Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε νόμο που ίσχυε στο Τενεσί, ο οποίος απαιτούσε από τις επιχειρήσεις να αναρτούν ειδική σήμανση εάν επιτρέπουν σε τρανς άτομα να χρησιμοποιούν τουαλέτες που ταιριάζουν με την ταυτότητα του φύλου τους.
Ο νόμος είναι ο πρώτος του είδους στις ΗΠΑ και αναγκάζει τις επιχειρήσεις να έχουν ειδική σήμανση στις τουαλέτες, που να δείχνει ότι η εγκατάσταση «διατηρεί μια πολιτική που επιτρέπει τη χρήση τουαλέτας από οποιοδήποτε βιολογικό φύλο».
Το νομοσχέδιο υπεγράφη από τον Ρεπουμπλικανικό κυβερνήτη Μπιλ Λι τον Μάρτιο και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.
Όμως, η ACLU (Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών) υπέβαλε αγωγή πριν από εβδομάδες για λογαριασμό δύο επιχειρήσεων του Τενεσί που ήταν αντίθετες με τον συγκεκριμένο νόμο.
Σύμφωνα με την αγωγή, ο αντι-trans νόμος «παραβιάζει τα δικαιώματα του πρώτου άρθρου του Συντάγματος».
Η ACLU ζήτησε επίσης από το «δικαστήριο να ορίσει μια προκαταρκτική διαταγή προκειμένου να σταματήσει την επιβολή του νόμου όσο υπάρχει η αγωγή».
Η δικαστής της περιφέρειας των ΗΠΑ Aleta A Trauger χορήγησε την προκαταρκτική απόφαση την Παρασκευή 9 Ιουλίου, εμποδίζοντας το Τενεσί να επιβάλει τον νόμο.
Στην απόφασή της, η Trauger σημείωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο νόμος παραβιάζει μια «βασική συνταγματική εντολή».
Ο Hedy Weinberg, εκτελεστικός διευθυντής της ACLU στο Τενεσί χαρακτήρισε τον νόμο «κακό για τις επιχειρήσεις» και «επιβλαβή για τα τρανσέξουαλ άτομα».
«Είμαστε χαρούμενοι που το δικαστήριο είδε ότι αυτός ο νόμος είναι πιθανώς αντισυνταγματικός και ελπίζουμε ότι το κράτος θα εγκαταλείψει τη ανώφελή προσπάθεια για την υπεράσπιση των διακρίσεων και την παραβίαση του πρώτου άρθρου του Συντάγματος», πρόσθεσε ο Weinberg.
Η Kye Sayers, μία από τις ενάγουσες, δήλωσε ότι είναι επίσης χαρούμενη που το δικαστήριο αποφάσισε ότι είναι «αντισυνταγματικό» να «έχεις μία επώδυνη σήμανση» για τρανς και μεσοφυλικούς ανθρώπους.
«Αυτά τα σημάδια μπορούν να καταστρέψουν τις επιχειρήσεις μας και το περιβάλλον που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε για την κοινότητα, τους πελάτες και το προσωπικό μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το νόμο του Τενεσί, οι επιχειρήσεις έχουν 30 ημέρες για να αναρτήσουν την σχετική πινακίδα έξω από την «είσοδο κάθε δημόσιας τουαλέτας στο κτίριο ή την εγκατάσταση». Εάν δεν το κάνουν, επισύεται ποινή φυλάκισης έξι μηνών για τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης και πρόστιμα έως 500 δολ., σύμφωνα με το Associated Press.
Ο ανώτερος εισαγγελέας του Νάσβιλ, Γκλεν Φουνκ, ο οποίος επίσης αναφέρεται στην αγωγή της ACLU, δεσμέυτηκς τον Μάιο ότι το γραφείο του δεν θα επιβάλει τη μισητή αυτή νομοθεσία. Δήλωσε στο News4 Nashville πως «Πιστεύω ότι κάθε άτομο είναι ευπρόσδεκτο και άξιο σεβασμού στο Νάσβιλ.
»Η επιβολή των διαφοβικών ή ομοφοβικών νόμων είναι αντίθετη με αυτές τις αξίες. Το γραφείο μου δεν θα προάγει το μίσος» κατέληξε.
Με πληροφορίες του Pinknews