Είκοσι εταιρείες βιομηχανικής εκτροφής ζώων ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίων από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία και λαμβάνουν κονδύλια δισεκατομμυρίων σε οικονομική βοήθεια για να συνεχίσουν να το κάνουν, σύμφωνα με νέα έκθεση περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η εκτροφή ζώων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με τη ζωοτροφία να ευθύνεται για το 14.5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Όπως υποδεικνύουν οι κατά καιρούς εκθέσεις και έρευνες, οι πλούσιες χώρες απαιτείται να κάνουν τεράστιες μειώσεις στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προκειμένου να αρχίζουν να αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση.
Μεταξύ 1015 έως 2020, οι παγκόσμιοι γίγαντες γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος έλαβαν πάνω από 478 δισεκατομμύρια δολάρια από 2,500 τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία κυρίως σε Βόρεια Αμερική ή Ευρώπη, σύμφωνα με την Meat Atlas - την ετήσια έκθεση για τις μεθόδους και επιπτώσεις της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και βιομηχανίας κρέατος που δημοσιεύεται από το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανισμών Friends of the Earth και το ευρωπαϊκό πολιτικό ίδρυμα Heinrich Böll.
Σύμφωνα με την έκθεση, με το επίπεδο της οικονομικής στήριξης, εκτιμάται πως η παραγωγή κρέατος μπορεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 40 εκατομμύρια τόνους έως το 2029.
Παρότι η συντριπτική ανάπτυξη είναι πιθανό να προκύψει από τον νότο του πλανήτη, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί θα εξακολουθήσουν να είναι οι Κίνα, Βραζιλία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Έως το 2029, αυτές οι χώρες θα εξακολουθούν να παράγουν το 60% των προϊόντων κρέατος, παγκοσμίως.
Όπως αναφέρει η έκθεση, τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας αγροτικής γης, χρησιμοποιείται για την εκτροφή ζώων ή την καλλιέργεια σπαρτών για την τροφή τους.
«Μόνο στη Βραζιλία, 175 εκατομμύρια εκτάρια γης χρησιμοποιούνται για την εκτροφή βοοειδών», έκταση που ισοδυναμεί με «ολόκληρη την αντίστοιχη γεωργική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».