Ο Φράνκο Τζεφιρέλι και 14 εν ζωή Ιταλοί είναι σύμφωνα με έρευνα απόγονοι του Ντα Βίντσι

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι και 14 εν ζωή Ιταλοί είναι σύμφωνα με έρευνα απόγονοι του Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Αυτό που επιχειρούν να ανακαλύψουν οι δυο ερευνητές είναι ο τρόπος με τον οποίο το DNA επηρεάζει την ευφυία.
0

Μια μελέτη σχετικά με την οικογενειακή ιστορία του Ιταλού αναγεννησιακού καλλιτέχνη Λεονάρντο Ντα Βίντσι υποστηρίζει ότι βρήκε 14 εν ζωή συγγενείς του.

Τα ευρήματα αποτελούν μέρος ενός έργου δεκαετιών, με επικεφαλής τους ιστορικούς τέχνης Alessandro Vezzosi και Agnese Sabato, με στόχο την ανασύσταση του γενεαλογικού προφίλ του Ντα Βίντσι - που δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν είχε παιδιά, αλλά είχε τουλάχιστον 22 αδέλφια – και γίνεται προκειμένου να κατανοήσει κάποιος καλύτερα την ιδιοφυΐα του.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Evolution, όπως γράφει ο Γκάρντιαν, τεκμηριώνει μια συνεχή γραμμή ανδρών απογόνων που εκτείνεται σε 690 χρόνια, ξεκινώντας από τον παππού του Λεονάρντο, Μικέλε, ο οποίος γεννήθηκε το 1331, μέσω 21 γενεών και συμπεριλαμβάνει πέντε οικογενειακούς κλάδους, που φτάνουν έως τους 14 ζωντανούς απογόνους σήμερα. Οι δύο ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν το οικογενειακό δέντρο του Ντα Βίντσι μέσα από χαρτιά και ίχνη στους κύκλους της εκκλησίας και του κράτους.

Ο ζωγράφος, επιστήμονας, μηχανικός και αρχιτέκτονας γεννήθηκε εκτός γάμου από τον συμβολαιογράφο Πιέρο ντα Βίντσι και μια χωρική, την Κατερίνα, στο Βίντσι, στην περιοχή της Φλωρεντίας στην Ιταλία και πέθανε στο Κλο-Λυσέ, στην κοιλάδα του Λίγηρα στις 2 Μαΐου του 1519 σε ηλικία των 67 ετών, πιθανότατα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Φυσικά δεν υπάρχει δείγμα DNA του Φλωρεντινού καλλιτέχνη καθώς το σώμα του αγνοείται από τον 16ο αιώνα όταν το Saint-Florentin στο Chateau d'Amboise καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Τα οστά αφαιρέθηκαν από εκεί και έφτασαν στο μικρό παρεκκλήσι του πύργου, Saint-Hubert, αλλά υπάρχουν μόνο υποθέσεις ότι είναι λείψανα του Λεονάρντο.

Οι ερευνητές παρακολουθούν το χρωμόσωμα Υ, το οποίο μεταδίδουν οι πατέρες στους γιους τους, και παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο για 25 γενιές, δήλωσε ο Vezzosi στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Ο Φράνκο Τζεφιρέλι και 14 εν ζωή Ιταλοί είναι σύμφωνα με έρευνα απόγονοι του Ντα Βίντσι Facebook Twitter
Ο Φράνκο Τζεφιρέλι

Το 2016, εντόπισαν επίσης 35 ζωντανούς συγγενείς του Λεονάρντο, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τη γυναικεία γραμμή, αλλά ήταν κυρίως έμμεσοι απόγονοι. Η μελέτη εγγράφων στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία αποκάλυψε έναν απόγονο γνωστό σε όλους μας, τον σκηνοθέτη του Ρωμαίος και Ιουλιέτα και του Ιησού από τη Ναζαρέτ, Φράνκο Τζεφιρέλι.

Όσο αφορά τους εν ζωή συγγενείς, ο Vezzosi είπε: «Είναι ηλικίας μεταξύ ενός και 85 ετών, δεν ζουν ακριβώς στο Βίντσι, αλλά σε γειτονικούς δήμους μέχρι τη Versilia (στην ακτή της Τοσκάνης) και έχουν συνηθισμένες δουλειές όπως υπάλληλοι, επιθεωρητές, τεχνίτες». Το DNA τους θα αναλυθεί τους επόμενους μήνες, συγκρίνοντας το Υ-χρωμόσωμά τους με αυτό των προγόνων τους σε αρχαίους και σύγχρονους χώρους ταφής.

Κατά τη διάρκεια του έργου, οι ερευνητές έχουν συλλέξει δεδομένα από ιστορικά έγγραφα σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και από άμεσα στοιχεία που παρέχονται από επιζώντες απογόνους.

Αυτό που επιχειρούν να ανακαλύψουν οι δυο ερευνητές είναι ο τρόπος με τον οποίο το DNA επηρεάζει την ευφυία. Ο Ντα Βίντσι παρότι δεν είχε επίσημη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, θεωρείται ως το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα του «Αναγεννησιακού Ανθρώπου» και έναν αληθινό «Homo Universalis», ένα άτομο «άσβεστης περιέργειας» και «πυρετώδους εφευρετικής φαντασίας».

Θεωρείται ως ένας από τους πιο πολυτάλαντους ανθρώπους που έχουν ποτέ γεννηθεί. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Helen Gardner, το εύρος και το βάθος των ενδιαφερόντων του ήταν χωρίς προηγούμενο στην καταγεγραμμένη ιστορία, ενώ «το πνεύμα και η προσωπικότητά του μοιάζουν σε μας υπεράνθρωπα, αν και ο ίδιος ήταν μυστηριώδης και απόμακρος». Οι ακαδημαϊκοί ερμηνεύουν την οπτική του για τον κόσμο ως βασισμένη στη λογική, αν και οι εμπειρικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ανορθόδοξες την εποχή του.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM