Δεκάδες άνθρωποι κατέληξαν με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία, μετά την ισχυρή αμμοθύελλα που σάρωσε το μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της χώρας
Το φαινόμενο σχηματίστηκε στα βόρεια της χώρας την Πέμπτη, προκαλώντας την ακύρωση πτήσεων προς το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.
Dust storm in Najaf, Iraq. pic.twitter.com/rF7zRr2oKV
— Aliya Zaidi (@islamious) April 9, 2022
Καθώς η αμμοθύελλα έπληττε τα νότια, η Βαγδάτη και άλλες πόλεις έως και το νότο τής χώρας, «χάθηκαν» σε ένα απέραντο, απόκοσμο πορτοκαλί.
Στις εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου, κτήρια και αυτοκίνητα φαίνονται καλυμμένα από ένα στρώμα σκόνης στο χρώμα της ώχρας.
#BREAKING #IRAQ
— loveworld (@LoveWorld_Peopl) April 7, 2022
🔴IRAQ : #VIDEO MASSIVE DUST STORM COVERED THE CITY OF MOSUL IN NORTHERN IRAQ!
The storm also affected the cities of ERBIL, Dohuk, Kirkuk, Sulaymaniyah.#Erbil’s airport suspended its flights#BreakingNews #Mosul #DustStorm #TormentaDeArena #TempeteDePussiere pic.twitter.com/foVmpbcmka
Η καταιγίδα προκάλεσε «δεκάδες νοσηλείες σε όλο το Ιράκ λόγω αναπνευστικών προβλημάτων» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σαΐφ αλ-Μπαντρ στο γαλλικό πρακτορείο (AFP).
Όπως εξήγησε ο διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Ιράκ, παρότι οι αμμοθύελλες δεν είναι κάτι σπάνιο στο Ιράκ, γίνονται ολοένα και πιο συχνές «εξαιτίας της ξηρασίας, της ερημοποίησης και της μείωσης των βροχοπτώσεων».
Dust storm in #Baghdad this morning#Iraq pic.twitter.com/L41HzkxBZO
— UNAMI (@UNIraq) April 9, 2022
Το Ιράκ είναι εξαιρετικά ευπαθές στην κλιματική κρίση και έχει βιώσει ρεκόρ χαμηλών βροχοπτώσεων και υψηλών θερμοκρασιών τα τελευταία χρόνια.
Τον περασμένο Νοέμβριο δε, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε πως η χώρα ενδέχεται να υποστεί μείωση κατά 20% των υδάτινων πόρων του έως το 2050 λόγω της κλιματικής κρίσης.
Με πληροφορίες από Guardian