Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμενεται από κοινού στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα και Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ «για τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ελευθερία έκφρασης που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη», ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.
Οι δύο δημοσιογράφοι, «τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης για τους γενναίους αγώνες τους για ελευθερία της έκφρασης σε Φιλιππίνες και Ρωσία. Παράλληλα, εκπροσωπούν τους δημοσιογράφους που υποστηρίζουν το ιδανικό αυτό σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες δυσχέρειες».
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 8, 2021
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2021 Nobel Peace Prize to Maria Ressa and Dmitry Muratov for their efforts to safeguard freedom of expression, which is a precondition for democracy and lasting peace.#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/KHeGG9YOTT
Ποια είναι η Μαρία Ρέσα
H Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα ίδρυσε το 2012 την Rappler, μια ψηφιακή μιντιακή πλατφόρμα για ερευνητική δημοσιογραφία.
Ως διευθύνουσα σύμβουλος του μέσου έχει υπάρξει άφοβη υπερασπίστρια της ελευθερίας έκφρασης, εκθέτοντας την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας, τη σειρά δολοφονιών με πρόσχημα το κυνήγι κατά των ναρκωτικών, τον διογκούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης Ντουτέρτε.
Επιπλέον, έχει ασχοληθεί και καταγράψει το πώς τα social media χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετούν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, να παρενοχλούν αντιφροντούντες και να χειραγωγούν την κοινή γνώμη.
Ο επίμονος Μουράτοφ
Ο Ντμίτρι Μουράτοφ, επί δεκαετίες υπέρμαχος της ελευθερίας έκφρασης στη Ρωσία, ήταν ένας από τους ιδρυτές, το 1993, της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaja Gazeta.
Από το 1995 και για 24 χρόνια υπήρξε διευθυντής σύνταξης του εντύπου που έχει δημοσιεύσει κρίσιμα άρθρα και αποκαλύψεις για σειρά θεμάτων, από διαφθορά, αστυνομική αυθαιρεσία και βία, εκλογική απάτη και «τα εργοστάσια των τρολ» έως την κατάχρηση εξουσίας και τη χρήση των ρωσικών δυνάμεων εντός και εκτός χώρας.
Οι εχθροί της εφημερίδας έχουν απαντήσει με παρενοχλήσεις, απειλές, βία, αλλά και δολοφονίες. Από το 1993 οπότε και άρχισε να εκδίδεται, έξι από τους δημοσιογράφους της έχουν χάσει τη ζωή τους - μεταξύ αυτών και η Άννα Πολιτκόφσκαγια με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της για τον πόλεμο στην Τσετσενία.
Παρά τις άγριες μεθόδους καταστολής, ο Μουράτοφ δεν ενέδωσε ποτέ στις απειλές, αρνούμενος πεισματικά να εγκαταλείψει την ανεξάρτητη πολιτική της εφημερίδας.
«Το Νόμπελ Ειρήνης στους Ρέσα και Μουράτοφ έχει στόχο να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα της προστασίας και της υπεράσπισης των θεμελιωδών αυτών δικαιωμάτων. Χωρίς ελευθερία έκφρασης και Τύπου, θα είναι δύσκολη η προώθηση της αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών, του αφοπλισμού και μιας καλύτερης παγκόσμιας τάξης στους καιρούς μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Επιτροπής.