Η «ψευδομπανάνα» Αιθιοπίας είναι το θαυματουργό «superfood» κόντρα στην κλιματική αλλαγή

Η «ψευδομπανάνα» Αιθιοπίας είναι το θαυματουργό «superfood» κόντρα στην κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Αριστερά η κανονική μπανάνα, δεξιά η μπανάνα Αβησσυνίας - Πηγή φωτογραφίας: RBG KEW
0

Το φυτό ενσέτ, η μπανανιά Αβησσυνίας, θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο superfood, αλλά και σωτήρια τροφή παρά την κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες. 

Η «ψευδομπανάνα», σχεδόν άγνωστη εκτός Αιθιοπίας, έχει τη δυνατότητα να ταΐσει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν υπερθερμασμένο πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, το φυτό αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ ευρύτερα στην Αφρική. «Το φυτό αυτό μπορεί να παίξει πραγματικά σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης» σημειώνει ο δρ Wendawek Abebe, του πανεπιστημίου της Αγουάσα στην Αιθιοπία. 


Το ενσέτ ή «ψευδομπανάνα» είναι στενός συγγενής της γνωστής μπανάνας, αλλά καταναλώνεται μόνο σε ένα μέρος της Αιθιοπίας. 


Το μπανανοειδές αυτό φρούτο είναι μη βρώσιμο, ωστόσο οι αμυλούχοι μίσχοι και οι ρίζες του μπορούν να υποστούν ζύμωση και να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή ψωμιού και πόριτζ. 

Η «ψευδομπανάνα» Αιθιοπίας είναι το θαυματουργό «superfood» κόντρα στην κλιματική αλλαγή Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: RBG KEW


Το ενσέτ είναι βασικό διατροφικό στοιχείο στην Αιθιοπία όπου καταναλώνεται από περίπου από 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, δεν καλλιεργείται αλλού, παρότι άγριοι «συγγενείς» του -που επίσης δεν θεωρούνται βρώσιμοι- έχουν καταγραφεί να φυτρώνουν σε μέρη μακρυνά όπως η Νότια Αμερική, υποδεικνύοντας πως το φυτό είναι ανθεκτικό για καλλιέργεια σε μεγαλύτερο εύρος και διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. 


Με τη χρήση γεωπονικών μελετών και υπολογιστικών μοντέλων, οι επιστήμονες προέβλεψαν το δυνητικό εύρος καλλιέργιας ενσέτ τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, διαπιστώνοντας πως το φυτό θα μπορούσε να θρέψει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια στην Αιθιοπία και άλλες αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα. 

«Εχει κάποια πραγματικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που το κάνουν απολύτως μοναδικό ως  φυτό. Το φυτεύεις οποιαδήποτε εποχή, το θερίζεις όποια εποχή και είναι πολυετές. Γι'αυτό το αποκαλούν το δέντρο κατά της πείνας» εξηγεί ο δρ. Τζέιμς Μπορέλ, των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιου. 

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Περιβάλλον / «Καμπανάκι» από τον Κοπέρνικο: Το καλοκαίρι του 2024 το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ στη Γη

Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο
LIFO NEWSROOM