Μια τοιχογραφία για τους ρόλους των γυναικών μεταφέρεται από τις φυλακές Ράικερς στο Μουσείο Μπρούκλιν

Μια τοιχογραφία για τους ρόλους των γυναικών μεταφέρεται από τις φυλακές Ράικερς στο Μουσείο Μπρούκλιν Facebook Twitter
«Για το Γυναικείο Σπίτι», έργο της Φέιθ Ρίνγκολντ.
0

Το 1972, η 91χρονη σήμερα καλλιτέχνης, ακτιβίστρια και συγγραφέας Φέιθ Ρίνγκολντ αφιέρωσε έναν πίνακα στις γυναίκες που ήταν φυλακισμένες στο Rikers Island, το διαβόητο συγκρότημα φυλακών στη Νέα Υόρκη.

Με τίτλο «Για το Γυναικείο Σπίτι», το έργο είναι ένα μήνυμα δύναμης και επιμονής, απεικονίζοντας γυναίκες διαφορετικών ηλικιών και εθνοτήτων σε διαφορετικούς ρόλους εμπνευσμένες από τις συνεντεύξεις της Ρίνγκολντ με κρατούμενες. Σχεδιάστηκε, σύμφωνα με τα λόγια της Ρίνγκολντ για να «διευρύνει την εικόνα των γυναικών και να δείξει την οικουμενικότητά τους».

Μετά από πέντε δεκαετίες στο Ράικερς, ο καμβάς 2,5 επί 2,5 μέτρων κατευθύνεται  στο Μουσείο του Μπρούκλιν. Το σχέδιο μετεγκατάστασης ανακοινώθηκε από την Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης, Chirlane McCray που δήλωσε ότι αυτός ο ιστορικός πίνακας θα διατηρηθεί στο Μουσείο του Μπρούκλιν όπου τα παιδιά μπορούν να τον δουν και να ξέρουν ότι μπορούν επίσης να δημιουργήσουν έργα τέχνης που πυροδοτούν την αλλαγή και την φαντασία και διευρύνουν την επίγνωση.

Το έργο «Για το γυναικείο σπίτι» θα γίνει μέρος της μόνιμης συλλογής του μουσείου, στο Κέντρο Φεμινιστικής Τέχνης Elizabeth A. Sackler στον τέταρτο όροφο του μουσείου.

Η τοιχογραφία είναι η πρώτη δημόσια εγκατάσταση της Ρίνγκολντ και ένα πραγματικό κομμάτι της ιστορίας της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνδυάζει τα πρώτα χρόνια της μεταρρύθμισης των φυλακών και του φεμινιστικού ακτιβισμού.

Μια τοιχογραφία για τους ρόλους των γυναικών μεταφέρεται από τις φυλακές Ράικερς στο Μουσείο Μπρούκλιν Facebook Twitter
Η καλλιτέχνις, συγγραφέας και ακτιβίστρια Φέιθ Ρίνγκολντ

Η Ρίνγκολντ, ηγετική φυσιογνωμία του Κινήματος των Μαύρων Τεχνών, πιο γνωστή για τα ζωγραφισμένα «παπλώματα» με τις ιστορίες της, στα οποία αφηγήθηκε με τον παραδοσιακό τρόπο των μαύρων ιστορίες της φυλής, της σκλαβιάς και της ζωής τους στην Αμερική, έκανε το έργο την ίδια εποχή που η Άντζελα Ντέιβις εξέτιε ποινή 18 μηνών στο Women’s House of Detention στο Μανχάταν για την υποτιθέμενη σύνδεσή της με την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του φυλακισμένου μαύρου συγγραφέα Τζορτζ Τζάκσον. Οι δημόσιες διαμαρτυρίες για την απελευθέρωσή της ήταν μεταξύ των πρώτων μαζικών κινητοποιήσεων που έθεσε τις βάσεις για το σύγχρονο κίνημα κατάργησης των φυλακών.

Το έργο αρχικά προοριζόταν για το πανεπιστήμιο της Ρίγκολντ, το City College, αλλά η προσφορά της απορρίφθηκε. Έτσι το έργο προσφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα για τις Γυναίκες στο Ράικερς που εξέτιαν ποινές δίνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα  στον «μακρύ δρόμο» της φυλάκισής τους.

Ο πίνακας δεν γλύτωσε τον βανδαλισμό και κάποιοι τον ασβέστωσαν το 1988, όταν το Σωφρονιστικό Ίδρυμα Γυναικών έγινε κέντρο κράτησης ανδρών. Η τοιχογραφία τελικά αποκαταστάθηκε για να μεταφερθεί αλλά πολλοί διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι το έργο αποκόπτεται από το σημαντικό κοινωνικό του πλαίσιο. Η μεταφορά του πάντως στο μουσείο σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες συνέβαλαν στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση της πόλης σε ένα ασφαλές και θετικό περιβάλλον.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Η Coca-Cola Hellenic ακύρωσε την εκδήλωσή της στο Καλλιμάρμαρο

Σύμφωνα με την εταιρεία «κατά τη διάρκεια των εργασιών ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρώντας απόλυτα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τις μελέτες, όπως είχαν υποβληθεί και εγκριθεί»
LIFO NEWSROOM
Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Όσκαρ: Πάνω από 500 διάσημοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες επικρίνουν την Ακαδημία για τη μη υποστήριξη του Χαμντάν Μπαλάλ

Οι ηθοποιοί Μαρκ Ράφαλο και Πενέλοπε Κρουζ, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν συμπεριλαμβάνονται στα ονόματα που έχουν υπογράψει ανοιχτή επιστολή που καταδικάζει την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης της Ακαδημίας προς τον Παλαιστίνιο κινηματογραφιστή
LIFO NEWSROOM
Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Πολιτισμός / Αθωώθηκε η Dua Lipa για το «Levitating» – Το δικαστήριο απέρριψε αγωγή για λογοκλοπή

Ο δικαστής είχε αποφανθεί τότε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη πως η Lipa ή οι συνδημιουργοί της είχαν ποτέ «πρόσβαση» στο τραγούδι του συγκροτήματος – βασικό προαπαιτούμενο για τη στοιχειοθέτηση περί λογοκλοπής
LIFO NEWSROOM