Μουσεία και θέατρα της Ολλανδίας μετατράπηκαν προσωρινά σε κομμωτήρια, στούντιο ομορφιάς και γυμναστήρια, σε μια ιδιαίτερη διαμαρτυρία κατά των «άδικων μέτρων» κατά του κορωνοϊού.
Η διαμαρτυρία αυτή διαδέχεται την απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς σε κάποιες επιχειρήσεις, διατηρώντας κλειστά παρόλα αυτά τα μουσικά και θεατρικά θεάματα.
Kapsalon Het Concertgebouw is van start met de Symfonie no. 2 van Charles Ives door @ConcertgbOrkest onder leiding van Susanna Mälkki. #kapsalontheater #conertgebouw pic.twitter.com/yDyhwVpVWp
— Het Concertgebouw (@Concertgebouw) January 19, 2022
Αυτό πυροδότησε τη δημιουργική αντίδραση πολιτών και επαγγελματιών που μετέτρεψαν τις αίθουσες μουσείων, θεάτρων και συναυλιακών χώρων σε στούντιο ομορφιάς.
Κάπως έτσι, κάποιοι απόλαυσαν, σε μια μοναδική εμπειρία που σπάνια θα έχει κανείς, το μανικιούρ τους ή την περιποίηση της κόμμης τους, με θέα την τέχνη του μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ.
Αντιστοίχως, το Frans Hals στο Χάαρλεμ λειτούργησε ως «γυμναστήριο», ενώ στο μουσείο του Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκαν μαθήματα γιόγκα.
De Museum Gym in het @FransHalsMuseum pic.twitter.com/IZAB4A97Rk
— Kunsten '92 (@Kunsten92) January 19, 2022
Περίπου 50 επισκέπτες έγιναν δεκτοί στο Μέγαρο Μουσικής του Άμστερνταμ όπου οι κομμωτές ασχολούνταν με τα μαλλιά τους ενώ εκείνοι άκουγαν μαγεμένοι και δωρεάν την πρόβα της συμφωνικής ορχήστρας σε ένα επιβλητικό κτήριο 130 ετών.
Vandaag veranderde het Limburgs #Museum - als onderdeel v/d landelijke #actie v/d @Museumverenigin - voor 1 dag in een #sportschool. Omdat de actie niet werd toegestaan, hebben onze eigen collega's hun werkplek verlaten voor een actieve zumba-sessie. 💪 #museumgym #opencultuur pic.twitter.com/bBZXbzdlvs
— Limburgs Museum (@LimburgsMuseum) January 19, 2022
«Δεν κατανοούμε και δεν υπάρχει λόγος γι'αυτό διότι όπως έχει δείξει η ιστορία τα τελευταία δύο χρόνια, είναι εξαιρετικά ασφαλές να πηγαίνει κανείς σε ένα κονσέρτο ή στο μουσείο. Στην πραγματικότητα, η διαχείριση πληθών είναι η δουλειά μας. Γνωρίζουμε πώς να διαχειριζόμαστε τα μεγάλα πλήθη και το έχουμε κάνει με μεγάλη ασφάλεια» σημείωσε αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης ο διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, Simon Reinink.
Close-up bij Kapsalon Het Concertgebouw.
— Het Concertgebouw (@Concertgebouw) January 19, 2022
Foto's: Milagro Elstak pic.twitter.com/SuUfarCtsM
«Καταλαβαίνω πως η κυβέρνηση άνοιξε τα γυμναστήρια, όμως... πρέπει να υπάρχει και πνευματική γυμναστική και ένα μουσείο είναι το μέρος όπου οι άνθρωποι έρχονται ολοένα και πιο πολύ για να βρουν λίγο βάθος ή λόγο για τη ζωή τους» ανέφερε η διετυθύντρια του μουσείου Van Gogh, Emilie Gordenker.
«Ο πολιτισμός ψηλά στην ατζέντα»
Η Gunay Uslu, αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, διεμήνυσε μέσω Twitter πως κατανοεί τη διαμαρτυρία, όμως επέστησε την προσοχή των πολιτών.
De cultuursector vraagt op een creatieve manier aandacht voor hun situatie. Ik begrijp de noodkreet en dat artiesten al het moois willen laten zien dat zij ons te bieden hebben. Maar de opening van de samenleving moet stap voor stap gaan. Cultuur staat daarbij hoog op de agenda.
— Gunay Uslu (@GunayUslu) January 19, 2022
«Ο πολιτιστικός τομέας προσελκύει την προσοχή για την κατάστασή του με ένα δημιουργικό τρόπο. Κατανοώ την έκκληση για βοήθεια και τους καλλιτέχνες που θέλουν να δείξουν όλα τα υπέροχα που έχουν να μας προσφέρουν. Όμως, το άνοιξγα της κοινωνίας πρέπει να γίνει βήμα βήμα. Ο Πολιτισμός βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Bloomberg/Deutsche Welle