Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν καλούν τους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα τους

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν καλούν τους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα τους Facebook Twitter
0

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι οι πολίτες του Αφγανιστάν καλούνται να παραδώσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που διαθέτουν στο ισλαμιστικό κίνημα, που έχει καταλάβει τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της χώρας και μπήκε στην πρωτεύουσα Καμπούλ την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισλαμιστές μαχητές διατάχθηκαν από την ηγεσία τους να μην πανηγυρίζουν τη νίκη τους.

Ακόμη, υποσχέθηκε ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε την τελευταία 20ετία, που ζούσαν στην παρανομία.

«Αργά, σταδιακά, ο κόσμος θα δει όλους τους ηγέτες μας, δεν θα υπάρχει κανένα πέπλο μυστικότητας», διαβεβαίωσε το στέλεχος των Ταλιμπάν, που θέλησε να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δυνάμεις πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο ενεπλάκησαν σε μάχες με τους Ταλιμπάν

Δυνάμεις πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Αμρούλα Σάλεχ, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με σχηματισμούς των Ταλιμπάν στην Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ, τη μοναδική περιοχή που δεν έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών, μετέδωσε την Τρίτη το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Άλαμ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, οι δυνάμεις του κ. Σάλεχ ανέκτησαν την περιοχή Τσαρικάρ, στην επαρχία Παρουάν. Οδός στρατηγικής σημασίας διέρχεται από την Τσαρικάρ και τη σήραγγα Σαλάνγκ, που συνδέει την Καμπούλ με τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν.

Αφγανική στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ, διαβόητος αφγανός πολέμαρχος, ανέπτυξε 10.000 μαχητές του στην Παντσίρ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών υπόσχεται ότι δεν θα παραδοθεί και χθες Τρίτη αυτοανακηρύχθηκε νόμιμος πρόεδρος, αφού ο αρχηγός του κράτους, ο Άσραφ Γάνι, έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Αφγανιστάν, σε περίπτωση απουσίας, φυγής, παραίτησης ή θανάτου του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος γίνεται μεταβατικός πρόεδρος. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και είμαι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος. Καλώ όλους τους ηγέτες να μου προσφέρουν την υποστήριξη και τη συναίνεσή τους», ανέφερε χθες σε αναρτήσεις του στο Twitter στα αγγλικά. Κάλεσε τους Αφγανούς να συμμετάσχουν στην «αντίσταση» εναντίον των Ταλιμπάν.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν εικόνες του πρώην αντιπροέδρου μαζί με τον Άχμαντ Μασούντ –τον γιο του πασίγνωστου πολέμαρχου Άχμαντ Σα Μασούντ, που είχε δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001, καθώς θεωρείτο σημαντική πηγή πληροφοριών για τη CIA– στην κοιλάδα του Παντσίρ, με φόντο τον ορεινό όγκο Χίντου Κους.

Ο Άχμαντ Μασούντ, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στη γαλλική επιθεώρηση La Règle, ξεκαθάρισε πως εννοεί να αντισταθεί στους Ταλιμπάν, να κάνει «δικό του» τον αγώνα του πατέρα του, που είχε πολεμήσει τόσο εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων, όσο και εναντίον του ισλαμιστικού κινήματος.

Η εξαιρετικά δυσπρόσιτη κοιλάδα του Παντσίρ ουδέποτε έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του 1990· δεν είχε πέσει ούτε στα χέρια των σοβιετικών στρατευμάτων την προηγούμενη δεκαετία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Διεθνή / Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Η πρόσφατη συμφιλίωση της Madonna με τον Έλτον Τζον έβαλε τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη, αλλά στον κόσμο της μουσικής πολλές ακόμη «κόντρες» δεν έχουν επιλυθεί
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική βιβλιοθήκη - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για ρατσισμό, φεμινισμό και το Ολοκαύτωμα

Διεθνή / ΗΠΑ: Απαγόρευσαν τη Μάγια Αγγέλου από τη στρατιωτική ακαδημία - Αφαιρέθηκαν τίτλοι για το Ολοκαύτωμα

Η αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» ήταν ένας από τους 381 τίτλους που αφαιρέθηκαν στο πλαίσιο «εξάλειψης της DEI»
LIFO NEWSROOM
Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Διεθνή / Παρίσι: Συνελήφθη υποστηρικτής της Λεπέν - Απειλούσε «με γκιλοτίνες» δικαστή που την έκρινε ένοχη

Σε εξέλιξη οι έρευνες της δικαστικής αστυνομίας για τις απειλές εναντίον της Μπενεντίκτ ντε Περθουί που αποφάσισε τον 5ετή αποκλεισμό της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική
LIFO NEWSROOM
Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Διεθνή / Βέλγος πρίγκιπας ζητούσε και επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, πέρα ​​από το βασιλικό «μισθό»

Ο πρίγκιπας Λοράν του Βελγίου υποστήριξε ότι η δουλειά του του παρείχε τα ίδια οφέλη με τους ανεξάρτητους επιχειρηματίες, αλλά το δικαστήριο στις Βρυξέλλες διαφώνησε
LIFO NEWSROOM