Τουρκία: Τοξική «βλέννα» στη θάλασσα του Μαρμαρά - Εικόνες μιας περιβαλλοντικής «βόμβας»

Τουρκία: Περιβαλλοντική «βόμβα» για τη θάλασσα του Μαρμαρά η τοξική θαλάσσια «βλέννα» Facebook Twitter
Η οργανική αυτή ύλη προσκολλάται στα πλάσματα του βυθού προκαλώντας τους «ασφυξία» - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Από έξω φαίνεται σαν ένα τεράστιο στρώμα θαλάσσιας ρύπανσης. Μέσα στο νερό, ωστόσο, η κολλώδης βλέννα απειλεί να «πνίξει» μέχρι θανάτου τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της Θάλασσας του Μαρμαρά. 

Το φαινόμενο δεν ειναι πρωτοφανές για την περιοχή, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε τέτοια ένταση και έκταση. 

Η οργανική αυτή ύλη περιλαμβάνει σειρά από μικροοργανισμούς και μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε λύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που καταλήγουν στο θαλασσινό νερό. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για το φαινόμενο ευθύνονται η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη και, ασφαλώς, η μόλυνση των υδάτων που βοηθά τη θαλάσσια αυτή βλέννα να ενισχυθεί, αλλά και η υπεραλίευση της περιοχής.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες σε διεθνή και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι υψηλές συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου στη Θάλασσα του Μαρμαρά προκαλούν «έκρηξη» στους πληθυσμούς φυτοπλαγκτού που εκκρίνουν τη θαλάσσια αυτή «βλέννα». 
 

«Η Θάλασσα του Μαρμαρά έχει νεκρώσει. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» αναφέρει ο Ερόλ Κεσιτσί, επιστημονικός σύμβουλος της Τουρκικής Υπηρεσίας για την Προστασία της Φύσης. 


«Η γλίτσα δεν προέκυψε τυχαία. Εμείς την προκαλέσαμε με τη λάθος διαχείρηση αποβλήτων» καταγγέλλει ο Μουσταφά Σάρι, καθηγητής πανεπιστημίου που αξιώνει την κατάρτιση νέας πολιτικής για τη διαχείριση αποβλήτων στη Θάλασσα του Μαρμαρά, γύρω από την οποία κατοικούν περίπου 25 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Αξιωματούχοι της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν προ ημερών πως συνεργάζονται με την κυβέρνηση αλλά και το πανεπιστήμιο του Bandırma για την εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα που όχι μόνο προκαλεί οικολογική καταστροφή, αλλά και δυσχενει την ήδη  (ήδη πληττόμενη, λόγω πανδημίας κορωνοϊού και ταξιδιωτικών περιορισμών) τουριστική κίνηση. 

Με πληροφορίες από Reuters, Hurriyet, Washington Post, CNN

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Περιβάλλον / H πιο θερμή χρονιά το 2024 - Πάνω από το όριο του 1,5°C για πρώτη φορά

Το 2024 ανακηρύχθηκε η θερμότερη χρονιά από το 1850, όταν άρχισε η καταγραφή θερμοκρασιών, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, που ήδη προδιαγράφεται ως μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές στην ιστορία
LIFO NEWSROOM
«Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

Περιβάλλον / «Οι πλούσιοι πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση», δηλώνει ηγέτης της ΕΕ

«Τα δημόσια χρήματα πήγαν σε ανθρώπους που δεν τα είχαν πραγματικά ανάγκη», τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων
LIFO NEWSROOM