Απολίθωμα πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία - Ένας «δράκος» που είχε τους μικρούς δεινοσαύρους για «σνακ»

Απολίθωμα πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία - Ένας «δράκος» που είχε τους μικρούς δεινοσαύρους για «σνακ» Facebook Twitter
Ο πτερόσαυρος ήταν το μεγαλύτερο πτηνό ερπετό της Αυστραλίας
0

Ένα είδος τρομακτικού «δράκου» ζούσε στην Αυστραλία πριν από 105 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Το απολίθωμα ενός πτερόσαυρου ανήκε στο μεγαλύτερο πτηνό ερπετό της Αυστραλίας που είχε άνοιγμα φτερών άνω των επτά μέτρων και πελώριο ρύγχος με δόντια αιχμηρά και κοφτερά σα λόγχες. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε χθες, Δευτέρα στην επιθεώρηση Παλαιοντολογίας σπονδυλωτών (Journal of Vertebrate Paleontology), ο πτερόσαυρος πιθανότατα ζούσε σε μια μεγάλη εσωτερική θάλασσα που άλλοτε κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της ενδοχώρας του Κουίνσλαντ. 


Οι ερευνητές ανέλυσαν το απολίθωμα της σιαγόνας του γιγάντιου πτηνού ερπετού που ανακαλύφθηκε σε ένα λατομείο, βορειοδυτικά του Ρίτσμοντ, τον Ιούνιο του 2011, αλλά έως πρότινος δεν είχε ταυτοποιηθεί.

Όπως αναφέρει ο Τιμ Ρίτσαρντς του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, ο πτερόσαυρος ήταν «ένα τρομακτικό θηρίο» που πιθανότατα είχε τους νεαρούς δεινοσαύρους για «σνακ». 

Απολίθωμα πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία - Ένας «δράκος» που είχε τους μικρούς δεινοσαύρους για «σνακ» Facebook Twitter
Ο Τιμ Ρίτσαρντς αναφέρει πως ο πτερόσαυρος αυτός θα ήταν εξαιρετικά άγριος - Πηγή φωτογραφίας: University of Queensland

«Είναι το πλησιέστερο πράγμα που θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε με έναν δράκο. Ήταν κυρίως ένα κρανίο με μακρύ λαιμό "βιδωμένο"σε ένα ζευγάρι μακριά φτερά. Λογικά θα ήταν εξαιρετικά άγριο. Θα έριχνε τη σκιά του πάνω σε κάποιον τρεμάμενο μικρό δεινόσαυρο που δεν θα τον είχε ακούσει να πετά, μέχρι που θα ήταν πολύ αργά» προσθέτει ο Ρίτσαρντς. 


Ολόκληρο το κρανίο τού προϊστορικού πλάσματος ήταν περί το ένα μέτρο σε μήκος και περιλάμβανε 40 δόντια. Το νεοανακαλυφθέν είδος ανήκε στη συνομοταξία Anhangueria των πτερόσαυρων που κάποτε πετούσαν πάνω από κάθε ήπειρο. 


«Οι πτερόσαυροι ήταν ένα ποικιλόμορφη ομάδα ερπετών, η πρώτη σπονδυλωτών ζώων που αποπειράθηκαν να πετάξουν» αναφέρει ο Ρίτσαρντς. 

Απολίθωμα πτερόσαυρου ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία - Ένας «δράκος» που είχε τους μικρούς δεινοσαύρους για «σνακ» Facebook Twitter
Ο ερευνητής Ρίτσαρντς με το κρανία του πτερόσαυρου anhanguerian - Πηγή φωτογραφίας: University of Queensland


Το όνομα του νέου είδους, Thapunngaka shawi, είναι ένας «φόρος τιμής» στους ιθαγενείς της περιοχής του Ρίτσμοντ όπου και βρέθηκε το απολίθωμα. 

«Η ονομασία Thapunngaka συνδυάζει το thapun και το ngaka που είναι για τους Wanamara οι λέξεις για τη "λόγχη" και το "στόμα"», αντιστοίχως. Επιπλέον, το shawi τιμά τον Λεν Σω (Len Shaw), τον άνθρωπο που ανακάλυψε το απολίθωμα» εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Στιβ Σόλσμπερι, συνεπιμελητής της έρευνας και λέκτορας της Σχολής Βιολογικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου απολιθώματος είναι η τρίτη τού είδους πτερόσυαρου anhanguerian που εντοπίζεται στην Αυστραλία. Το απολίθωμα εκτίθεται στο μουσείο  Kronosaurus Korner του Ρίτσμοντ. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM