμπ - «Έφυγε κουτσαίνοντας»

Ο Κόρι Μπούκερ στεκόταν όρθιος στο βήμα για περισσότερο από μία ημέρα, πίνοντας μόνο νερό, απαριθμώντας τις επιπτώσεις της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι σήμερα
LIFO NEWSROOM
Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM