Η αύξηση των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και η δύσκολη πρόσβαση σε εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιούν οι υπουργοί της G20.
Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, συμμετέχουν στη σύνοδό που πραγματοποιείται αυτό το σαββατοκύριακο στη Βενετία, την πρώτη δια ζώσης συνάντηση των υπουργών από την έναρξη της πανδημίας.
Οι αποφάσεις τους μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την έγκριση νέων κανόνων για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, που αποσκοπούν στο να σταματήσουν οι πολυεθνικές να μεταφέρουν τα κέρδη σε φορολογικούς παραδείσους.
Αυτό ανοίγει το δρόμο για τους ηγέτες της G20 να οριστικοποιήσουν έναν νέο παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης τον Οκτώβριο, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανακτήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τα δημόσια θησαυροφυλάκια που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την περίοδο της κρίση του COVID-19.
Σε τελευταία ανακοίνωση, αναφέρεται ότι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές είχαν βελτιωθεί από τις συνομιλίες της G20 τον Απρίλιο χάρη στην ανάπτυξη εμβολίων και πακέτων οικονομικής στήριξης. Ωστόσο, πλέον αναγνωρίζεται η ευθραυστότητά της απέναντι σε μεταλλάξεις ταχείας μετάδοσης όπως είναι η Δέλτα.
«Η ανάκαμψη χαρακτηρίζεται από μεγάλες αποκλίσεις - μεταξύ και εντός των χωρών- και παραμένει εκτεθειμένη σε κινδύνους, ιδίως στην εξάπλωση νέων μεταλλάξεων του COVID-19 και σε διαφορετικούς ρυθμούς εμβολιασμού», ανέφερε.
Ενώ τα έθνη της G20 υποσχέθηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία για την καταπολέμηση του COVID-19, συμφώνησαν στην αποφυγή επιβολής νέων περιορισμών στους ανθρώπους.
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αποφύγουμε να θέσουμε εκ νέου περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Daniele Franco, του οποίου η χώρα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G20 έως τον Δεκέμβριο.
Η ανακοίνωση της G20, ενώ σημειώνει τη στήριξη σε μία «δίκαιη παγκόσμια κατανομή» εμβολίων, δεν πρότεινε ωστόσο, συγκεκριμένα μέτρα.
Απλώς αναγνωρίζει μια σύσταση για τη χρηματοδότηση εμβολίων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Οι διαφορές στα επίπεδα εμβολιασμού μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών στον κόσμο παραμένουν τεράστιες. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, χαρακτήρισε την απόκλιση ως «ηθική οργή» που υπονομεύει επίσης τις ευρύτερες προσπάθειες εξάλειψης του ιού.
Ενώ ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες έχουν πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών τους με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το ποσοστό αυτό μειώνεται πολύ κάτω από το 5% για πολλά αφρικανικά έθνη.
Ο Brandon Locke, της μη κερδοσκοπικής ομάδας ONE Campaign της δημόσιας υγείας, ανέφερε ότι «Όχι μόνο θα κοστίσει ζωές σε φτωχότερες χώρες, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο νέων μεταλλάξεων, που θα προκαλέσουν καταστροφή στις πλουσιότερες», είπε.
Η Ιταλία δήλωσε ότι η ομάδα των G20 θα επιστρέψει στο θέμα της χρηματοδότησης των εμβολίων για φτωχές χώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ρώμης τον Οκτώβριο και ότι οι νέες παραλλαγές του ιού είναι ένας τομέας που πρέπει να εξεταστεί. Δεν έδωσε ωστόσο, περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο αριθμός των λοιμώξεων COVID-19 σύμφωνα με το Reuters, δείχνει ότι αυξάνονται σε 69 χώρες, με τον ημερήσιο ρυθμό να δείχνει ανοδικός από τα τέλη Ιουνίου.
Εκτός από το μείζον ζήτημα της πανδημίας σημαντική πτυχή στη σύνοδο αποτέλεσε η συμφωνία για τον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή εταιρειών, η οποία τερματίζει οκτώ χρόνια διαμάχης για το θέμα.
Ο καθορισμός του κατώτατου ορίου στο 15% προορίζεται να σταματήσει τις πολυεθνικές από τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Προβλέπεται επίσης ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται εταιρείες όπως η Amazon και η Google, βασιζόμενες εν μέρει στο πού πωλούν προϊόντα και υπηρεσίες, και όχι στην τοποθεσία της έδρας τους.
Τα μέλη της ομάδας G20 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% του πληθυσμού του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ινδίας.
Εκτός από τις Ιρλανδία, Εσθονία και Ουγγαρία, άλλες χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνουν την Κένυα, τη Νιγηρία, τη Σρι Λάνκα, τα Μπαρμπέιντος και οι Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες.
Με πληροφορίες του Reuters