Μπάιντεν: Υπάρχουν κάθε είδους ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Υψηλός ο κίνδυνος εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ: EPA/MICHAEL REYNOLDS
0

Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για επίσκεψη στο Οχάιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η Ουάσιγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της.

Η Μόσχα «θα αναγκαστεί να απαντήσει» αν δεν λάβει εγγυήσεις

Στο μεταξύ το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η χώρα θα «αναγκαστεί να απαντήσει, ακόμη και με στρατιωτικά-τεχνικά μέσα» αν οι ΗΠΑ δεν δώσουν εγγυήσεις ασφάλειας, αν και νωρίτερα τόνισε ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων πως, ενώ η Ρωσία έχει αρχίσει να αποσύρει μερικά από τα στρατεύματά της που ολοκλήρωσαν γυμνάσια σε περιοχές γειτονικές της Ουκρανίας, η διαδικασία της αποχώρησής τους θα απαιτήσει κάποιο χρόνο.

Οι ΗΠΑ λένε πως η Μόσχα φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως είδαν τη Ρωσία να δημιουργεί αποθέματα αίματος, να φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και να αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, που απέρριψε τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί απόσυρσης.

«Ήμουν κι εγώ στρατιώτης και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός. «Και βεβαίως δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι σου», πρόσθεσε.

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που παρακολουθεί την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Όστιν. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

Επιπλέον τόνισε πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές, προσθέτοντας πως η συμμαχία θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της, καθώς η ανάπτυξη της Μόσχας «φέρνει ρωσικά στρατεύματα ακριβώς στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Τέλος επανέλαβε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εν δυνάμει επιχειρήσεις προβοκάτσιας από τη Ρωσία ώστε αυτή η τελευταία να δικαιολογήσει μια επίθεση, «κάτι που έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν». «Έτσι εμείς και οι σύμμαχοί μας θα παραμείνουμε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Όστιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Χωριστές ζωές και σόλο εμφανίσεις επί τρεις εβδομάδες

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Χωριστές ζωές και σόλο εμφανίσεις επί τρεις εβδομάδες

Ο πρίγκιπας Χάρι πέρασε τα γενέθλιά του μακριά από τη Μέγκαν Μαρκλ και στη συνέχεια έκανε μια σειρά σόλο επίσημων εμφανίσεων - Προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα του, γράφει η Telegraph
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
100 χρόνια μετά την εξαφάνιση του ορειβάτη Andrew «Sandy» Comyn, πιστεύουν ότι βρήκαν λείψανά του στο Έβερεστ

Διεθνή / Έβερεστ: 100 χρόνια μετά την εξαφάνισή του, βρήκαν λείψανα του Andrew Comyn «Sandy» Irvine

Το 1924 επιχείρησε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κατακτούσε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου - Η εξαφάνισή του παρέμενε μεγάλο μυστήριο, μέχρι η ομάδα του National Geographic να βρει μία μπότα, που πιθανότατα του ανήκει
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Πέντε άτομα ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση για το ISIS

Διεθνή / Ισραήλ: Πέντε άτομα ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση για το ISIS

Η αστυνομία και η Shin Bet είπαν ότι οι πέντε είχαν μελετήσει πλάνα από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Συρία και συζήτησαν το πόσα εκρηκτικά χρειαζόταν για την κατάρριψη των εμβληματικών πύργων Azrieli του Τελ Αβίβ
LIFO NEWSROOM