Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) που συνδέεται με το θερμικό στρες, ενδέχεται να εξελιχθεί σε μεγάλη υγειονομική πανδημία για εκατομμύρια εργαζομένους στον κόσμο, εν μέσω ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας τις προσεχείς δεκαετίες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Όπως επισημαίνουν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τις σχέσεις μεταξύ θερμοκρασίας και χρόνιας νεφρικής νόσου άγνωστης αιτίας (CKDu) ώστε να εκτιμηθεί η δυνητική κλίμακα του προβλήματος.
Σε αντίθεση με τη συμβατική μορφή της χρόνιας νεφρικής νόσου -κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως μεταξύ ηλικιωμένων και ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα- η εξάπλωση της ΧΝΝ άγνωστης αιτίας έχει ήδη εμφανιστεί κυρίως σε θερμές, αγροτικές περιοχές χωρών, όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Νικαράγουα, όπου ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός αγροτών έχει αρχίσει να πεθαίνει από μη αναστρέψιμη νεφρική ανεπάρκεια.
Επιπλέον, αυτής της μορφής η ΧΝΝ έχει αρχίσει να επηρεάζει μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που ασκούν βαριά χειρονακτική εργασία σε περιβάλλοντα με υψηλές θερμοκρασίες, σε Κεντρική, Βόρεια και Νότια Αμερική, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ινδία.
Τα νεφρά ευθύνονται για την ισορροπία υγρών στο ανθρώπινο σώμα, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες.
Μάλιστα, επικρατεί και μια γενική συναίνεση στο ότι η ΧΝΝ άγνωστης αιτίας πρέπει να αναγνωριστεί ως τραύμα σχετιζόμενο με το θερμικό στρες, όπου οι εργάτες αναπτύσσουν ανεπαίσθητη βλάβη στα νεφρά καθημερινά ενόσω βρίσκονται σε συνθήκες ζέστης, κάτι που σωρευτικά μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή νεφρική νόσο ή πλήρη νεφρική ανεπάρκεια.
Η επαναλαμβανόμενη αυτή μικρής κλίμακας βλάβη στα νεφρά δεν συνεπάγεται απαραιτήτως συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι εργάτες να μη γνωρίζουν πως πλήττονται και αρρωσταίνουν σταδιακά έως ότου η κατάσταση πλέον επιδεινωθεί τόσο που καταλήξει στο τελικό στάδιο της ασθένειας, εξηγεί η δρ. Σεσίλια Σόρενσεν, διευθύντρια υγειονομικής εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.
«Νομίζω πως δεν έχουμε ιδέα για το μέγεθος του προβλήματος καθώς δεν κάνουμε σχετικές παρατηρήσεις. Υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι ξεκάθαρα hotspots, ωστόσο ως προς το ρυθμό εξάπλωσης και σοβαρότητας του προβλήματος, νομίζω πως δεν έχουμε καν αρχίσει να το αντιλαμβανόμαστε» προσθέτει.
Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις, ωστόσο, φέρουν κοινά χαρακτηριστικά. Όπως διαπιστώνεται, αυτοί που επηρεάζονται, είναι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους με υψηλές θερμοκρασίες και προέρχονται από μπαγκράουντ δυσανάλογης ευπάθειας, κοινωνικά και οικονομικά, με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα ή ασφάλιση.
Ο δρ. Ραμόν Γκαρσία Τραμπανίνο, κλινικός νεφρολόγος και διευθυντής στο Κέντρο Αιμοκάθαρσης του Ελ Σαλβαδόρ, παρατήρησε πρώτος τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο πριν από δύο δεκαετίες κι ενώ εκείνος ήταν ακόμη φοιτητής.
«Ήταν νέοι άνδρες και πέθαιναν επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αιμοκάθαρση. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, αλλά συνέχισαν να πεθαίνουν» παραδέχεται.
Παρότι η επικρατούσα άποψη είναι πως η ΧΝΝ άγνωστης αιτίας σχετίζεται με την έκθεση στη ζέστη και την αφυδάτωση, κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν πως πιθανώς παίζουν ρόλο ή επιδεινώνουν την κατάσταση η έκθεση σε αγροχημικά και μολυσματικούς παράγοντες, η γενετική σύσταση και λογής συντελεστές κινδύνου που συνδέονται με τη φτώχεια, τον υποσιτισμό κ.ο.κ.
Με πληροφορίες από Guardian