Αντιλαμβανόμενος το πόσο εύθραυτη είναι η φύση στο πρόσφατο ταξίδι του στο διάστημα, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος υποσχέθηκε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην αποκατάστασή της.
Τα χρήματα από το Bezos Earth Fund θα αποδοθούν στην αποκατάσταση του συστήματος τροφίμων και φυσικών οικοσυστημάτων, τόνισε από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.
Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου online καταστήματος παγκοσμίως, περιέγραψε το ταξίδι του με το διαστημικό του σκάφος New Shepard τον περασμένο Ιούλιο ως «αποκαλυπτικό τής ευαισθησίας της Γης».
«Μου είχαν πει πως η θέα της Γης από το διάστημα αλλάζει την οπτική με την οποία βλέπεις τον κόσμο, ωστόσο δεν ήμουν προετοιμασμένος για το πόσο ακριβές θα ήταν αυτό» παραδέχεται ο ίδιος.
«Κοιτάζοντας τη Γη από εκεί ψηλά, η ατμόσφαιρα μοιάζει τόσο λεπτή, ο κόσμος τόσο μικρός και τόσο εύθραυστος. Τώρα, την κρίσιμη αυτή χρονιά και όπως όλοι γνωρίζουμε την καθοριστική αυτή δεκαετία, πρέπει όλοι να συνασπιστούμε για να προστατεύουμε τον κόσμο μας» σημείωσε.
Τον Σεπτέμβριο, το Ταμείο του Μπέζος είχε προαναγγείλει 1 δισ. δολάρια για την προστασία της φύσης και των αυτοχθόνων λαών και πολιτισμών. Ανακοινώνοντας επιπλέον 2 δισ. δολαρία σήμερα, ο Μπέζος τόνισε πως, αν και τα δύο τρίτης της παραγωγικής γης της Αφρικής είναι υποβαθμισμένα, αυτό είναι κάτι αναστρέψιμο.
«Η αποκατάσταση μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα του εδάφους, να αυξήσει τις αποδόσεις και να βελτιώσει την επισιτιστική ασφάλεια, να κάνει πιο αξιόπιστο το νερό, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα απομονώνει τον άνθρακα» ανέφερε στο πλαίσιο της COP26.
Επιπλέον, ο ίδιος δεσμεύτηκε πως «η Amazon σκοπεύει να τροφοδοτεί όλες τις επιχειρήσεις της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025» επαναβεβαιώνοντας πως στόχος της εταιρείας είναι η ουδετερότητα άνθρακα έως το 2040.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται στο πλαίσιο της γενικότερης περιβαλλοντικής δράσης του Μπέζος, που έχει προαναγγείλει να επενδύσει μέσω του Ταμείου για τη Φύση συνολικά 10 δισ. δολάρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Με πληροφορίες από BBC/ΝΥΤ