Σομαλία: Πρώτη κινηματογραφική προβολή μετά από 30 χρόνια

Σομαλία: Πρώτη κινηματογραφική προβολή μετά από 30 χρόνια Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Twitter
0

Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια προβλήθηκε κινηματογραφική ταινία στη Σομαλία, γεννώντας ελπίδες για την πολιτιστική αναγέννηση της χτυπημένης από τον πόλεμο χώρας. 


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι τυχεροί είδαν στη μεγάλη οθόνη του Εθνικού Θεάτρου της πρωτεύουσας Μογκαντίσου δύο μικρού μήκους φιλμ του Σομαλού σκηνοθέτη Ibrahim CM. 


To Εθνικό Θέατρο, χτισμένο το 1967 ως δώρο του τότε ηγέτη της Κίνας, Μάο Τσετούνγκ, είχε γίνει στόχος επίθεσης αυτοκτονίας, ενώ είχε υπάρξει και βάση για πολέμαρχους. 

Σομαλία: Πρώτη κινηματογραφική προβολή μετά από 30 χρόνια Facebook Twitter
To 2012 είχε δεχτεί επίθεση αυτοκτονίας από τζιχαντιστές - Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ

«Είναι μια ιστορική νύχτα για τους Σομαλούς» ανέφερε ο διευθυντής του θεάτρου, Αμπντί Γιουσούφ. 


«Είναι η απόδειξη πως οι ελπίδες μας ξαναγεννήθηκε μετά από τόσα χρόνια δοκιμασιών. Είναι μια πλατφόρμα που προσφέρει μια ευκαιρία στους Σομαλούς συνθέτες, συγγραφείς, σκηνοθέτες και ηθοποιούς να παρουσιάσουν ανοιχτά το ταλέντο τους» πρόσθεσε. 
 


Οι κινηματογραφόφιλοι πλήρωσαν δέκα δολάρια για να παρακολουθήσουν τα δύο φιλμ ενώ χρειάστηκε να περάσουν από διάφορα σημεία ελέγχου για να φτάσουν στην βαριά φυλασσόμενη περιοχή που φιλοξενεί όχι μόνο το εθνικό θέατρο, αλλά και το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο της χώρας. 


«Έβλεπα εδώ συναυλίες, δράματα, ποπ θεάματα, χορούς και ταινίες τους παλιούς καλούς καιρούς» ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ένας από τους κινηματογραφόφιλους, προσθέτοντας πως «νιώθω άσχημα που βλέπω το Μογκαντίσου να στερείται τη νυχτερινή ζωή που είχε κάποτε. Όμως, είναι μια καλή αρχή». 

Το θέατρο χτίστηκε από Κινέζους μηχανικούς και ήταν πολιτιστικό ορόσημα στη Σομαλία του '70 και του '80

Έκλεισε το 1981, στην αρχή του εμφυλίου, και χρησιμοποιήθηκε ως βάση των εμπόλεμων, προτού ρημάξει από τα χρόνια και τον πόλεμο. 


Όταν πλέον, μετά από χρόνια επισκευών, άνοιξε ξανά το 2012, το κτήριο ανατινάχτηκε από τζιχανιστές της αλ-Σαμπάμ που θεωρούσαν τις ταινίες και την ζωντανή διασκέδαση ηθική διαφθορά για τους πολίτες. 


Με πληροφορίες από BBC
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM