Πόσο ψηλός ήταν ο Μικελάντζελο; Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τις διαπιστώσεις τους

Πόσο ψηλός ήταν ο Μικελάντζελο; Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τις διαπιστώσεις τους Facebook Twitter
Προσωπογραφία του Μικελάντζελο από τον Daniele da Volterra, 1545. Metropolitan Museum of Art. Φωτο: Wikipedia.
0

Ο ιστορικός της τέχνης Τζόρτζο Βάζαρι έχει περιγράψει τον Μικελάντζελο ως «μεσαίου ύψους, με πλατείς ώμους και το σώμα του να έχει καλές αναλογίες». Ήταν ένας «πολύ υγιής άνθρωπος, αδύνατος και μυώδης», έγραφε.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2021 της εφημερίδας Anthropologie, ερευνητές στο Forensic Anthropology, Paleopathology και Bioarchaeology Research Center στην Ιταλία εξέτασαν τρία κομμάτια υποδημάτων που πιστεύεται ότι ανήκαν στον αναγεννησιακό καλλιτέχνη: ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια και μία δερμάτινη παντόφλα, όλα στη συλλογή του Μουσείου Casa Buonarroti στη Φλωρεντία. (Η δεύτερη παντόφλα εκλάπη από το μουσείο το 1873, σύμφωνα με τη Live Science).

Αφού μελέτησαν τα παπούτσια του καλλιτέχνη της Αναγέννησης, οι ερευνητές στην Ιταλία μπόρεσαν να εκτιμήσουν το ύψος του. Ήταν περίπου 1,58, αρκετά κοντός για τα σημερινά δεδομένα.

Πόσο ψηλός ήταν ο Μικελάντζελο; Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τις διαπιστώσεις τους Facebook Twitter
Τρία κομμάτια υποδημάτων που πιστεύεται ότι ανήκαν στον αναγεννησιακό καλλιτέχνη. Φωτο: Courtesy if the Casa Buonarroti Museum.

Αξίζει φυσικά να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής του - τον 15ο και τον 16ο αιώνα - το ύψος του Μιχαήλ Άγγελο δεν θα ήταν εκτός κανόνα. Και, σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, την ιατροδικαστή ανθρωπολόγο Έλενα Βαρότο και τον παλαιοπαθολόγο Φραντσέσκο Γκαλάσι, η μέτρηση ταιριάζει με την περιγραφή που έχει κάνει ο Τζόρτζο Βαζάρι.

Τα λείψανα του Μικελάντζελο, που βρίσκονται στη Βασιλική της Σάντα Κρότσε στη Φλωρεντία, δεν έχουν εκταφεί και μελετηθεί ποτέ. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα τρία παπούτσια να ανήκαν σε συγγενή του Μικελάντζελο και όχι στον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Η εικόνα του ύψους του σήμερα μας φωτίζει πολλές περιοχές που αφορούν την κατασκευή και την προσέγγιση πολλών μεγάλων -και σε ύψος- έργων του.

Πόσο ψηλός ήταν ο Μικελάντζελο; Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τις διαπιστώσεις τους Facebook Twitter
Η Δευτέρα Παρουσία (1534–1541), το εμβληματικό έργο του Μικελάντζελο στο Βατικανό.
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ιστορία του Taddei Tondo, του μόνου μαρμάρινου γλυπτού του Μιχαήλ Άγγελου στη Μ. Βρετανία

Εικαστικά / Αυτό το μαρμάρινο γλυπτό του Μικελάντζελο είναι ο μεγάλος θησαυρός της συλλογής της Royal Academy

Το γλυπτό ανάγλυφο του Μιχαήλ Αγγέλου «Taddei Tondo» είναι το μοναδικό του έργο από μάρμαρο στη Βρετανία και η Royal Academy το επανεκθέτει φέτος σε περίοπτη θέση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H ιδιωτική ζωή του Μιχαήλ Άγγελου και η queer υποκουλτούρα της αναγεννησιακής Ρώμης

Βιβλίο / H ιδιωτική ζωή του Μιχαήλ Άγγελου και η queer υποκουλτούρα της αναγεννησιακής Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιφανούς μελετητή της ζωής και του έργου του Μικελάντζελο, επικεντρώνεται στα ώριμα χρόνια του στη Ρώμη και αναφέρεται στην ιδιότυπη για την εποχή ιδιωτική ζωή του και στην οικογένεια που είχε στήσει με τους στενούς φίλους του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Πολιτισμός / Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν έχω έτοιμη λύση αλλά οφείλουμε να συνεργαζόμαστε» λέει ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

 «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία»: Για το αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα μίλησε ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
LIFO NEWSROOM
Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Πολιτισμός / Διαμαντένιο κολιέ που συνδέεται με τη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σε δημοπρασία για $4,81 εκατ.

Το κόσμημα φέρει ιστορική σημασία, καθώς θεωρείται ότι περιλαμβάνει μερικά από τα αυθεντικά διαμάντια του θρυλικού "κολιέ των διαμαντιών" που βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου τη δεκαετία του 1780
LIFO NEWSROOM
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ