Κρυμμένος σε έναν παράδρομο κοντά σε ένα αστικό πάρκο στη Νότια Κορέα με το όνομα Seoul Forest είναι ένας χώρος που χωράει μόλις 10 άτομα. Εκεί κανείς δεν μιλά. Το τηλέφωνο είναι σε αθόρυβη λειτουργία.
Οι κανόνες έχουν έναν στόχο. Την απόλυτη χαλάρωση.
Καθώς οι Νοτιοκορεάτες εισέρχονται στη φάση «ζωή με τον κορωνοϊό», ορισμένοι χαλαρώνουν και επιστρέφουν στην κοινωνική ζωή.
Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο από τις πιέσεις που ζουν ως λειτουργικοί ενήλικες σε ένα καθεστώς παγκόσμιας πανδημίας και σε μία κοινωνία γεμάτη στρες και γρήγορους ρυθμούς με αυξανόμενες τις τιμές των ακινήτων και συχνά εξαντλητικά προγράμματα εργασίας.
Σε έναν διαγωνισμό Space Out φέτος, οι διαγωνιζόμενοι προσπάθησαν να επιτύχουν τον χαμηλότερο δυνατό καρδιακό ρυθμό ενώ κάθονταν σε ένα «θεραπευτικό δάσος» στο νότιο νησί Jeju.
Ο διαγωνισμός ήταν γνωστός ήδη από το 2014, αλλά πλέον έχει αλλάξει με την έλευση της πανδημίας.
Η βασική ιδέα έχει πλέον διεισδύσει και στους δημόσιους χώρους στη Νότια Κορέα. Αυτόν τον μήνα, οι αίθουσες σε όλη τη χώρα έκαναν πρεμιέρα μιας ταινίας που προσομοιώνει μια βόλτα με αεροπλάνο διάρκειας 40 λεπτών πάνω και μέσα από τα σύννεφα.
Τα εισιτήρια για το «Flight», ένα έργο που υποστηρίζεται από τη Megabox, μια μεγάλη εταιρεία κινηματογράφου, είναι κάτι λιγότερο από 6 δολάρια. Ένα σύνθημα λέει: «Κάντε μια σύντομη ανάπαυση μέσα από τα χνουδωτά σύννεφα».
Πρόκειται για τη συνέχεια μιας ταινίας που κυκλοφόρησε αυτή την άνοιξη, το "Fire Mung": 31 λεπτά βίντεο με πλάνα από μια αναμμένη φωτιά.
Τέτοιοι χώροι και εμπειρίες δεν είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά οι ερευνητές λένε ότι αξιοποιούν τα αυξανόμενα συναισθήματα της παγίδευσης και της μοναξιάς, που προκύπτουν στο δεύτερο έτος της πανδημικής ζωής.
Ο Yoon Duk-hwan, ερευνητής καταναλωτικών τάσεων και συν-συγγραφέας της ετήσια έκδοσης «Trend Monitor», είπε ότι αναμένει πως η απόδραση για χαλάρωση θα γίνει τάση καθώς το κοινό αντιμετωπίζει τη νέα φάση της πανδημίας.
«Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις το να νιώθεις εγκλωβισμένος και μοναχικός ταυτόχρονα», είπε ο Yoon. «Θέλουν ο χώρος όπου είναι μόνοι του, να είναι κάπου αλλού εκτός από το σπίτι τους. Μέχρι να βελτιωθεί δραματικά η κατάσταση της πανδημίας, αναμένουμε να συνεχιστεί αυτή η τάση» τόνισε.
Η τάση είναι γνωστή των «hitting mung» μια αργκό χρήση της λέξης "mung" για να περιγράψει μια κατάσταση απόλυτου κενού σε διάφορες συνθήκες.
Με την αλλαγή του καιρού αυτό το φθινόπωρο, πλέον δημοφιλείς είναι οι όροι "δάσος mung" και "foliage mung", που σημαίνει περιγράφει την συνθήκη της παρακολούθησης από απόσταση της πτώσης των φύλλων των δέντρων.
Υπάρχει και η "φωτιά/fire mung" με πολλούς να επιλέγουν να κάθονται και να παρακολουθούν βίντεο με κούτσουρα να καίγονται ή ακόμα και το "water mung", όπου κάποιος κάνει διαλογισμό κοντά σε υδάτινα σώματα.
Καφετέριες όπως το Green Lab, έχουν υιοθετήσει αυτή την μέθοδο, όπου οι πελάτες, πίνοντας τσάι, μπορούν να διαβάσουν, να γράψουν ποίηση, να διαλογιστούν ή απλά να κοιτάζουν τα δέντρα.
Το Green Lab άνοιξε λίγο πριν την πανδημία με μια ιδέα που ονομάζεται «τελετουργία», μια αναδυόμενη τάση που ενθαρρύνει μια καθημερινή πρακτική αυτοφροντίδας.
Μέχρι τους τελευταίους μήνες, οι πελάτες δεν είχαν συνηθίσει στην ιδέα να επισκέπτονται ένα κατάστημα μόνο και μόνο για να απολαύσουν τη δική τους παρέα. Σήμερα, όμως, οι τρεις χρονοκάψουλες που προσφέρονται καθημερινά γίνονται ανάρπαστες, με ελάχιστο χώρο για τους πελάτες, είπε ο Bae Hyun, που εργάζεται εκεί.
«Είναι τόσο δύσκολο να βρεις χώρους στην κορεατική κοινωνία όπου να είναι αποδεκτό να μην κάνεις απολύτως τίποτα», είπε ο Bae.
Σε ένα καφέ στο Jeju που ονομάζεται Goyose, ο επάνω όροφος διατίθεται για πελάτες που θέλουν να περάσουν τον χρόνο μόνοι τους.
Το καφέ παρέχει χαρτικά είδη για να μπορεί κάποιος να γράφει γράμματα στον εαυτό του ενώ πίνει καφέ.
Σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, ένα καφέ στη νότια παραλιακή πόλη Μπουσάν προσφέρει χώρο για την τελετουργία της «fire mung», όπου οι πελάτες κοιτάζουν μόνο μια οθόνη που προβάλλει βίντεο με φωτιά που καίει.
Στο νησί Ganghwa, πάλι, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Νότιας Κορέας, ένα καφέ με το όνομα Mung Hit προσφέρει επίσης χώρους χαλάρωσης χωρίς δραστηριότητες.
Σε ένα από τα τμήματά του, υπάρχει μια μονή καρέκλα που βλέπει σε έναν καθρέφτη για όποιον θέλει να καθίσει και να κοιτάξει επίμονα.
Υπάρχουν γωνιές για διαλογισμό, διάβασμα, καθιστικό δίπλα σε μια λίμνη ή σε κήπο ή μία τζαμαρία με θέα το βουνό. Δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια ή τα παιδιά.
Το καφέ άνοιξε τον Απρίλιο του 2019 με στόχο να προσφέρει έναν «χώρο αυτοθεραπείας» και προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες με το ξέσπασμα της πανδημίας, είπε ο Ji Ok-jung, διευθυντής του χώρου.
«Το «Hitting Mung» είναι μια έννοια κάθαρσης, όπου αδειάζει η καρδιά και το μυαλό, ώστε να μπορεί να γεμίσει ξανά με νέες ιδέες και σκέψεις. Ανοίξαμε γιατί θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο για τον κόσμο να κάνει ακριβώς αυτό», είπε ο Ji.
Με πληροφορίες της Washington Post