Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας;

Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας; Facebook Twitter
Η Αυγούλα («Sleeping Beauty») πήγε στο απαγορευμένο δωμάτιο, την τσίμπησε το αδράχτι κι έπεσε σε βαθύ ύπνο.
0

Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με Disney και μάλιστα στην πιο hardcore εκδοχή της. «Φαντασία 2000» με τον Μίκι μαθητευόμενο μάγο, Ντόναλντ, Νταίζη, Σκρουτζ και Κλάρα Μπελ σε μικρά επεισόδια της ΕΡΤ και φυσικά τα σκίτσα των κλασικών εικονογραφημένων – πολύ πριν δημιουργηθεί το Club του Μίκι Μάους, που ομολογώ δεν χώνεψα ποτέ.

Ανάμεσα σε αυτά βάλε τη «Χιονάτη», την «Πεντάμορφη και το Τέρας» ή τη «Μικρή Γοργόνα» και μπορείς να καταλάβεις ότι προφανώς και περίμενα το βασιλόπουλο που θα μου δώσει το μαγικό φιλί, αν και οπτικά πολύ απείχα από τις ηρωίδες με το άψογο πρόσωπο, τα μακριά μαλλιά και τις τέλειες αναλογίες.

Η Disney, τώρα που το σκέφτομαι, πάντα έδινε στις πρωταγωνίστριές της μια επαναστατική ταυτότητα. H Μπελ αποφάσισε να πάρει τη θέση του πατέρα της στο κάστρο του Τέρατος, η Αυγούλα («Sleeping Beauty») πήγε στο απαγορευμένο δωμάτιο, την τσίμπησε το αδράχτι κι έπεσε σε βαθύ ύπνο, η Άριελ προτίμησε τον αγαπημένο της Έρικ και άφησε το βασίλειο του βυθού, η Ραπουνζέλ το έσκασε από το κάστρο όπου την κρατούσε η υποτιθέμενη μητέρα της και πολύ αργότερα, το 2013, η Άννα από το «Frozen» («Ψυχρά κι Ανάποδα») αποφάσισε να ταξιδέψει στα παγωμένα βουνά της Αρεντέλα για να βρει την αδελφή της, αφήνοντας πίσω ένα τσούρμο άντρες να διοικούν το βασίλειο.

Τα βήματα είναι αργά αλλά σταθερά. Από το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας ή της ορφανής κόρης που σώζεται από ένα ψηλό αγόρι ή, στη χειρότερη, από επτά νάνους –είναι μεγάλη συζήτηση αυτή η συμβίωση– φτάσαμε σε μια πιο φεμινιστική θεώρηση ή τουλάχιστον ακουμπήσαμε μια πιο Girl Power αντίληψη, που αλλάζει επιτέλους λίγο τα δεδομένα. 

Νομίζω ότι αυτή είναι και η πρώτη blockbuster Disney ταινία όπου, πάνω από το ρομάντζο ανάμεσα στην ωραία και τον παίδαρο, τελικά υπερίσχυσε η αγάπη ανάμεσα σε δύο αδελφές και τα μάγια λύθηκαν με το δικό τους φιλί – χωρίς την παρέμβαση κάποιου αρσενικού κούκλου. Να πούμε βέβαια ότι και σε αυτή την περίπτωση οι δυο πριγκίπισσες είναι θεές με μακριά μαλλιά, μεγάλα μάτια και φιδίσιο κορμί που φοράνε εντυπωσιακά ρούχα – αν έχεις τρέξει πανικόβλητος να βρεις τη στολή της βασίλισσας Έλσας πριν εξαντληθεί, με καταλαβαίνεις.

Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας; Facebook Twitter
Tο «Frozen» είναι η πρώτη blockbuster Disney ταινία όπου, πάνω από το ρομάντζο ανάμεσα στην ωραία και τον παίδαρο, τελικά υπερίσχυσε η αγάπη ανάμεσα σε δύο αδελφές και τα μάγια λύθηκαν με το δικό τους φιλί.

Τα βήματα είναι αργά αλλά σταθερά. Από το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας ή της ορφανής κόρης που σώζεται από ένα ψηλό αγόρι ή, στη χειρότερη, από επτά νάνους –είναι μεγάλη συζήτηση αυτή η συμβίωση– φτάσαμε σε μια πιο φεμινιστική θεώρηση ή τουλάχιστον ακουμπήσαμε μια πιο Girl Power αντίληψη, που αλλάζει επιτέλους λίγο τα δεδομένα. 

Ακολούθησε η Βαϊάνα («Moana», 2016), αυτή η γλυκιά πολεμίστρια που –επίσης αψηφώντας τις διαταγές του πατέρα της– αποφασίζει να σώσει τον τόπο της, ζητώντας βοήθεια από τον Μάουι με ένα αποφασιστικό μάντρα: «Είμαι η Βαϊάνα του Μότο Νούι. Θα ανέβεις στη βάρκα μου, θα διασχίσουμε τον Ωκεανό και θα επιστρέψεις την καρδιά της Τεφίτι». Κανένα ειδύλλιο, καμιά νύξη για έρωτες και αγάπες, μόνο περιπέτεια, τόλμη και φιλία, με μια πρωταγωνίστρια που δεν έχει αλαβάστρινο δέρμα, ούτε σώμα μοντέλου, και συμπρωταγωνιστή έναν ευγενικό γίγαντα που πολύ απέχει από τα πριγκιπόπουλα του παραμυθιού.

Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας; Facebook Twitter
H Βαϊάνα («Moana», 2016), αψηφώντας τις διαταγές του πατέρα της, αποφασίζει να σώσει τον τόπο της.

To 2021 η Disney κυκλοφόρησε το «Ενκάντο: Ένας κόσμος μαγικός» και νομίζω ότι η πρωταγωνίστρια Μιραμπέλ Μαδριγάλ ήταν αυτή που έβαλε οριστικό τέλος στο πρότυπο της εύθραυστης πριγκίπισσας-πρωταγωνίστριας. Δυναμική, με χιούμορ, αποφασιστικότητα και ενσυναίσθηση, αλλά κυρίως κοντούλα, παχουλούλα, με γυαλιά και κατσαρά, απεριποίητα μαλλιά, μοιάζει περισσότερο με πολλά κορίτσια αυτής της ηλικίας – σίγουρα περισσότερο από την Πεντάμορφη ή τη Ραπουνζέλ. Μια φανταστική παραγωγή με χρώματα, εξαιρετική μουσική και πλοκή στην οποία η Μιραμπέλ, η μόνη από την οικογένεια που δεν έχει κάποιο χάρισμα, τελικά καταφέρνει με το θάρρος της να σώσει όλη την κοινότητα. Στην 60ή της ταινία μεγάλου μήκους, η Walt Disney μάς έδωσε μια πιο αυθεντική φιγούρα για να γίνει πρότυπο των μικρών παιδιών και κέρδισε μάλιστα Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων την ίδια χρονιά.

Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας; Facebook Twitter
H Μιραμπέλ Μαδριγάλ έβαλε οριστικό τέλος στο πρότυπο της εύθραυστης πριγκίπισσας–πρωταγωνίστριας.

Οι ιστορίες της Disney εξελίσσονται μαζί με την κοινωνία, αργά αλλά σταθερά. Και παρότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, κάτι πάει να γίνει. Κάτι που ρίχνει τον πρίγκιπα από το λευκό του άλογο, επιτρέπει τη διαφορετικότητα και ενισχύει τη συμπερίληψη. Το 2022 η Pixar –για λογαριασμό της Walt Disney– δημιούργησε την ταινία «Lightyear» με πρωταγωνιστή τον Buzz Lightyear, τον αστροναύτη από το «Toy Story». Η καρδιακή φίλη και συγκυβερνήτριά του, η Alisha, είναι παντρεμένη με την Kiko, την οποία φιλά τρυφερά όταν επιστρέφει σπίτι μετά την αποστολή της – ό,τι θα έκανε δηλαδή οποιοσδήποτε φυσιολογικός χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στη θέση της. 

Η Walt Disney αρνήθηκε να κόψει τη σκηνή, όπως της ζητήθηκε από συγκεκριμένες χώρες όπου έκανε τη διανομή, με αποτέλεσμα η ταινία να μη φτάσει στις αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Η queer Alisha –που λίγοι ξέρουν, αφού το φιλμ δεν σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία– είναι ίσως η αρχή. Πού ξέρεις; Μπορεί κάποια στιγμή το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» να γίνει «ζήσαν αυτοί αληθινά κι εμείς απαλλαγμένοι από στερεότυπα, σε έναν κόσμο όπου μπορείς να είσαι ό,τι θέλεις». Κι αυτό να μην είναι παραμύθι. 

Buzz Lightyear (Pixar, 2022)

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Kαταστροφικό» να κοπεί ο τρανς χαρακτήρας στο «Win or Lose» - Αντιδράσεις για την απόφαση της Disney

Lgbtqi+ / «Kαταστροφικό» να κοπεί ο τρανς χαρακτήρας στο «Win or Lose» - Αντιδράσεις για την απόφαση της Disney

«Το επεισόδιο ήταν τόσο όμορφο και έδειχνε σε όσους αισθάνονται μόνοι και χωρίς αγάπη, ότι ''υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που σε καταλαβαίνουν''», καταγγέλλει πρώην προσωπικό της Pixar
THE LIFO TEAM
«Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

It's Viral / «Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

Η έκθεση του Πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία για μολύνσεις από «τα μικροπλαστικά νεραϊδόσκονης» και τη «συμβίωση με ένα τέρας» έχει κατακλύσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τech & Science / Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από τι κινδυνεύουν Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Ποκαχόντας, Μουλάν, Ραπουνζέλ και Χιονάτη - «Η Disney πρέπει να εξετάσει στρατηγικές για να βελτιώσει την ευημερία των πριγκιπισσών της»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Thalia Mavros / «Το γυναικείο σώμα είναι το πρώτο που προσπαθεί να ελέγξει κάθε εξουσία»

Η διεθνώς βραβευμένη παραγωγός και σκηνοθέτις Thalia Mavros μιλά στη LIFO για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η «αυτοκρατορία» του Τραμπ, καθώς και για τη θέση της γυναίκας σε έναν κόσμο που αλλάζει - και όχι προς το καλύτερο.
M. HULOT
«The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Οθόνες / «The last of us» - S02 : Να δεις τι σου 'χω για μετά

Το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν της αγαπημένης σειράς του HBO λειτουργεί ως εισαγωγή, συστήνοντας νέους χαρακτήρες, το περιβάλλον της δράσης, τη σχέση των παλιών χαρακτήρων με αυτό αλλά και μεταξύ τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια ‘σύγχρονη’»

Οθόνες / «Κρίστοφερ Νόλαν, σε εκλιπαρώ, μην κάνεις την Οδύσσεια σύγχρονη»

Ο επιφανής μελετητής του Ομήρου και διευθυντής του New York Times Review of Books, Ντάνιελ Μέντελσον, περιγράφει στην εφημερίδα Telegraph τους τρεις βασικούς κανόνες που ελπίζει να τηρηθούν κατά τη μεταφορά της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη.
THE LIFO TEAM
Movies

Οθόνες / Μια ταινία για τον Bloody Hawκ και άλλοι 8 λόγοι για να πάτε σινεμά

Αυτή την εβδομάδα έχουν την τιμητική τους τα κατασκοπικά θρίλερ, παίζει η επανέκδοση του Delicatessen και ένα ντοκιμαντέρ για τον δημοφιλή ράπερ που δεν απευθύνεται μόνο στο fan base του — όχι άλλο Minecraft.
THE LIFO TEAM
«Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Οθόνες / «Οι περισσότεροι κινηματογράφοι στην Αργεντινή έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες ευαγγελιστών»

Με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Μουσείο της Νύχτας, ο Φερμίν Ελόι Ακόστα αναδεικνύει ένα πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο για τη Νέα Υόρκη των δεκαετιών του ’70 και του ’80, ενώ μιλά στη LiFO για την αβεβαιότητα του μέλλοντος του κινηματογράφου στην Αργεντινή και τις πολιτικές αναταράξεις στη χώρα του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ