ΝΥΤ: Η Κίνα ζήτησε στη Ρωσία να καθυστερήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τη λήξη των Ολυμπιακών

ΝΥΤ: Η Κίνα ζήτησε στη Ρωσία να καθυστερήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τη λήξη των Ολυμπιακών Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτει πως υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν τις αρχές του Φεβρουαρίου σε Ρώσους υψηλά ιστάμενους να μην εισβάλλουν στην Ουκρανία μέχρι το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου

Σύμφωνα με τους New York Times που επικαλούνται αξιωματούχους της διοίκησης Μπάιντεν κι έναν Ευρωπαίο, η έκθεση αυτή υποδεικνύει πως η Κίνα είχε γνώση, έως ενός σημείου, για τα πολεμικά σχέδια τής Μόσχας

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζιπίνγκ είχαν συναντηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στο Πεκίνο, λίγο πριν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών. Τότε, Μόσχα και Πεκίνο είχαν εκδώσει μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση 5.000 λέξεων, επαναβεβαιώνοντας πως η συνεργασία τους «δεν έχει όρια», αποκηρύσσοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και διαβεβαιώνοντας πως θα εγκαθίδρυαν μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με πραγματική «δημοκρατία».


Οι πληροφορίες για το τι διεμείφθη μεταξύ Κινέζων και Ρώσων αξιωματούχων ήταν απόρρητη. Συγκεντρώθηκαν από δυτικές μυστικές υπηρεσίες και θεωρούνται αξιόπιστες από τους αξιωματούχους που τις αξιολόγησαν. 

Ωστόσο, οι διαφορετικές μυστικές υπηρεσίες έχουν και διαφορετικές ερμηνείες των γεγονότων. Ένας αξιωματούχος, με γνώση των στοιχείων, ανέφερε πως το υλικό δεν υποδεικνύει απαραιτήτως πως οι συζητήσεις για την επίθεση στην Ουκρανία έγιναν σε επίπεδο προέδρων Σι και Πούτιν.  

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εικασίες χωρίς βάση και έχουν στόχο τη μετατόπιση ευθυνών και την συκοφάντηση της Κίνας» ανέφερε ο Λιου Πενγκιού, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, ερωτηθείς μέσω μέιλ για το αν οι Κινέζοι ζήτησαν από τους Ρώσους να καθυστερήσουν την εισβολή στην Ουκρανία. 
 

Υπενθυμίζεται πως η Κίνα πραγματοποίησε την τελετή λήξης των Ολυμπιακών στις 20 Φεβρουαρίου. Την επόμενη ημέρα, ο Πούτιν διέταξε την παρουσία περισσότερων ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου η Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. 


Με πληροφορίες από New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο στοιχημάτων στη Βρετανία: Κατηγορίες σε 15 άτομα, ανάμεσά τους πρώην συνεργάτης του Σούνακ

Διεθνή / Σκάνδαλο στοιχημάτων στη Βρετανία: Κατηγορίες σε 15 άτομα, ανάμεσά τους πρώην συνεργάτης του Σούνακ

Το Συντηρητικό Κόμμα ανακοίνωσε την άμεση αναστολή των εμπλεκόμενων στελεχών του, ενώ το Εργατικό Κόμμα κάλεσε σε πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία, κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση δεοντολογίας»
LIFO NEWSROOM
Βρετανίδα στους Times: «Κατήγγειλα τους άνδρες που με βίασαν στην Κύπρο, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι»

Διεθνή / Βρετανίδα τουρίστρια στους Times: «Κατήγγειλα τους άνδρες που με βίασαν στην Κύπρο, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι»

Το μαρτύριο μιας Βρετανίδας που δέχθηκε επίθεση από πέντε άνδρες εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πώς αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στην Κύπρο, γράφουν οι Times
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό της πλοίο - Νέες δορυφορικές φωτογραφίες

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πολεμικό της πλοίο - Νέες δορυφορικές φωτογραφίες

Η ναυτική δύναμη της Βόρειας Κορέας υπολογίζεται σε περίπου 400 περιπολικά σκάφη και 70 υποβρύχια, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ (DIA) από το 2021
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: 13χρονος ήρωας γλιτώνει από φλεγόμενο λεωφορείο και βοηθά άλλους να σωθούν στο Σούμι

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: 13χρονος γλιτώνει από φλεγόμενο λεωφορείο και βοηθά άλλους να σωθούν στο Σούμι

Η ρωσική επίθεση καταδικάστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «φρικτό» το χτύπημα στο Σούμι, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει ευθέως τη Ρωσία ως υπεύθυνη
LIFO NEWSROOM