ΗΠΑ: Αθώος για όλες τις κατηγορίες ο έφηβος που σκότωσε 2 άνδρες σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις

ΗΠΑ: Αθώος για όλες τις κατηγορίες ο έφηβος που σκότωσε 2 άνδρες σε αντιρατσιστικές διαδηλώσεις Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Αθώο για όλες τις κατηγορίες έκριναν οι ένορκοι τον Κάιλ Ρίτενχαους, τον έφηβο που πυροβόλησε και σκότωσε δύο άνδρες και τραυμάτισε έναν ακόμη, στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στην Κενόσα το 2020. 

Έπειτα από τέσσερις ημέρες διαβουλεύσεων, οι 12 ένορκοι τον έκριναν αθώο και για τις πέντε κατηγορίες που αντιμετώπιζε, δύο για ανθρωποκτονία, μία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και δύο για απερίσκεπτη διακύβευση της ασφάλειας.

Ο 18χρονος, που κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, υποστήριζε ότι ήταν σε νόμιμη άμυνα όταν πυροβόλησε με ημιαυτόματο τουφέκι κατά τη διάρκεια των χαοτικών αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στο Ουισκόνσιν, στις 25 Αυγούστου 2020.

Ακούγοντας την ετυμηγορία, ο Ριτενχάους ξέσπασε σε λυγμούς. Νεκροί από τα πυρά του 18χρονου έπεσαν ο 36χρονος Τζόζεφ Ρόζενμπαουμ και ο 26χρονος Άντονι Χιούμπερ, ενώ ο 28χρονος Γκάιγκε Γκρόσκριτς τραυματίστηκε στο χέρι. 

Στη δίκη, οι συνήγοροι του Ρίτενχαους είπαν ότι ο έφηβος είχε δεχτεί κατ’ επανάληψη επίθεση και ότι πυροβόλησε φοβούμενος για τη ζωή του. Επίσης, υποστήριξαν ότι πήγε στην Κενόσα για να προστατεύσει ιδιωτική περιουσία, έπειτα από πολλές νύχτες αναταραχών στην πόλη.

Πρόκειται για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την υπόθεση του πυροβολισμού του Αφροαμερικανού Τζέικ Μπλέι από αστυνομικούς, με συνέπεια να μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω.

Από την άλλη, η εισαγγελία παρουσίασε τον Ρίτενχαους ως έναν απερίσκεπτο αυτόκλητο τιμωρό ο οποίος προκάλεσε τις βίαιες αντιπαραθέσεις και που δεν έδειξε καμία μεταμέλεια για τους άνδρες που πυροβόλησε με το όπλο του. 

Καθώς μεγάλο μέρος των όσων συνέβησαν εκείνη τη νύχτα στην Κενόσα είχε βιντεοσκοπηθεί, από κινητά τηλέφωνα ή από κάμερες ασφαλείας, τα γεγονότα δεν αμφισβητούνταν. Η δίκη επικεντρώθηκε κυρίως στο αν ο Ρίτενχαους ενήργησε εύλογα για να αποτρέψει «τον επικείμενο θάνατο ή τη σοβαρή σωματική βλάβη». Με βάση τη νομοθεσία του Ουισκόνσιν μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις επιτρέπεται να χρησιμοποιεί κανείς φονική βία.

Οι ένορκοι είδαν πολλά βίντεο, μεταξύ των οποίων και τη στιγμή που ο Ρίτενχαους πυροβολεί τέσσερις φορές τον Ρόζενμπαουμ, ο οποίος κείτεται ακίνητος, αιμορραγώντας και βογκώντας. Σε άλλο βίντεο ο Γκρόσκρις ουρλιάζει και αίμα πετάγεται από το πληγωμένο χέρι του.

«Έκανα ότι έπρεπε να κάνω για να σταματήσω το πρόσωπο που μου επιτέθηκε» κατέθεσε στη δίκη ο Ρίτενχαους. Ο 18χρονος υποστήριξε ότι πυροβόλησε τον Χιούμπερ αφού εκείνος τον χτύπησε με ένα σκέιτμπορντ και τράβηξε το όπλο του. Πυροβόλησε τον Γκρόσκριτς αφού εκείνος έστρεψε το πιστόλι του εναντίον του – κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος στσην κατάθεσή του. Είπε επίσης ότι πυροβόλησε τον Ρόζενμπαουμ αφού ο άνδρας τον κυνήγησε και άρπαξε το όπλο του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM