Δύο Αμερικανοί βουλευτές ταξίδεψαν στην Καμπούλ την Τρίτη, προκαλώντας την αντίδραση της Νάνσι Πελόζι, η οποία προειδοποίησε ότι τέτοια ταξίδια θα μπορούσαν να αποσπάσουν πόρους από την επιχείρηση εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών που κινδυνεύουν.
Ο Δημοκρατικός Σεθ Μούλτον και ο Ρεπουμπλικάνος Πίτερ Μάιγερ- αμφότεροι υπηρέτησαν στον πόλεμο του Ιράκ προτού στραφούν στην πολιτική- ανακοίνωσαν ότι πήγαν στην Καμπούλ για να συγκεντρώσουν πληροφορίες, στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του Κογκρέσου.
«Η Αμερική έχει ηθική υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και τους πιστούς συμμάχους της και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι αυτή η υποχρέωση τηρείται», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε αφού αποχώρησαν από την Καμπούλ, έχοντας δει τις συνθήκες που επικρατούν στο αεροδρόμιο.
Όταν έγινε γνωστό το ταξίδι τους, η Πελόζι έστειλε επιστολή στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία δεν αναφέρει τον Μούλτον και τον Μέιγιερ, αλλά προειδοποιεί ότι το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ζητήσει από τους βουλευτές να μην ταξιδεύουν στο Αφγανιστάν «κατά τη διάρκεια αυτής της επικίνδυνης περιόδου».
Η Πελόζι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πολλοί Αμερικανοί βουλευτές ήθελαν να πάνε στο Αφγανιστάν, αλλά ανέφερε στην επιστολή ότι ένα τέτοιο ταξίδι δεν θα ήταν συνετό.
«Το ταξίδι βουλευτών στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες, θα προκαλούσε αχρείαστη ανάγκη για εκτροπή πόρων από την αποστολή προτεραιότητας για την ασφαλή και γρήγορη εκκένωση από το Αφγανιστάν Αμερικανών και Αφγανών που κινδυνεύουν», τόνισε η Πελόζι.
Ο Μούλτον και ο Μάιγερ ανέφεραν ότι αποχώρησαν από την Καμπούλ με αεροπλάνο στο οποίο υπήρχαν άδειες θέσεις. Παράλληλα, σημείωσαν ότι οι ίδιοι κάθισαν σε θέσεις που προορίζονται για το πλήρωμα προκειμένου να διασφαλιστεί «ότι κανένας που χρειαζόταν μία θέση δεν θα την έχανε εξαιτίας της παρουσίας μας».
Οι δύο βουλευτές είπαν ότι πριν από την επίσκεψή τους στο Αφγανιστάν ήθελαν να δώσει ο Τζο Μπάιντεν παράταση στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.
«Αφού μιλήσαμε με διοικητές που βρίσκονται εκεί και έχοντας δει την κατάσταση του επικρατεί, είναι προφανές ότι επειδή ξεκινήσαμε τόσο αργά την εκκένωση, ό,τι και να κάνουμε δεν θα τους απομακρύνουμε όλους εγκαίρως, ούτε καν έως τις 11 Σεπτεμβρίου», ανέφεραν.
Ο Μπάιντεν δέχεται επικρίσεις επειδή η επιχείρηση εκκένωσης δεν ξεκίνησε νωρίτερα και για τις χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν βοηθήσει στην απομάκρυνση 70.700 ανθρώπων από τις 14 Αυγούστου. Συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι σε τροχιά για να ολοκληρώσει την εκκένωση έως τις 31 Αυγούστου, αλλά πρόσθεσε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου εξαρτάται από τη συνέχιση της συνεργασίας των Ταλιμπάν.
Με πληροφορίες από Reuters