Ένας κρατήρας σε σχήμα ημισελήνου στη βορειοανατολική Κίνα επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο μεγαλύτερος κρατήρας πρόσκρουσης στη Γη που σχηματίστηκε τα τελευταία 100.000 χρόνια.
Πριν από το 2020, ο μόνος κρατήρας πρόσκρουσης που είχε εντοπιστεί στην Κίνα ήταν στην κομητεία Xiuyan της παράκτιας επαρχίας Liaoning, σύμφωνα με δήλωση του Παρατηρητηρίου Γης της NASA.
Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2021, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι μια γεωλογική δομή στην οροσειρά Lesser Xing'an είχε σχηματιστεί ως αποτέλεσμα ενός «διαστημικού βράχου» που χτύπησε τη Γη. Η ομάδα δημοσίευσε τότε μια περιγραφή του νεοανακαλυφθέντος κρατήρα πρόσκρουσης στο περιοδικό Meteoritics and Planetary Science.
Ο κρατήρας Yilan έχει διάμετρο περίπου 1,85 χιλιόμετρα και πιθανότατα σχηματίστηκε πριν από περίπου 46.000 έως 53.000 χρόνια, με βάση τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα και ιζήματα λίμνης από την τοποθεσία, αναφέρει η ανακοίνωση της NASA. Μέχρι πρόσφατα το ρεκόρ του μεγαλύτερου κρατήρα των τελευταίων 100.000 ετών κατείχε ένας στην Αριζόνα με διάμετρο 1,2 χιλιόμετρα.
Κάτω από περίπου 100 μέτρα πολυεπίπεδων ιζημάτων λιμνών και βάλτων βρίσκεται μια πλάκα σχεδόν 320 μέτρων από σπαστό γρανίτη, ο οποίος αποτελείται από πολλά βραχώδη θραύσματα. Αυτός ο βράχος φέρει ενδεικτικά σημάδια ότι χτυπήθηκε από μετεωρίτη.
Θραύσματα του εν λόγω βράχου παρουσιάζουν σημάδια ότι κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης, θερμάνθηκαν απότομα και στη συνέχεια ψύχθηκαν. Η ομάδα βρήκε επίσης θραύσματα γυαλιού με μικροσκοπικές φυσαλίδες αερίου.
Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά υποδεικνύουν ότι μια πρόσκρουση υψηλής έντασης σημειώθηκε εκεί, σύμφωνα με τη δήλωση της NASA.
Με πληροφορίες από Live Science