ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΟΗΕ: Τα φτωχότερα κράτη θα έχουν απώλειες 12 τρισ. δολ. ως το 2025 λόγω Covid

Έκθεση ΟΗΕ: Τα φτωχότερα κράτη θα είναι κατά 12 τρισ. δολ. χειρότερα έως το 2025 λόγω του Covid Facebook Twitter
Pixabay
0

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου θα έχουν οικονομικές απώλειες ύψους 12 τρισ. δολ. μέχρι το 2025 εν μέσω μιας ασθενέστερης οικονομικής ανάκαμψης από τον κορωνοίό, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, τα πλούσια κράτη περιορίζουν την πρόσβασή τους σε εμβόλια.

Η ετήσια έκθεσή του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη (Unctad) ανέφερε ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από την πανδημία από ό, τι επλήγησαν από την οικονομική κρίση του 2008.

Προσθέτει δε, ότι τα χρέη τους συσσωρεύονται αυξάνοντας την πίεση στα οικονομικά τους.

Ο οικονομικός βραχίονας του ΟΗΕ δήλωσε ότι υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι για το ενδεχόμενο οι αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα να μείνουν πιο πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες, λόγω της περιορισμένης προόδου τους εμβολιαστικό πρόγραμμα, παρά τις υποσχέσεις των ηγετών της Δύσης ότι θα «επανέλθουν» σε καλύτερη μοίρα, ακόμα και από την εποχή της κρίσης.


«Μέχρι στιγμής, η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει ξεχωριστά», ανέφερε στην έκθεση.

Η Unctad δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει έντονα φέτος χάρη στη συνέχιση των μέτρων χρηματοδοτικής στήριξης που ξεκίνησαν το 2020 από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και στην ταχεία πρόοδο με τα εμβόλια στις προηγμένες οικονομίες.

Προέβλεψε δε, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα αγγίξει το 5,3% φέτος, το ταχύτερο ποσοστό σε σχεδόν πέντε δεκαετίες, μετά από πτώση της τάξης του 3,5% το 2020.

Ωστόσο, η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από τις ζημίες που προκλήθηκαν μετά το σοκ του κορωνοϊού, αφού ο ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται, με τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να δέχονται πιέσεις.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί στο 3,6% το 2022, ενώ ο ετήσιος μέσος ρυθμός ανάπτυξης στο 3,5% από το 2023. Αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα επανέλθει στην τάση της τριετίας 2016-19 έως το 2030.

Ο οργανισμός με έδρα τη Γενεύη επισήμανε ότι απαιτείται συντονισμένη δράση μεταξύ των πλούσιων χωρών για την ελάφρυνση του χρέους στις φτωχότερες χώρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαγραφή του χρέους κρίνεται απαραίτητη για να «αποφευχθεί μια ακόμα χαμένη δεκαετία στην ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι το αθροιστικό κόστος των καθυστερημένων εμβολιασμών θα μπορούσε να φτάσει τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, με τον αναπτυσσόμενο κόσμο να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους.

Ο οργανισμός επεσήμανε ακόμα ότι η επιστροφή σε μια εποχή ασθενέστερων επιπέδων κυβερνητικής στήριξης, αποδυναμωμένων κανόνων για την αγορά εργασίας και άνισων εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών θα θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή ανάπτυξη.

«Τα τελευταία 40 χρόνια, είδαμε μεταξύ άλλων την εμφάνιση του εθισμού στο χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Richard Kozul-Wright, διευθυντής του τμήματος παγκοσμιοποίησης και ανάπτυξης στρατηγικών της Unctad.

«Και όχι μόνο αυτό. Η ανισότητα έχει γίνει χαρακτηριστικό του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας, ενώ η συγκεντρωμένη οικονομική δύναμη στα χέρια λίγων ιδιωτών διαβρώνει την ικανότητα της δημόσιας εξουσίας να ανταποκριθεί».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ