DW: Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για τους 10 πρεσβευτές- Η απάντηση της Άγκυρας

DW: Ο Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση για τους 10 πρεσβευτές- Η απάντηση της Άγκυρας Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε να παραιτηθεί από υπουργός Εξωτερικών αν οι 10 δυτικοί πρεσβευτές χαρακτηρίζονταν persona non grata σύμφωνα με την Deutsche Welle, μία είδηση που διαψεύδει η Άγκυρα. 

Στην τουρκική έκδοσή της η DW κάνει λόγο για μήνυμα του Τσαβούσογλου πως θα παραιτηθεί από τη θέση του, αλλά η τουρκική προεδρία διαψεύδει το εν λόγω ρεπορτάζ. 

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος είπε σε ομιλία του πως ζήτησε να κηρυχθούν persona non grata 10 πρεσβευτές- ανάμεσά τους των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας- λόγω της τοποθέτησής του για τον Οσμάν Καβαλά, ο Τσαβούσογλου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Νότια Κορέα. 

Το Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προτίμησε να συναντηθεί από κοντά με τον Ερντογάν και να αναβάλει την απόφαση για τους πρεσβευτές, μέχρι τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τσαβούσογλου φέρεται να διαμήνυσε: «Αν οι πρεσβευτές χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να εγκαταλείψω το υπουργείο». Όμως, ο Ερντογάν φέρεται να του απάντησε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα «Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για αυτό». 

Παρέμβαση στο ζήτημα των δέκα πρεσβευτών έκαναν και μέλη του κυβερνώντος κόμματος, AKP, που ανησυχούσαν ότι αν κηρύσσονταν persona non grata αυτό θα έβλαπτε σημαντικές συνεργασίες της Τουρκίας. 

Για αυτό, επικοινώνησαν με τον Ερντογάν και επιδίωξαν να βρεθεί μια φόρμουλα για να επιλυθεί η κρίση. Στη συνέχεια, υπήρξαν επαφές της προεδρίας και του υπουργείου Εξωτερικών με τις πρεσβείες και συμφώνησαν να μην παρεμβαίνουν σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Η απάντηση της Άγκυρας 

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, διέψευσε την είδηση της Deutsche Welle περί απειλής από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για παραίτηση. 

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε αυτή την δήθεν είδηση χθες το βράδυ. Παρόλα αυτά, επιμένετε σε αυτό το ψέμα», έγραψε ο Αλτούν σε ανάρτηση, την οποία αναδημοσίευσε ο Τσαβούσογλου.  

«Αν στόχος σας ήταν να κάνετε ρεπορτάζ, θα πρέπει να ανακαλέσετε αυτή τη δήθεν είδηση και να απολογηθείτε. Όχι μόνο δίνετε fake news, αλλά επίσης δηλητηριάζετε τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία», έγραψε ακόμη ο Αλτούν. 

Η εκτόνωση της κρίσης 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να κηρυχθούν persona non grata οι δέκα δυτικοί πρεσβευτές που με κοινή ανακοίνωσή τους ζητούσαν να λυθεί γρήγορα το ζήτημα του Οσμάν Καβαλά και να αφεθεί ελεύθερος. 

Το απόγευμα της Δευτέρας συνήλθε το υπουργικό συμβούλιο, σε μια συνεδρίαση που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την απέλαση των πρεσβευτών, πυροδοτώντας βαθιά κρίση με τις δέκα χώρες. 

Τελικά, αυτό αποτράπηκε όταν οι πρεσβείες επαναβεβαίωσαν δημοσίως τη δέσμευσή τους στη Συνθήκη της Βιέννης, για τις διπλωματικές σχέσεις. Είχαν προηγηθεί εντατικές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, με επικεφαλής την αμερικανική διπλωματική αποστολή, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίμ. 

Έπειτα από αυτό, ο Ερντογάν έκανε πίσω. «Στόχος μας ποτέ δεν είναι να δημιουργούμε κρίσεις. Είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα, τους νόμους και την κυριαρχία της χώρας μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

«Με τη νέα ανακοίνωση που έκαναν οι ίδιες πρεσβείες σήμερα, έγινε ένα βήμα πίσω από αυτή τη συκοφάντηση της χώρας και του έθνους μας. Πιστεύω ότι αυτοί οι πρεσβευτές θα είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους που αφορούν στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας», συμπλήρωσε. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Διεθνή / Ιορδανία: Απαγορεύτηκε η Μουσουλμανική Αδελφότητα – Τέλος στην ισχυρότερη αντιπολίτευση στη χώρα

Η Ιορδανία απαγορεύει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, θέτοντας σε αμφισβήτηση το μέλλον της μεγαλύτερης αντιπολίτευσης στη χώρα - Οι επιπτώσεις για την πολιτική σκηνή και τη σταθερότητα;
LIFO NEWSROOM
Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Διεθνή / Δασμοί ΗΠΑ - Κίνας: Η υγειονομική βιομηχανία αντιμέτωπη με εφοδιαστικές δυσκολίες

Η εμπλοκή του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των ιατρικών συσκευών, προκαλώντας αυξήσεις τιμών και κινδύνους για τις μονάδες υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Διεθνή / Μετά τον Πάπα Φραγκίσκο: Αμερικανοί συντηρητικοί καθολικοί θέλουν έναν «Πάπα τύπου Τραμπ»

Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, Αμερικανοί καθολικοί συντηρητικοί ελπίζουν σε μια επιστροφή στην παραδοσιακή διδασκαλία - Ο ρόλος του Τραμπ, οι σχέσεις Εκκλησίας–πολιτικής και η μάχη για την ψυχή του καθολικισμού
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Διεθνή / Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Οι υπάρχουσες ζώνες συγκέντρωσης είτε είναι ανεπαρκείς είτε έχουν πια αντικατασταθεί από τσιμεντένια κτήρια - Θα μπορούσε ο αναμενόμενος «μεγάλος σεισμός» να έρθει εξασθενημένος μετά τα 6,2 Ρίχτερ;
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Προειδοποίηση Τούρκου γεωλόγου για σεισμούς: «Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»

Διεθνή / Προειδοποίηση Τούρκου γεωλόγου για σεισμούς: «Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»

Ο διακεκριμένος καθηγητής γεωλογίας, Τζελάλ Σενγκιόρ υπογράμμισε πως «ο χρόνος τελειώνει» εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ